3DLabs lanserer grafikkbrikke-utfordrer

Det er uten tvil på tide med litt konkurranse i grafikkortmarkedet. 3DLabs har vært stille ganske lenge, og nå viser de hva de har jobbet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grafikkbrikkebransjen har stort sett bestått av to aktører de siste par årene. Matrox har vært stille en stund nå, NVIDIA har spist opp 3dfx, og det er kun NVIDIA og ATI som har vært de reele konkurrentene. Nå slår imidlertid 3DLabs tilbake, og lanserer en ny arkitektur som de kaller for Visual Processing Architecture.

Revolusjon?

3DLabs er ingen nykommere i markedet, de stod blant annet bak Permedia-brikkene som hadde moderat suksess for noen år siden. De har brukt den siste tiden på å konsentrere seg om utvikling av den nye brikken, og resultatet er nå på vei.

P10, som prosessoren foreløpig kalles, skal ha full støtte for DirectX 9 og OpenGL 2.0-grensesnittene, kunne vise åtte teksturer samtidig i motsetning til ATIs seks og NVIDIAs fire, og være mer fleksibel og programmerbar enn konkurrentene.

Brikken kommer også til å håndtere minne mye mer effektivt, og med et 256-bits minnegrensesnitt får den et minnebåndbredde på hele 20 GB i sekundet. Minnearkitekturen har støtte for virtuelt minne, som videre lar utviklerne laste gigabytes med teksturer inn i minnet. Hvorvidt dette blir støttet i praksis gjenstår å se, men det høres i alle fall spennende ut.

3DLabs ble nylig kjøpt opp av Creative, og det innebærer at deres enorme markedsføringsmuligheter vil gjøre grafikkort basert på brikken mye mer kjent. P10-baserte kort vil først dukke opp til høsten, for å konkurrere direkte med nye produkter fra NVIDIA og ATI. Det blir spennende å følge med på utviklingen!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!