Foto: Intel
Foto: IntelVis mer

300 MHz Pentium II for bærbare

Intel Pentium II er alt for stor og klumpete til å passe i portable maskiner. Strømforbruket er også alt for høyt. Derfor har Intel en egen prosessorserie for bærbare maskiner. Mobile Pentium II-serien har nå fått et nytt medlem, og produsentene av portable maskiner står i kø for å lansere maskiner med hele 300 MHz!

Toshiba vil benytte prosessoren i sine Portege 7000- og Satellite 8000-serier, og Compaq oppgraderer flere modeller i Armada-serien. Den nye Armada 6500 er faktisk en videreutvikling av Digital Ultra 2000. Dell Inspiron 7000 kommer snart i ny og raskere 300 MHz utgave. Dell Inspiron har en meget stor 15" skjerm og har tidligere blitt omtalt her. Dells Latitude-serie vil også få en 300 MHz modell. IBM kan ikke være dårligere og oppgraderer Thinkpad 380-, 600- og 700-seriene.

Mobile Pentium II har en helt annen utforming enn vanlige Pentium II. De er beregnet til å overflatemonteres direkte på hovedkortet, og bygger bare noen få millimeter opp fra kortet. Prosessorens spenning er også redusert til bare 1,6 volt. Det bidrar til å redusere strømforbruket til bare 9 watt med 512 KB andrenivå-cache.

Cachen er ikke integrert som standard fra Intel så produsentene må legge den til selv. Det er faktisk helt nødvendig så de kan stå friere i sin utforming av hovedkort og maskin for å spare mest mulig plass.

Mobile Pentium II-prosessorene er normalt ikke noe produkt som selges separat. Integrasjonen med maskinenes hovedkort er så tett at all montering gjøres best på fabrikken.

Intel har også noe de kaller en "mobile module". Denne modulen inneholder også deler av 440BX-brikkesettet til Intel og andrenivå-cachen. Ved å bruke slike moduler er det faktisk mulig å oppgradere maskinen til nyere teknologi etterhvert som det blir tilgjengelig.

Mobilmodulen kommer i to utgaver. MMC-1 modulen har 280 pinner og MMC-2 modulen har 400 pinner. Felles for dem begge er at de tilknyttes hovedkortet med 3,3 volt PCI- og minnebusser.