3D-projektorene kommer!

3D på hjemmefronten - hvordan blir det?

<strong>TIL DIN STUE?</strong> 3D-projektorene kommer.
TIL DIN STUE? 3D-projektorene kommer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3D har fått stor oppmerksomhet i det siste, spesielt etter at filmen Avatar har gått sin seiersgang verden rundt. TV-produsentene er i gang med apparater som kan vise 3D, det er definert 3D-standarder for HDMI og Blu-ray-spillere med 3D-støtte er allerede i salg.

Les også: De første 3D-TV-ene

3D over alt?

Foreløpig er det en del skepsis overfor 3D hos programprodusentene. Overgangen til HD i alle produksjonsledd er ennå ikke fullført hos alle, og det er snakk om ganske tunge investeringer.

Men det som kommer i 3D er film og spill, og da er kanskje ikke TV-en alltid det beste valget. Kanskje det er projektorene som egentlig er den beste løsningen? Har du plass er det ingen tvil om hva som gir den beste kinoopplevelsen. Og prisene er heller ikke helt på jordet.

DLP-3D

Texas Instruments står bak DLP-teknikken som brukes i mange projektorer fra forskjellige produsenter. Her brukes mikrospeil som bryter lyset opptil flere tusen ganger i sekundet. DLP-3D ble introdusert for produsentene allerede i 2007 og utnytter hastigheten i DLP-teknikken til å styre to bildestrømmer, en for hvert øye.

Dette kombineres med et synkronisert optisk signal, som sendes til spesialbrillene. Disse bryter lyset gjennom hvert glass opptil 60 ganger hvert sekund og det skapes et stereoskopisk eller 3D-bilde for de som har på brillene.

Men obs: 3D kan gjøre deg syk

Acer allerede klar

3D-projektorene kommer!


Acer er en av produsentene som tilbyr projektorer basert på DLP-teknikken. De har nå blant annet en rimelig 3D-kapabel projektor H5360 som er på vei ut i butikkene.

Projektoren har en lysstyrke på 2500 ANSI Lumen, kontrasten er på 3200:1 og den skal kunne klare å skape et 300-tommers bilde på opptil 10 meters avstand. Mer brukbart i forhold til annen belysning i rommet er nok avstander på rundt halvparten.

Oppløsningen er på 720p HD, som ikke er å forakte i praksis. Det er slett ikke alt materiale som gir noe opplevd bedre bildekvalitet i full HD.

Og prisen i Norge er under 6000 kroner.

Les også: Projektoren som er en liten revolusjon

Hva med brillene?

3D-projektorene kommer!


Du må også ha briller, og NVIDIA 3D Vision har løsningen klar. Den består av en infrarød enhet og ett par briller. Flere briller kan kjøpes i tillegg, de bruker alle den samme infrarøde enheten som har en rekkevidde på opptil 4,5 meter.

Hva kan du se i 3D?

Foreløpig er det spill, spill og spill. Og demoer både av film og bilder.

Her er listen over spill i 3D.
Her finner du demoer av filmer.

Kravene til maskinvare er strikse, og vi snakker bare om Windows Vista eller Windows 7. Du må også ha et graffikkort i den øvre klassen.

Her finner du listen over utstyr som støttes, og det er ikke bare projektoren fra Acer vi nevnte over, det finnes flere modeller som støttes, både fra Acer og andre leverandøerer.

Dessuten støttes mange skjermer og TV-er, listen finner du her.

Pris på 3D-briller og sender er ca 1300 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer