3. Test det du lager

En av de mest ubehagelige opplevelser nybegynnere innen hjemmesidesnekring opplever, er at det som ser flott ut på egen maskin ser helt annerledes ut på en annens PC.

Kanskje du benytter siste utgave av Microsoft Internet Explorer for å surfe på Internett. Det er et godt valg til dette formålet, men skal du utvikle hjemmesider, er den faktisk et dårlig hjelpemiddel! Det er to grunner: du bør ha mulighet til å teste hjemmesidene på nettlesere som ikke er fullt så avanserte. Dessuten godtar Internet Explorer feil i kodene dine som ofte kan føre til at sidene dine blir utilgjengelig på andre nettlesere.

Den beste nettleseren for å teste hjemmesider, er norske Opera. Netscape er også bra, men Opera avslører de fleste feilene. Netscape er viktig å teste mot, ettersom den er brukt av hver tredje nettsurfer.

Automatisk testing av hjemmesidene

Men du behøver ikke å gjøre alt manuelt, heldigvis. Det finnes allerede flere webtjenester på Internett som analyserer hjemmesiden din, og rapporterer om feil. For å kunne benytte disse tjenestene, må du allerede ha publisert hjemmesidene, noe vi kommer tilbake til i neste artikkel i denne serien.

Disse webtjenestene laster ned alle filer som til sammen utgjør hjemmesiden din, og analyserer både HTML-kodene, grafikken og mye annet. Noen av dem er skikkelig kranglete, og praktiserer en ortodoks fortolkning av HTML. Derfor kan du risikere å få tilbakemeldinger om feil som ikke gir utslag i noen nettleser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NetMechanic er trolig den beste tjenesten å benytte, siden den både gir solide tilbakemeldinger om feil, samtidig som den ikke er så nøye når det gjelder mer uvesentlige feil.

Men mer populær er likevel Web Site Garage. Denne tjenesten tester kvaliteten på HTML-kodene dine, hvordan kodene støtter ulike nettlesere, hvor lang tid det tar å laste ned sidene (med utgangspunkt i en server i USA, noe som kan gi uriktige utslag for norske webtjenester), hvor mange lenker som er registrert til dine websider, hvor mange døde lenker som går ut fra dine sider.

I tillegg får du beskjed om sidene dine er godt tilpasset å havne høyt på listene til ulike søkemotorer, slik som AltaVista og HotBot. Web Site Garage tester i tillegg stavingen på sidene din – og sammenligner med en amerikansk ordbok. Dette er selvsagt ikke spesielt interessant for de fleste norske brukere.

SiteInspector gjør omtrent det samme som Web Site Garage, men er raskere. Du kan med stor fordel benytte både SiteInspector og Web Site Garage, ettersom disse to tjenestene ikke alltid er enige med hverandre.

Komprimér grafikk

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men den tiden det tar å laste ned en side over Internett avhenger av mer enn bare innholdet: Innholdet må også være godt pakket, eller som det heter, godt komprimert. Komprimering innebærer at grafiske filer blir mindre i antall bytes, uten at det går ut over kvaliteten. Vil du vite mer om kompresjon, kan du begynne med denne artikkelen fra vårt eget artikkelarkiv.

Stadig flere grafikkprogrammer gir deg nå hjelp til å komprimere grafikk, hvor særlig Fireworks 2 fra Macromedia skiller seg ut i positiv forstand. Men den aller beste hjelpen finner du fortsatt på Internett.

En klassiker er GIF Wizard som analyserer både grafikk og HTML-koder. Tjenesten forteller deg kjapt hvor mye mindre sidene kunne ha vært uten at kvaliteten går tapt. GIF Wizard forteller deg hvor få farger du kan klare deg med når du lager GIF-grafikk og hvor kraftig kompresjon dine JPG-bilder kan klare seg med. GIF Wizard er tilhgjengelig både som gratis- og betalt tjeneste. Begge tjenester er utmerkede, men den aller beste hjelpen får du kun tilgang til hvis du betaler.

GIF Wizard var lenge enerådende, men har endelig fått en konkurrent. GIF Works er bygget over samme lest, og utfører mange av de samme funksjonene. Den er nok ikke så avansert GIF Wizard ennå, men du får gjort mer med grafikken din her uten å måtte betale for deg.