3D-grafikk for bærbare PCer

Grafikkbrikke-produsenten ATI har annonsert to nye prosessorer for bærbare PCer. Endelig kan eiere av bærbare PCer glede seg over 3D-akselerert Quake II på deres maskiner.

Begge de nye grafikkprosessorene RAGE Mobility-M og Mobility-P støtter 3D-grafikk.

RAGE Mobility-M er i utgangspunktet rettet mot eiere av billigere eller veldig små bærbare maskiner. Den har 4 MB minne, og i tillegg er en MPEG-2 DVD dekoder og andre snacks inkludert i en enkelt brikke.

Mobility-M tar altså veldig lite plass og har strømsparende funksjoner. Resultatet blir at en PC med Mobility-M er både billigere i produksjon og i drift. 4 MB ekstra SDRAM kan også tilkobles eksternt, slik at en ellers gjennomsnittlig bærbar maskin får betydelig mer grafisk kraft.

Både Compaq og Hewlett-Packard kommer til å bruke brikken i sine nye PC-serier. Mobility-P skiller seg fra M-utgaven ved at minnet og prosessoren ikke ligger i én brikke, men flere forskjellige. Dette gir mer fleksibilitet og er en god løsning for bærbare PCer med mer plass.

Intet kompromiss

ATI har skjønt at lang batterilevetid er en viktig faktor ved kjøp av en bærbar datamaskin. Derfor har produsenten bygd inn sofistikerte funksjoner for strømsparing, som fungerer uten å gå på bekostning av rå kraft.

Det er også imponerende at ATI har klart å erstatte hele seks separate brikker med én, som er selvsagt viktig for små, bærbare maskiner ved at det sparer på plassen.
Begge Mobility-brikkene er de første grafikk-akseleratorene for bærbare PCer som støtter både AGP 2X og PCI-tilkoblingene.

Spill på din bærbare

Endelig kan også eiere av bærbare datamaskiner få gleden av å spille de nyeste 3D-spillene, som hittil har vært reservert for stasjonære PCer. Takket være blant annet ATIs RAGE Mobility og den nye spillkontrolleren fra Gravis begynner også bærbare maskiner å bli akseptert som en plattform for spill.

Det er selvsagt en gledelig utvikling for spillentusiaster, og vi i DinSide ser fram til å teste de første bærbare PCene med 3D-funksjoner.