30 GB FireWire harddisk

FireWire, eller IEEE 1394 som er det egentlige navnet, er en seriebuss som har mye til felles med USB. Men den er mange hundre ganger raskere, og egner seg derfor til utstyr som krever høy båndbredde. Vi har testet en harddisk fra Western Digital som kobles til PCen med IEEE 1394.

30 GB FireWire harddisk
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

FireWire ble opprinnelig utviklet av Apple, og det var mye snakk om at dette ville bli den nye standarden for tilkobling av tilleggsutstyr. På grunn av forskjellige omstrendigheter, blant annet at Apple ville ha én dollar i "avgift" pr port, så ble ikke denne standarden så utbredt som mange trodde. Den finnes selvfølgelig på alle nyere Mac'er, på enkelte Compaq-PCer og på Sony sine elegante bærebare PCer i Vaio-serien, som av en eller annen ubegripelig grunn ikke selges i Norge.

LES OGSÅ:

Av tilleggsutstyr er det først og fremst DV-kameraer (Digital Video) som bruker dette grensesnittet for å sende digitalisert video til og fra Mac/PC, for henholdsvis redigering og arkivering/avspilling.

Fra flere leverandører har det også dukket opp harddisker, som vi har skrevet om tidligere, og vi har endelig fått en av disse til test fra Western Digital.

Det alternative grensesnittet for en ekstern harddisk er SCSI, og dette har vi mange slags erfaringer med gjennom tidene. Vi var derfor svært spent på om FireWire lever opp til forventningene.

Trang installasjon

Det forutsettes selvsagt at datamaskinen har 1394-port. Vi installerte derfor et PCI-kort fra Western Digital med to 1394-porter i vår vanlige test-PC.

Vi testet også et 1394 Cardbus-kort fra Western Digital i en bærbar PC fra Dell, og til slutt monterte vi 1394 PCI-kortet i vår gamle oppgraderte Mac. Disse testene kommer vi tilbake til i senere artikler.

Installasjonen av PCI-kortet var uproblematisk, så snart vi fikk plassert det skikkelig. Selve kortet er lite, og det kan være vanskelig å få det helt ned i PCI-kontakten hvis det står mellom to andre tilleggskort. Det blir svært trangt og liten plass til å håndtere kortet. Dessuten er det vanskelig å se om kortet er helt nede i kontakten.

Det forutsettes at du har Windows 98 Second Edition installert, og programvaren installerer dessuten ytterligere oppdateringer av de nødvendige systemresursene.

Enkel programvare

Neste trinn er at disken kobles til, med den medfølgende FireWire-kabelen og strømforsyningen. En FireWire-kabel er typisk litt stivere enn en USB-kabel, men likevel langt mer praktisk enn en SCSI-kabel. Det kan nesten ikke sammenlignes.

Det følger med et eget klargjøringsprogram for disken, som kjøres fra Windows. Det kjenner igjen disken og gjør den klar til bruk med noen få tastetrykk. Det er med andre ord ikke nødvendig å forholde seg til DOS og FDISK for å komme i gang. Men en omstart er nødvendig.

Middels ytelse

Våre målinger viser at disken ikke holder følge med interne Ultra/ATA-66 disker på 5400 RPM med 2 MB hurtigbuffer. Men det er likevel den samme mekanismen som sitter inne i det portable kabinettet, i følge spesifikasjonene.

Skriveytelsen er ikke dårlig, den ligger på en 11. plass med 7 759 KB/sekund. Leseytelsen derimot, ligger på under halvparten av det Western Digitals 45 GB interne ATA/66-disk klarer med 11 870 KB/sekund mot 24 110 KB/sekund.

Det er med andre ord grensesnittet, og Windows håndtering av dette, som er flaskehalsen, ikke selve diskmekanismen.

30 GB FireWire harddisk

Svært praktisk

Selv om en FireWire-disk ikke er like rask som en intern disk, er det en veldig praktisk løsning. Disken er absolutt rask nok til at du kan jobbe direkte med å skrive til og lese fra den, og dermed sparer du kopieringstid. Hvis du jobber med store datamengder, som må kunne flyttes raskt i en portabel enhet, er det ingen ting som slår denne. Video og lydfiler er typiske eksempler.

Den store fordelen er også at disken kan kobles til og fra uten at du må slå av og på PCen. Det er det ellers bare helt spesielle SCSI-løsninger som kan, og disse er langt dyrere.

Prisen med 30 GB kapasitet er kr 5.250.- eks mva. Disken finnes også i 10 og 20 GB utgaver.

PCI-kortet med to 1394-porter koster 1000.- eks mva.

Norsk distributør er Electronic Equipment Trading AS Tlf 22 91 95 00