3000 kroner til ny PC?

Hva får du egentlig hvis du bare har 3000 kroner til ny PC? Vi har undersøkt i 10 butikker.

Hvor mye er du villig til å betale for en PC? Du kommer langt med 3000 kroner hvis du har beskjedne behov, viser vår undersøkelse.
Hvor mye er du villig til å betale for en PC? Du kommer langt med 3000 kroner hvis du har beskjedne behov, viser vår undersøkelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange har begrensede behov når det gjelder PC. Man leser gjerne nettaviser, betaler regninger i nettbanken, lytter litt til musikk og ser en YouTube-video i ny og ne, og kommuniserer med omverdenen gjennom epost og sosiale tjenester.

Vi får daglig spørsmål fra lesere som har disse behovene. Ja, de fleste som lurer på hva de skal kjøpe, er faktisk brukere som har relativt enkle behov, og som kan klare seg med rimelige maskiner. Men også disse brukerne vil fort begynne å irritere seg når ting begynner å gå tregt, og hvis du er blant dem som har et stramt budsjett, er det viktig å ha tungen rett i munnen når du tråler tilbudsavisene.

Når det er sagt; det er fullt mulig å få en PC som gjør alle de nevnte tingene kjapt og uten særlig venting, med bare 3000 kroner tilgjengelig. Men det krever gjerne at du er på rett sted til rett tid, og vet hva du skal se etter.

10 butikker undersøkt

I denne artikkelen har vi tatt for oss noen av de rimeligste bærbare PC-ene med 15,6 tommer skjerm (ofte referert til som "normalstørrelse") som du i skrivende stund finner i de store nettbutikkene, og deler våre synspunkter på maskinvaren - basert på vår kunnskap fra tester av mer enn 40 bærbare PC-er det siste året. Forhåpentligvis vil våre erfaringer gjøre deg litt klokere.

Vi har også plukket ut vår favoritt, som vi mener er det beste kjøpet i lavpris-segmentet.

Komplett.no og Netonnet.no: Toshiba Satellite C660D-1D3. Pris: 2990,-

3000 kroner til ny PC?


Denne maskinen koster vanligvis 500 kroner mer hos Komplett, og er spesielt interessant av flere årsaker. For det første har den 2 års garanti, der flere av konkurrentene kun tilbyr ett. Den har også 4 GB RAM, hvorav mange billig-maskiner kun har 2. Selv om det er billig å oppgradere, er dobbelt så mye minne en fordel som blant annet vil gjøre det mer smidig å kjøre flere programmer samtidig.

Maskinen har et greit utvalg tilkoblingsmuligheter, men vi savner HDMI for enkelt tilkobling til TV, og to USB-porter er også i minste laget.

Prosessoren i maskinen er en energisparende modell fra AMD. Det er ikke en veldig sterk prosessor, men lav strømbruk betyr relativt god batterilevetid (5,3 timer). Det at prosessoren ikke er blant de sterkeste, betyr at tunge jobber - for eksempel komprimering av data, kverning av tunge 3D-jobber og lignende, vil bety mye venting. Til vanlige oppgaver, inkludert surfing, musikk og video er den rask nok.

Men merk at Toshiba ofte fyller maskinene sine med mye programvare som kan beslaglegge ressurser, og etter vår mening senke totalytelsen. Hvis du går for denne PC-en kan en liten "rensejobb" være på sin plass, der du avinstallerer ting som kjører i bakgrunnen. Få eventuelt hjelp til dette hvis du ikke er datakyndig selv.

Lenke til tilbudet hos Komplett
Lenke til tilbudet hos Netonnet

MPX.no: HP Pavilion 635. Pris: 2995,-

3000 kroner til ny PC?


Denne PC-en har noe mange vil si er en fordel, nemlig matt skjermoverflate. Det har vært en lang periode nå der nesten alt av PC-er har blitt levert med blank skjerm, men dette kan se ut til å gå noe tilbake.

PC-en har en prosessor fra samme energigjerrige serie fra AMD, men denne er litt svakere. PC-en leveres dessuten med bare 2 GB minne, og HP opererer med 1 års garanti. På alle disse punktene er altså Toshibaen fra Komplett.no et bedre valg.

HP-en leveres imidlertid med både Bluetooth-støtte, HDMI og 3 USB-porter, og med batterilevetid på 5 timer er det fortsatt en bra pris.

Lenke til tilbudet hos MPX

PS.no og Netshop.no: Lenovo Essential B570E. Pris: 2995,-

3000 kroner til ny PC?


Denne maskinen bruker en Intel-prosessor, ikke AMD som de to foregående. Noen vil kanskje se på det som en fordel, spesielt med tanke på at Celeron B800-prosessoren har en vesentlig høyere ytelse enn de omtalte E-prosessorene fra AMD. I praksis betyr det at du får gjort mer på kortere tid.

MEN: Maskinen har kun 2 GB minne, noe som i våre øyne er for lite. Oppgraderer du til 4 GB (for et par hundrelapper), vil du samtidig dra mer nytte av den ekstra ytelsen som ligger i prosessoren.

Lenovo-en har dessuten et meget bra tastatur, tre USB-porter, Bluetooth, og kan kommunisere lynraskt med kablet nettverk (Gigabit-hastighet). Derfor vil vi totalt sett vurdere dette som et bedre kjøp enn de to foregående, til tross for Lenovo kun har 12 måneders garanti.

Lenke til tilbudet hos PS
Lenke til tilbudet hos Netshop

Elkjop.no og Lefdal.com: Compaq Presario CQ57. Pris: 2990,-

3000 kroner til ny PC?


Elkjøp og Lefdal har flere modeller i prisklassen, dette er etter vår mening det hvasseste. Også denne maskinen har AMD E-prosessor, men E-300 er litt svakere enn E-350 og E-450 i tilbuden fra MPX, Netonnet og Komplett. Med andre ord: Dette er en maskin for lette oppgaver.

Det som imidlertid trekker opp, er at den leveres med 4 GB RAM og hele 500 GB harddisk. Har du mange bilder og videoer, så får du bedre plass her enn på de foregående tilbudene, som alle er utstyrt med 320 GB harddisker.

Tre USB 2.0-porter er på plass, men du må klare deg uten HDMI-utgang og Bluetooth. Oppdatert: På grunn av en spesialavtale med HP, gir Lefdal og HP 2 års garanti på denne PC-en.

Lenke til tilbudet hos Elkjøp
Lenke til tilbudet hos Lefdal

Siba.no og Expert.no: Compaq CQ57-311. Pris: 2990,-

3000 kroner til ny PC?


Denne maskinen ser helt lik ut, og heter også det samme som Compaq-en fra Elkjøp og Lefdal, men på innsiden er det noen vesentlige forskjeller. For det første er det en mye sterkere prosessor fra Intel, Celeron B800 - den samme som sitter i Lenovoen fra PS.no. Denne har imidlertid dobbelt så mye RAM som Lenovoen, men mangler støtte for Gigabit kablet nettverk.

Tre USB-porter er på plass, men du må klare deg uten HDMI og Bluetooth. Og som vanlig får du bare 1 års garanti på PC-er fra HP.

Lenke til tilbudet hos Siba
Lenke til tilbudet hos Expert

CDON.no: Fujitsu Lifebook AH531: Pris: 2990,-

3000 kroner til ny PC?


Den koster vanligvis noen hundrelapper mer, men nå får du den til under 3000 kroner hos CDON. Sammenlignet med de andre har denne den klart kraftigste prosessoren, en fullblods Core i3-prosessor basert på siste generasjon fra Intel. Den leveres dessuten med 4 GB RAM, HDM-utgang og 3 USB-porter. Dette er med andre ord en maskin som duger til mer enn bare enkle oppgaver, og er etter vår mening det klart beste PC-tilbudet i klassen under 3000 kroner akkurat nå.

Det eneste som mangler er støtte for Gigabit kablet nettverk, men dette betyr mindre for de fleste, siden de aller fleste kobler seg til nettet trådløst. Det er uansett ikke uvanlig at maskiner som koster tusen kroner mer, ikke har mer å by på enn denne.

Lenke til tilbudet hos CDON

I tabellen under har vi samlet de viktigste spesifikasjonene, slik at du enkelt kan sammenligne egenskapene. Egenskaper som skiller seg positivt og negativt ut er markert med henholdsvis grønn og rød farge.

3000 kroner til ny PC?


DinSide tester bærbare PC-er

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer