Ledende bioingeniører har stor tro på at vi om få år kan printe organer basert på pasientens egne celler. Hjerte, lever og ødelagte lemmer vil dermed kunne erstattes uten behov for donor. Foto: HP
Ledende bioingeniører har stor tro på at vi om få år kan printe organer basert på pasientens egne celler. Hjerte, lever og ødelagte lemmer vil dermed kunne erstattes uten behov for donor. Foto: HP Vis mer

3D-printing vil revolusjonere fremtiden

Kan snu opp ned på alt fra husbygging til hjertemedisin.

Publisert
Sist oppdatert

3D-printing har vært en av de store snakkisene på teknologifronten den siste tiden, og prisene på de enkleste printerne begynner å nærme seg et folkelig nivå.

I dag brukes de for det meste til å lage prototyper, plastmodeller og reservedeler uten behov for støpeverktøy, men noen har til og med klart å printe velfungerende våpen.

Det er imidlertid ventet at 3D-printing kommer til å ta kvantesprang de neste årene, og noen av ideene kan revolusjonere mange prosesser i samfunnet dersom de blir realisert.

Organ-printing kommer

Legevitenskapen jobber for eksempel med "Bioprinting" for å produsere komplekse organer. Bioingeniører ved Universitetet i Louisville mener for eksempel at vi innen 10 år vil være i stand til å printe ut spesialtilpassede hjerter, ikke av plast eller annet kunstoff, men av vev basert på pasientens egne celler.

Tanken er at hjertet skal kunne leve i pasienten som hans eget, uten fare for at kroppen vil frastøte det.

De hevder til og med at hjertet vil være blant de enkleste organene å "bioprinte".

Høres det utrolig ut? Vel, et amerikansk selskap skal allerede ha klart å printe en lever, riktignok i miniatyrutgave, men som ivaretok alle funksjonene til en naturlig, menneskelig lever.

Leveren fungerte imidlertid bare i fem dager, så mye arbeid gjenstår før man kan printe en lever som kan transplanteres. Forskerne er overbevist om at vi en dag kommer dit.

Denne videoen forklarer bioprint-prosessen:

Printe ditt eget hus?

Se for deg at du sitter på PC-en og jobber med et dataprogram som skal hjelpe deg med å designe ditt fremtidige hjem. Dette er ingen utenkelighet, og slike programmer finnes i hopetall - du har kanskje allerede prøvd noen av dem.

3D-printe egen bolig? Om få år kan det bli en realitet. Foto: Contour Crafting
3D-printe egen bolig? Om få år kan det bli en realitet. Foto: Contour Crafting Vis mer


Men dagens programmer har én stor mangel. De hjelper deg nemlig kun gjennom planleggingsfasen, ikke selve gjennomføringen. Til det må du involvere entreprenører og håndverkere, og er du effektiv har du huset ferdig innen 12 til 24 måneder.

Tenk om du i stedet kunne trykket på PRINT-knappen, og 20 timer senere stod huset ditt ferdig.

Det høres muligens ut som ren science fiction, men kan være langt nærmere virkeligheten enn du tror. Behrokh Khoshnevis, en forsker ved University of Southern California, har nemlig designet en enorm 3D-printer som skal kunne bygge et komplett hus på 232 m2 på under ett døgn.

Og i motsetning til vanlige printere benyttes ikke blekk eller lasertoner, men betong. Den lagvise byggeteknikken har fått navnet "Contour Crafting", og robotarmene sørger for å utføre det aller meste av byggeprosessen med pinlig nøyaktig presisjon - inkludert armering og kanaler for blant annet elektrisitet, air condition og avløp.

Her ser du en video av hvordan printeren løser oppgaven:

Kostnadene for et komplett hjem vil ifølge Khoshnevis være kun en tredjedel av tradisjonelle byggekostnader, og kombinert med den raske prosessen ser han for seg at printeren i første omgang kan bli det perfekte verktøy i katastrofeområder, der både tid og penger er kritiske faktorer.

DinSide har tidligere omtalt Contour Crafting i denne artikkelen.

Matproduksjon

Med en Chefjet kan man lage unikt sukkertøy som er umulig å støpe i noen form. Foto: 3D Systems
Med en Chefjet kan man lage unikt sukkertøy som er umulig å støpe i noen form. Foto: 3D Systems Vis mer


Allerede senere i år kommer ChefJet, en serie 3D-printere som kan skape komplekse sukkertøy- og sjokoladefigurer som ikke er mulig å støpe.

Fremtidens 3D-printere vil sannsynligvis også kunne lage komplekse matretter. Eksklusive restauranter vil for eksempel kunne lage kreasjoner som ikke nødvendigvis krever en dyktig kokk, men det riktige dataprogrammet.

Og hvis du var i tvil: 3D-printet pizza er allerede en realitet.

Unike muligheter

Foreløpig er 3D-printing mest en kuriositet for folk flest. Teknikken vil neppe noen gang erstatte dagens støpeformer når ting skal masseproduseres, men i de tilfellene der spesialtilpasning og personliggjøring er ønskelig og nødvendig, er mulighetene enorme.

Nettstedet Hongkiat.com har samlet noen av kreasjonene som allerede er skapt av 3D-printere, alt fra leketøy til moteplagg.

DinSide kommer selvfølgelig til å dekke utviklingen, og håper å også kunne teste en 3D-printer i nær framtid.

Samleside: Ny teknologi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer