3. Nye filformater

Glem .doc og .ppt - nå er det .docx og .pptx som gjelder.

Med Office 2007 introduserer Microsoft flere nye filformater. Standardformatene i Word, Excel og Powerpoint vil heretter ha filetternavn .docx, .xls (uforandret), og .pptx.

De nye Office-formatene er bygget på strukturert XML, og i følge Microsoft er det flere fordeler knyttet til dette, blant annet disse:

  • Mindre filer. Filene komprimeres i tillegg automatisk når de lagres, og blir dermed inntil 75% mindre. Det er vanlig zip-teknologi som benyttes. Når filene åpnes, dekomprimeres de automatisk.
  • Enklere å gjenopprette. Hvis filstrukturen skulle bli skadet skal det være langt større mulighet for å kunne gjenopprette "friske" data takket være XML-strukturen.
  • Bedre sikkerhet. Bare filer med etternavn .docm og .pptm kan inneholde Visual Basic-makroer og ActiveX-kontroller, og filer som slutter på x kan derfor ikke innehold uhumskheter som virus og lignende.

Bakoverkompatibilitet

De nye formatene kan leses av Office 2003 og 2000-klienter, men disse må da ha installert en gratis plugin fra Microsoft. Hvis bakoverkompatibilitet er høyeste prioritert, kan du fortsatt lagre i "gamle" formater.

PDF-killer?


I tillegg introduseres nå formatet XPS - som er en direkte konkurrent til Adobes PDF-format. Sistnevnte krever at du installerer en plugin fra Microsoft, dersom du kjører Windows XP. Kjører du Vista, er støtte for formatet allerede installert.

Og i motsetning til Adobes format, krever ikke XPS at du har installert en egen leser, den bruker kun nettleseren som "klient", i praksis Internet Explorer 6 eller nyere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også mulig å eksportere dokumenter til PDF-format ved hjelp av en dedikert og gratis plugin fra Microsoft.

>>Les mer: Smarte nye funksjoner

Tilbake til hovedartikkelen.