3 antenner gir mye raskere trådløst nett

Hvor mye kan en ekstra antennekanal bety på den bærbare?

3 antenner på ruteren er ikke nok Foto: Brynjulf Blix
3 antenner på ruteren er ikke nok Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva som er viktig kan i de fleste sammenhenger diskuteres. Men at hastighet, dekning og stabilitet er viktig når du bruker trådløst nett, det er udiskutabelt.

Vi har tidligere skrevet om utviklingen av trådløst nettverk i den siste tiden, og alle leverandørene har nå rutere som tilbyr langt høyere hastighet og bedre dekning enn tidligere.

Men det er ikke en fullgod løsning å bare oppgradere den ene enden av forbindelsen. For å utnytte mulighetene trenger du også en mottaker - som regel en bærbar PC - som bruker den nyeste teknikken.

Vi snakker om støtte for 3 antenner og 450 Mbps overføringshastighet.

Hvor stor er forskjellen?

Vi testet nylig en Linksys E4200 som er utstyrt med de nyeste løsningene, men vi hadde ikke noen bærbar for hånden som kunne matche dette.

Vi testet med en Dell Vostro, som var en utmerket PC på mange måter, men den hadde ikke støtte for 3 antenner.

Nå har vi imidlertid fått låne en HP 2560p som er en nett liten bærbar med svært gode spesifikasjoner og ytelse. Den har 3 antenner og Intel Centrino Ultimate-N 6300, det nyeste og mest kapable nettverkskortet til Intel installert.

Vi kjørte våre tester og resultatet er kort sagt overbevisende.

Måling 2 etasjer ned Foto: Brynjulf Blix
Måling 2 etasjer ned Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Med den bærbare plassert på stuebordet to etasjer ned fra ruteren oppe på hemsen er hastigheten et godt hakk over. Det er stor målbar forskjell, men også høyst merkbar. Spesielt når man jobber med filer som ligger på andre maskiner i hjemmenettverket.

Måling rekkevidde til kjeller Foto: Brynjulf Blix
Måling rekkevidde til kjeller Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Enda større forskjell er det når vi måler ned i kjelleren. Her var forskjellen intet mindre enn dramatisk.

Sammenligning rekkevidde Foto: Brynjulf Blix
Sammenligning rekkevidde Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her ser vi at med 3 antenner fikk vi like gode resultater helt nede i kjelleren som vi fikk oppe i stua med maskinen med 2 antenner.

Kan du oppgradere?


Som vi skrev i vår tidligere artikkel er det en god del bærbare som har tre antenner. Men ikke alle disse har nettverkskort som støtter 450 Mbps.

På mange bærbare er det enkelt å bytte ut nettverkskortet, mer info om dette finner du i brukerveiledningen til maskinen.

Et Intel Centrino Ultimate-N 6300 koster ca 250 kroner.

Har du en maskin med bare to antenner kan det likevel være en del å hente hvis du bytter til et mer moderne nettverkskort.

Hvilke bærbare som har 3 antenner har vi ikke total oversikt over, men du finner en del listet opp på slutten av denne artikkelen.

Artikkelen har vært publisert på DinSide tidligere. Sist oppdatert 3. april 2012