40 GB i jakkelomma med FireWire

Iomega tilbyr mange løsninger for bærbar lagring, denne gangen har vi testet en kompakt 40 GB portabel harddisk med FireWire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere testet en USB 2.0 portabel disk fra Iomega, som du kan lese om i denne artikkelen. Allerede ved åpning av esken er det en stor forskjell, vi blir ikke møtt av noe ”stoppskilt” hvor det står at vi må installere programvaren først.

LES OGSÅ:

Installasjon

Selv om pakken inneholder strømforsyning, er det ikke nødvendig å bruke denne på en stasjonær PC. Vi koblet bare disken til FireWire-porten på vårt SoundBlaster Audigy, så lyste den blå lysdioden og alt var i orden.

Disken er ferdig formattert i FAT32, og kan dermed brukes av alle PCer som kan tenkes å være utstyrt med FireWire. I tillegg kan den også brukes på Mac.

image: 40 GB i jakkelomma med FireWire

Tilkoblingsenheten er egentlig en separat grensesnitt-modul som settes på den universelle disk-enheten. Modulen har to FireWire-kontakter, og du kan dermed koble andre eksterne enheter til disken. Dette er mulig fordi FireWire i de aller fleste tilfeller settes opp som en seriell buss. Dette i motsetning til USB, som settes opp i stjerneform, hvor du må bruke en HUB for å fordele signalet videre.

Iomega leverer også med en CD med drivere for operativsystemer som ikke har støtte for FireWire-baserte lagringsenheter samt støtteprogrammer.

På CDen lå også QuickSync, som tar hånd om synkronisering av filer du jobber med på flere maskiner, som automatisk oppdateres ved å koble til den portable harddisken.

I tillegg fant vi Iomega Backup, Music Match Jukebox og en brukermanual i HTML-format.

Litt raskere

Både FireWire og USB 2.0 har teoretiske overføringshastigheter som ligger høyere enn både skrive og leseytelsen på 2,5-tommers harddisker.

Derfor ble vi ikke overrasket når vi så at både skrive og leseytelsen var svært lik den vi hadde målt tidligere på USB 2.0-løsningen:

image: 40 GB i jakkelomma med FireWire

40GB med FireWire klarte i vår skrivetest 11 707 KB/sekund mot 11 468 KB/sekund for 20 GB utgaven med USB 2.0.

I lesetesten klarte FireWire-løsningen 19307 KB/sekund mot 18 916 KB/sekund for lillebroren.

I praksis virker de like raske, selv om den store utgaven har en marginalt bedre målbar ytelse.

Filkopiering i Windows 2000 gikk betraktelig raskere enn på 20 GB USB 2.0. 40 GB med FireWire brukte bare 36 sekunder på å hente inn vår CD-imagefil. Å levere den tilbake til den interne disken tok akkurat like lang tid.

Windows XP håndterer denne type kopiering enda mer effektivt, så i mange tilfeller merker du ikke at kopieringen foregår, den gjøres i bakgrunnen.

Praktisk og elegant

Som nevnt innledningsvis gir FireWire også strøm til disken, slik at det ikke er nødvendig med strømforsyningen. Det er svært brukervennlig – plugg inn FireWire-kontakten, noen sekunder etter er disken klar til bruk.

På bærbare PCer er det ikke alltid like elegant. Bruker du et PC-kort, leverer ikke dette nok strøm til krevende enheter som for eksempel harddisker, og du må koble til en separat strømforsyning til kortet, som så forsyner FireWire-enhetene med strøm.

Noen bærbare PCer har FireWire innebygget, men det er ikke alltid at disse leverer strøm. Hvis det er den lille iLink-type pluggen som sitter i den bærbare PCen, så gir ikke denne strøm i det hele tatt.

Derfor er det ikke noe sjakktrekk å basere seg på ekstern FireWire disk hvis du skal jobbe med et prosjekt på en lang flytur.

Designet er både stilrent og praktisk. Størrelsen på disk inkludert grensesnittmodulen er på 188 x 88 x 17 millimeter, og tøyer begrepet ”lommeformat” til stort sett bare å omfatte ytterplagg, men vekten er behagelig – 250 gram.

Konklusjon

image: 40 GB i jakkelomma med FireWire

Som vi skrev tidligere om 20 GB USB 2.0 versjonen er også denne løsningen fra Iomega et godt produkt, faktisk enda litt bedre enn USB-versjonen, siden det ikke alltid er nødvendig med strømforsyning.

Prisen er mye høyere enn tilsvarende kapasitet i 3,5-tommers utførelse, men skal du ha noe som er kompakt og elegant så koster det ekstra.

Prisen er under 3 500 kroner for 40 GB, USB 2.0 utgaven er et par hundrelapper billigere.
120 GB utgaven med FireWire i stort format koster bare 500 kroner mer, i underkant av 4 000 kroner.

Mer info finner du hos Iomega