3D-videokamera fra Panasonic

Gjør deg klar - nå kommer 3D-kameraene.

Panasonic er først ute med et 3D-videokamera myntet på forbrukermarkedet.
Panasonic er først ute med et 3D-videokamera myntet på forbrukermarkedet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Stockholm/DinSide) De fleste TV-produsenter har nå opptil flere 3D-modeller på markedet, og det er ingen grunn til å tro at ikke de aller, aller fleste nye TV-er vil støtte 3D i løpet av de neste årene.

Trenger du å lese deg opp på temaet, finner du det meste du trenger å vite her:

DinSides 3D-TV-guide

Panasonic med det første 3D-videokameraet for forbrukere

Vi overvar lanseringen av det første 3D-videokameraet i Stockholm tidligere i sommer (men har vært nødt til å holde tett frem til nå). Det nye kameraet har fått et 3D-objektiv (2-i-1) man monterer foran på kamerahuset, hvorpå sensoren fanger annethvert bilde fra annethvert objektiv.

Dermed kan du koble kameraet direkte til et 3D-kompatibelt TV via mini-HDMI-utgangen (trenger ikke å være fra Panasonic i følge de vi spurte) og se hjemmevideoene i tre dimensjoner.

image: 3D-videokamera fra Panasonic


Den nye modellen, SDT750, tar opp video i full HD (1080p, 50 bilder pr sekund, AVCHD-format) og har selvsagt innebygd bildestabilisator.

Objektivet har 12x optisk zoom og vidvinkel tilsvarende 35mm i...ehm...35mm-format. Lysstyrken er oppgitt til f/1,5-2,8. Skjermen er 3" over diagonalen (230.000 punkter), og kameraet kan også ta stillbilder med 14Mp-oppløsning. Det er også mulig å trekke ut enkeltbilder fra videoen, som da får oppløsning på 1920x1080.

OBS! Dette gjelder altså selve kameraet. Når du kobler på 3D-objektivet (tilleggsutstyr, men vil også bli solgt i bundle med kameraet), senkes lysstyrken til f/3,2 og vidvinkelen til 58mm (35mm-ekvivalent). Altså er det først og fremst utendørs i god belysning 3D-objektivet er godt egnet.

Det nye kameraet veier 375 gram + 195 gram for 3D-objektivet.

Under ser du en videosnutt av lanseringen, samt en litt mer close-up av det nye kameraet:


Foreløpig har vi ikke fått noe norsk pris og lanseringsdato på det nye 3D-kameraet.

Samleside:

3D

image: 3D-videokamera fra Panasonic


Nytt lite videokamera

Til nå har vi ikke vært så veldig begeistret for de små lommevideokameraene vi har testet, sist representert ved Sony Bloggie MHS-PM5, som fikk en toer på terningen. Panasonic annonserer i dag også nykommeren HM-TA1; et lite lommekamera med begrenset funksjonalitet, beregnet på "YouTube-generasjonen".

På samme måte som de fleste andre kameraer i dette segmentet, finnes programvaren på kameraet slik at den alltid er tilgjengelig når du kobler kameraet til PC-en. Derfra kan du dele videoer både på YouTube og Facebook direkte.

TA1 filmer i full HD (mp4), har en 2" LCD-skjerm og kan også ta stillbilder med 8Mp oppløsning. I tillegg har kameraet en innebygd Skypefunksjon som gjør at kameraet kan brukes som webkamera hvis du bruker Skype (når det er koblet til PC-en, altså). Med batteri og minnekort veier det bare 113 gram og måler 104x53x18mm. Vidvinkelen til objektivet tilsvarer 49mm (altså ikke spesielt innendørsvennlig).

image: 3D-videokamera fra Panasonic


TA1 har flere funksjoner; blant annet er det mulig å klippe et stillbilde direkte ut fra et videoklipp, og det er også mulig å legge på filtereffekter som sort/hvitt og sepiafarger. Mac-eiere som redigerer i iMovie vil også sette pris på at TA1 støtter iFrame, som gjør filene mindre når de kopieres inn i iMovie i tillegg til at det tar kortere tid.

Et unikt konsept med Panasonic-kameraet er at det også skal være mulig for kjøperne å designe sitt eget deksel på nett, for deretter å få det tilsendt i posten. Hvilke land som ville få denne muligheten var imidlertid ikke klargjort da vi besøkte Panasonic.

image: 3D-videokamera fra Panasonic


Heller ikke her er pris og lanseringsdato kjent ennå, men indikasjonen vi fikk fra Panasonic var cirka 1200 kroner.