3 GB RAM til 490,-?

Kan jeg bruke ReadyBoost-funksjonen i Vista til å oppgradere systemminnet for en billig penge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg leste en artikkel, der det stod om readyboost-funksjonen som vil følge med Windows Vista. Forstod jeg det riktig, så kan en PC da bruker eksterne minnepinner til lagring av midlertidige filer. Den veiledende prisen på readyboost kapable minnepinner kommer til å være 175kr for 1gb og 315kr for 2gb. Så hvis jeg kjøper en bærbar PC med 1gb RAM, kan jeg oppgradere den til 4gb, ved å kjøpe 1+2gb, som til sammen blir 490kr.
Dette hørtes litt for billig ut til å være sant... Har jeg forstått riktig?

Hilsen Bertil

Datadoktoren svarer

Hei Bertil,

For lenge siden ble jeg fortalt at når noe høres for godt ut til å være sant - ja da er det som regel det. Det er (dessverre) også tilfelle her.

For det første støtter ReadyBoost bare en minnepinne/et minnekort av gangen, så du kan ikke bygge på med 2 + 1 GB. Men selv om det hadde vært tilfelle vil du ikke kunne få tilsvarende ytelse som med hele 4 GB RAM (systemminne). Grunnen til dette er ganske enkelt at minnepinner og/eller minnekort jobber altfor sakte i forhold til RAMen.

Som du kanskje vet så blir alle data maskinen skal jobbe med først kopiert fra harddisken til RAM. Hvis datamaskinen har lite RAM, eller du har mange programmer oppe samtidig som bruker mye RAM, må operativsystemet bruke harddisken i stedet. Harddisken er god på å overføre store mengder data, men når det blir mange småfiler går slike operasjoner sakte, spesielt dersom det også er andre filer som skal leses eller skrives.
ReadyBoost-godkjente enheter er det omvendt: de er kanskje ikke så kjappe med store datamengder, men med småfiler kan de være mer enn 10 ganger så raske som en vanlig harddisk. Og det er slik ReadyBoost blir brukt - som et cache (altså "hurtiglager") mellom harddisk og RAM.

ReadyBoost vil derfor først virkelig komme til sin rett når du har lite RAM, har mange programmer oppe og leser/skriver mye fra og til harddisken fra før. Så det kommer selvfølgelig litt an på ditt bruk, men det kan godt hende du vil merke forskjell hvis du bruker en slik minnepinne på to GB. For de som allerede har 4 GB RAM igjen vil nok ikke forskjellen være merkbar.

Så for aller størst effekt er du nok nødt til å betale for "ekte" RAM.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar