22 megapixler fra Kodak og Sinar

Kodak har i samarbeid med Sinar laget en CCD-brikke på hele 22 megapixler. - Nå blir digitale bilder bedre enn bilder fra tradisjonell film, hevder Sinar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens mange påstår at digitale bilder med en oppløsning på mer enn 2 megapixler ikke fører til annet enn store og uhåndterbare filer for folk flest, mener Sinar at vi langt fra har sett taket med tanke på hvor høy oppløsning vi kan forvente fra morgendagens kameraer.

Moderne digitalkameraer er gjerne utstyrt med en CCD-brikke på størrelse med en tommelfingernegl, og maks bildeoppløsning blir sjelden mer enn 4 megapixler, eller 2240 x 1680 punkter. For øyeblikket er det 2 megapixler som er i ferd med å bli en standard for rimelige modeller fra de kjente kameraprodusentene, noe som kan gi svært gode bilder til skjermbruk og utskrifter i opptil A5-størrelse.

Problemene oppstår først når bildene skal blåses opp i store formater, som for eksempel reklameplaketer. Her har filmbaserte kameraer vært i særklasse best, siden detaljer som fanges opp ikke har vært begrenset av digitale piksler.

Det er her Sinar og Kodak kommer inn i bildet (bokstavelig talt), med sin nye CCD-brikke KAF-22000CE-brikke.

5-6 megapixler ikke nok

"Selv om digitalkameraer med 5-6 megapixels CCD-brikke kan produsere ganske gode bilder, er det for lite for storformats utskrifter. Vår 22 megapixels løsning gir dobbelt så høy oppløsning i forhold til hva som har vært på markedet til nå, og gir uovertruffen kvalitet som overgår filmbaserte kameraer", heter det i en pressemelding fra Sinar.

Og dersom du lurte; den nye brikken måler 38,8 x 50 mm, og et bilde tatt med den vil ha en oppløsning på 5440 piksler horisontalt, og 4080 vertikalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!