Nå kan du utforske Oslo på en ny måte, gjennom 5000 bilder som er stiftet sammen til ett kjempestort. Foto: gigapix.no
Nå kan du utforske Oslo på en ny måte, gjennom 5000 bilder som er stiftet sammen til ett kjempestort. Foto: gigapix.noVis mer

27 gigapiksels bilde av Oslo

Snakk om detaljrikdom!

Det er fotograf Eirik Helland Urke som har den spesielle hobbyen å lage bilder med ekstrem høy oppløsning. Hittil har han lagt ut ti såkalte gigapikselbilder på nettstedet gigapix.no fra byer over hele landet.

Bilder bestående av flere gigapiksler gir rom for en ekstrem detaljrikdom. Bildene ser i utgangspunktet ut som vanlige bybilder tatt fra et utsiktspunkt, men det er før du begynner å zoome. Ved hjelp av zoom-kontrollen på siden av bildet kan du nemlig zoome helt ned til småstein på fortauet. Det gir deg en unik mulighet til å studere detaljer du ellers aldri ville fått øye på.

Les også: Bildesamlingen din som TV-kanal?`

Oslo sett fra Ekeberg

Nylig var Helland Urke ferdig med arbeidet med et gigapikselbilde av Oslo, sett fra Ekeberg. Det består av hele 26,7 gigapiksler, eller 26700 megapiksler. Ja, du leste riktig. Tjuesekstusensyvhundre.

Det finnes naturligvis ikke noe kamera som kan ta bilder med så høy oppløsning, så hemmeligheten bak bildet er at det er satt sammen av mange bilder. Hele 5000 bilder ble stiftet sammen til det enorme bildet.

Tidkrevende jobb

.
Bildene ble tatt sekvensielt fra venstre mot høyre ved hjelp av en robot, og det tok ca 10 timer å ta alle bildene. Deretter ble bildene sydd sammen ved hjelp av egnet programvare på en Mac Pro; en prosess som tar flere dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hvordan Urkes robotfotografering foregår i denne timelapse-videoen.

Under kan du se Eirik Urkes gigantbilde av Oslo. Bruk kontrollerne på venstre side av bildet for å zoome og flytte bildet.


Hvis dette gav mersmak finner du mer informasjon og kan boltre deg med gigapikselbilder på gigapix.no.

Les også: Lag HDR-bilder enkelt