Cooliris revolusjonerer bildesurfing.
Cooliris revolusjonerer bildesurfing.Vis mer

25 briljante utvidelser til Firefox

Gi nettleseren superkrefter.

«Noen ganger har du ikke lyst til at det du gjør blir lagret i nettleserhistorikken din, og med Distrust aktivert blir surfingen din "anonym".»Nettleserkrigen har bare blitt enda mer spisset den siste tiden, men fremdeles øker Firefox' popularitet.

De siste undersøkelsene vitner om at nettleseren nå har en markedsandel på over 20%, noe som også understøttes av vår egen statistikk, der 21,7% av DinSides lesere bruker Firefox.

En av grunnene til at Firefox er blitt så populær, er mulighetene for å utvide nettleseren med såkalte plug-ins, eller utvidelser som vi sier på godt norsk.

I løpet av noen år med Firefox har vi etter hvert prøvd en hel del av dem, skrevet om en del av dem og avinstallert en del av dem. Det er imidlertid mange vi også har beholdt, og her er 25 av våre favoritter, sortert under ulike kategorier, men uten noen spesiell rekkefølge ut over det:

Produktivitet

FireGestures (last ned)
Vi er som regel tilhengere av å bruke tastaturet i så stor grad som mulig, men det er ikke til å komme fra at surfing gjøres best med mus. FireGestures gir deg såkalte "mouse gestures", som gjør at du kan bruke musa til en rekke ting. For eksempel kan du holde høyre mustast inne, "tegne" en strek til venstre og slippe, og så blir det som om du trykker "tilbake" i nettleseren din. Du kan også konfigurere utvidelsen slik at du for eksempel kommer til hjemmesiden din om du tegner en "h".

Artikkelen fortsetter under annonsen

CyberSearch (last ned)
Som om ikke Firefox 3 sin Awesome bar var imponerende nok som den var, gir Cybersearch ytterligere muligheter. Med Cybersearch installert får du Googles søkeresultater rett i nedtrekkslista under adressefeltet, og du kan også definere nøkkelord slik at f.eks "ds firefox" søker på DinSide og viser de første treffene på firefox som en nedtrekksliste. Les mer om Cybersearch i denne artikkelen.

25 briljante utvidelser til Firefox

Skjermbilde:

Ubiquity (last ned)
Dette er riktignok for den over middels avanserte, men Ubiquity gir deg en haug av nye, tekstbaserte, muligheter når du surfer. Les mer: Ubiquity - slutten på vanlig surfing?

25 briljante utvidelser til Firefox

Skjermbilde:

Read it later (last ned)
Dette tillegg er briljant for deg som ofte får tips når du minst har tid til å lese dem. Du har kanskje ikke lyst til å bokmerke dem, og da kommer Read it later inn i bildet og husker dem for deg. Når du har lest ferdig, kan du legge dem til som bokmerker, "digge" dem, lagre som Delicious-bokmerke (se egen artikkel) etc.

Speed dial (last ned)
Denne er riktignok rappet rett fra Opera, men det er ikke uten grunn. Med Speed dial kan du legge til dine mest brukte nettsteder i en matrise slik at du får kjapp tilgang til dem når du åpner en ny fane. Du kan også konfigurere Speed Dial til å friske opp miniatyrbildene så ofte du vil og tilegne dem hurtigtaster.

25 briljante utvidelser til Firefox

Skjermbilde:

Sikkerhet

Distrust (last ned)
Noen ganger har du ikke lyst til at det du gjør blir lagret i nettleserhistorikken din, og med Distrust aktivert blir surfingen din "anonym". Når du slår av Distrust igjen fjernes alle innslag av cookies, historikklinjer, cache etc. som ble opprettet mens du hadde Distrust aktivert.

Lastpass (last ned)
Det er ikke lenge siden vi skrev om Lastpass, en såkalt password manager, som holder styr på passordene for deg. Alt du trenger er ETT passord, og så kan du genere lange og kryptiske passord på alle nettsteder du besøker. Les mer: Det eneste passordet du må huske

Foxyproxy (last ned)
Hvis det er sider som er sperret på jobb, eller du gjerne vil bruke nettjenester som kun er forbeholdt amerikanere, er en proxyserver tingen. Foxyproxy gjør at dette foregår sømløst og greit i nettleseren, der du kan definere ulike nettadresser og hvilken proxyserver du vil kjøre igjennom.

Opp og ned

Enten det handler om å laste opp filer eller hente filer, finnes det en del utvidelser som gjør jobben lettere i Firefox.

FireFTP (last ned)
Med FireFTP trenger du ikke et eget FTP-program for å laste opp og ned filer fra FTP-servere.

Download statusbar (last ned)
Rett ut av boksen kommer Firefox med en noe klønete nedlastingsbit, spør du oss, der nedlastingene kun er tilgjengelige i et eget vindu. Med denne utvidelsen vises nedlastingene heller i en liten verktøylinje i bunnen, med fremdriftslinje og gjenstående tid.

Skjermbilde:

25 briljante utvidelser til Firefox


DownThemAll (last ned)
Og mens vi snakker om nedlasting - med DownThemAll får du en skikkelig download manager, som blant annet kan gjennoppta nedlastinger dersom nettlinja di bryter sammen, funksjonalitet for raskere nedlasting og mer til.

Fast video download (last ned)
For deg som er glad i morsomme YouTube-videoer og den slags, gjør denne utvidelsen at du kan laste dem ned på harddisken og spille av når du ikke har nettilkobling. Ingen mangel på morsomme videoer på neste hyttetur, med andre ord.

Firefox Universal Uploader (last ned)
Med denne laster du enkelt opp bilder til Facebook, Flickr, Picasa, Box.net, YouTube, Google Docs eller hva det måtte være.

Lyd og bilde

Du henger med fortsatt?

Foxytunes (last ned)
Med denne trenger du ikke å bytte frem og tilbake mellom nettleseren og musikkavspillingsprogrammet ditt. Støtter de aller fleste mediespillere.

Cooliris (last ned)
Rett og slett forbasket imponerende - gir deg deg en bildevisningsfunksjon ut av en annen verden når du søker etter bilder på Google, Flickr etc., eller bare vil se bildene som preger nyhetsbildet. Høy cool-faktor og veldig anbefalt!

Sjekk denne filmsnutten:


Screengrab (last ned)
En kjekk liten utvidelse som lar deg ta skjermdumper, og den støtter også skjermdumper av hele websider, selv om du egentlig må skrolle.

Blogg, e-post og bokmerker

ScribeFire (last ned)
Veldig hendig for deg som blogger og kompatibel med de fleste variantene (Wordpress, Blogger, MovableType ...).

Delicious bookmarks (last ned)
Den offisielle utvidelsen for Delicious, bokmerketjenesten vi er veldig glade i og som lett havnet i vår liste over de 25 beste nettjenestene.

Foxmarks (last ned)
Synkroniserer bokmerkene dine over flere nettlesere. Veldig kjekt for å ha bokmerkene dine tilgjengelig om du sitter hjemme eller på jobb, for eksempel.

Webmail notifier (last ned)
Hvis du har epostkonto hos f.eks. Gmail, Yahoo! mail, Windows Live mail (Hotmail) e.l. gir denne deg beskjed når du har fått ny epost. Du kan tilknytte flere konti, og via skripts kan utvidelsen støtte flere tjenester.

Webutvikling

For deg som jobber med å lage nettsider, finnes det også en del kjekke utvidelser.

Web developer toolbar (last ned)
En svært kjekk verktøylinje med et hav av funksjoner. Driver du med webutvikling er det bare å installere pronto.

Firebug (last ned)
Monitorér hva som tar tid når en side lastes, rediger CSS og javascript "på direkten" og mer til. Igjen: Driver du med webutvikling er det bare å installere pronto.

Faner

IEtab (last ned, kun Windows)
Om du bare vil sjekke hvordan en side ser ut i Internet Explorer eller besøker enkelte sider som krever at du bruker IE, er denne svært kjekk. Du definerer hvilke URL-er som skal åpnes med IE, og så får du en instans av Internet Explorer i en egen fane i Firefox.

Faviconize (last ned)
Med denne kan du gjøre fanene bittesmå slik at de kun inneholder ikonet til nettsiden du er inne på. Kjekk for deg som ofte har mange faner åpne og vil korte ned på innholdet litt. Du kan styre dette pr fane, slik at f.eks. Gmail og de norske avisene vises med et lite ikon.

Skjermbilde:

25 briljante utvidelser til Firefox


Annet

Greasemonkey (last ned)
Vi får ikke plassert Greasemonkey i noe annet enn "annet", men med Greasemonkey kan du installere en haug av skript som gjør mye rart med nettsidene du er inne på. Les mer i denne artikkelen.