250 MB Zip-stasjon!

Iomega lanserer på Comdex en ny Zip-stasjon med lagringskapasitet på hele 250 MB. Den er selvfølgelig også kompatibel med de klassiske 100 MB Zip-platene, både for lesing og skriving.

Iomega er nå helt dominerende på flyttbare lagringsmedia etter at den tidligere konkurrenten SyQuest i realiteten er konkurs, og den lokale sheriffen visstnok allerede har stengt lokalene.

2,5 ganger kapasiteten

Det siste nye fra Iomega er en ny utgave av Zip med 250 MB kapasitet. Dette er et stort sprang fra dagens kapasitet på bare 100 MB. Drevene skal etter planen komme på markedet i slutten av dette året, i første omgang med SCSI og parallellport.

Senere vil det komme versjoner med EIDE-grensesnitt for intern montering. Dessuten er det god grunn til å vente at det også kommer en USB-versjon, siden Iomega nettopp har lansert dette for 100 MB-versjonen.

Prisene i USA blir rimelige, det er annonsert en listepris på 199 dollar for selve enheten. Løse 250 MB-disker vil bli solgt for 16,65 dollar pr. stk. når du kjøper en sekspakning.

Solid forsprang

Det virkelige gjennombruddet for Iomega kom med den opprinnelige Zip-stasjonen, som nå er solgt i over 19 millioner eksemplarer. Antallet solgte disker ligger på over 100 millioner, så det er ingen overdrivelse å si at det er et utbredt format.

Flere konkurrenter har imidlertid kommet på banen med alternative formater. Disse er ikke bare tenkt som konkurrenter til Zip, men også som erstatning for diskettstasjonen og kompatibel med denne. Her kan ikke Zip konkurrere, det vil alltid være et tilleggsformat.

Så spørs det hva markedet vil. Skal vi beholde diskettstasjonen, som ikke koster mer enn en hundrelapp for PC-produsenten, og ha et ekstra lagringsmedium i tillegg? Eller skal PCene få en ny og diskett-kompatibel lagringsenhet med høy kapasitet som standard? Dette er høyst usikkert, og ingen trender er helt klare.

Hvis en diskett-kompatibel standard vinner frem hos alle de ledende PC-leverandørene, vil Iomega fort få problemer. Men foreløpig er det forvirringen som rår når det gjelder nye standardformater.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Selv bruker jeg nettet, CD-brenner og disketter for å overføre data – i denne rekkefølgen. Et alternativt format på rundt 200 MB må være vesentlig billigere enn dagens alternativer for at det skal slå igjennom.

Kanskje på Comdex 99?

Andre saker fra Comdex