3D kan gjøre deg syk

Filmer som Avatar, og muligens også 3D-TV, kan ha uforutsette bivirkninger.

Vi får ikke håpe at Barack og Michelle ble kvalme etter å ha sett Super Bowl i 3D. Foto: Pete Souza/White House
Vi får ikke håpe at Barack og Michelle ble kvalme etter å ha sett Super Bowl i 3D. Foto: Pete Souza/White House Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storfilmen Avatar har slått alle rekorder, og er per dags dato tidenes mest innbringende film. Men den har ifølge The New York Times også hatt noen mindre ønskelige effekter. Mange har nemlig klaget over at Avatar og andre 3D-filmer gir dem hodepine, kvalme, tåkesyn og andre symptomer på visuelt framkalt reisesyke.

Les også: Slik unngår du øyesykdom

Flere studier antyder at problemet er at 3D-filmene ofte forårsaker unaturlige øyebevegelser. Når en gjenstand nærmer seg en person, reagerer øynene normalt på to måter: de beveger seg mot hverandre (dreies innover) for å følge gjenstanden, og de fokuserer på og opprettholder samtidig et klart bilde av gjenstanden i det den nærmer seg ved å forandre linsens form (såkalt visuell tilpasning).

Les også: Verdens første 3D-kanal

En 3D-gjenstand som flyr ut av skjermen forårsaker imidlertid konflikt mellom sansene våre. Øynene dreies innover for å følge gjenstanden, men de må samtidig ha et fast blikk på skjermen. Dermed beveger øynene seg mot hverandre uten å tilpasse seg ved å forandre formen på linsen. Noe som igjen betyr at to naturlige prosesser som alltid opptrer sammen blir revet løs fra hverandre.

Les også: Skummel film? Ikke lukk øynene

Over så lang tid som en film varer (og kanskje særlig så lenge som Avatar varer) vil dette nødvendigvis kunne være stressende for øynene.

Man har foreløpig ikke klart å finne noen måte å forebygge dette fenomenet på, men filmnerder som har sett Avatar flere ganger på kino hevder at trikset er å unngå å se på ufokuserte deler av bildet (noe som høres lettere ut enn det faktisk er).

Les også: 3DTV-ene er på vei

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer