20x CD-brenner fra Ricoh

Så passerte vi enda en milepæl, 20x er nå et faktum. Ricoh MP7200A hadde de beste spesifikasjonene – og vi var svært spente på om den holdt hva den lovet.

20x CD-brenner fra Ricoh
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Vår første CD-brenner fikk vi en gang i slutten av forrige århundre. Den opererte med 2x brennerhastighet og 4x lesing, men det var ikke alltid det fungerte i praksis.

LES OGSÅ:

Nå har vi altså stiftet bekjentskap med en brenner med 10 ganger ytelsen - som i tillegg leverer uten særlige nykker.

På jakt etter 20x

Vi ble svært spente da vi åpnet esken med tilbehør, og ikke fant noen blank CD-R plate vi kunne teste brenneren med. Vi installerte den likevel og matet den med en Rimax-plate som vi vet klarer 16x uten problemer, med forskjellige brennere.

Normalt følger det med både en CD-R og en CD-RW-plate i pakken, i tillegg til lydkabel og monteringsskruer.

Brennerprogrammet Nero 5.5, som vi har skrevet om tidligere, følger med. Det er et utmerket brennerprogram av det noe mer teknisk orienterte slaget.

Etter installasjonen fikk vi ikke satt brennehastigheten høyere enn 12x.
Vi gikk in på Recorder Info og der sto også 12x som maks hastighet. Vi klikket på Options-knappen og da oppdaget vi en ny setting: JustSpeed.

20x CD-brenner fra Ricoh

JustLink er vi fortrolige med, denne teknikken sørger for å håndtere avbrudd i datastrømmen. Men JustSpeed var nytt for oss.

20x CD-brenner fra Ricoh

Vi så at den sto på og slo den av, men det skjedde tilsynelatende ingen ting.
Først etter at vi hadde lukket Recorder Info-vinduet og åpnet det igjen, dukket 20x opp som høyeste hastighet. Da kunne vi også velge 20x brennehastighet for vår første brennetest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snublet

Ved den første brenningen kom det opp en advarsel om at det var muligheter for feil under brenning, siden vi hadde slått av JustSpeed. Dette ignorerte vi og satte i gang brenningen.
Den var ferdig på 4 minutter og 27 sekunder, med et par perioder med litt pussige lyder og tegn på ujevn aktivitet i brenneren. Men det kom ingen feilmeldinger.

Lesing av denne ene platen var ujevn, både på Ricoh-brenneren og på andre CD-ROM-lesere vi sjekket.

Dette opplevde vi bare denne ene gangen, senere brenninger av forskjellige media og hastigheter forløp uten nykker av noe slag. Det var heller ikke noen problemer for andre CD-drev å lese disse. Vi er tilbøyelige til å legge skylden på CD-platen for denne ene snublingen, den er jo ikke formelt sertifisert for 20x hastigheter.

Senere brukte Ricoh MP7200A 4 minutter og 21 sekunder for hver brenning av vår test-CD. Dette er 44 sekunder raskere enn Plextor’s 16x, og 1 minutt og 14 sekunder raskere enn Yamaha CRW 2100E.

Altså er Ricoh MP7200A en overlegen vinner!

Brenning av CD-RW gikk på 7 minutter og 59 sekunder, dette er 4 sekunder langsommere enn Plextor. Ricoh havner likevel på annen plass, foran HP 9900ci som brukte 8 minutter og 1 sekund. Vi snakker altså om små marginer, uten den helt store praktiske betydningen.

Rask og jevn leser

20x CD-brenner fra Ricoh

Lesingen var også svært jevn og rask. Kurven er nærmest identisk med 40x-drevet fra Plextor, forskjellen var ørlite grann i Plextors favør, som har et gjennomsnitt på 4481 Kbyte/sekund mot Ricohs 4391 Kbyte/sekund.

Raskest på ripping

Rippingen gikk utrolig raskt! Her brukte den bare 2 minutter og 30 sekunder, og den slo Plextor med 21 sekunder på vår musikk-CD. Topphastigheten kom opp i 39.9x på det siste sporet, med et snitt på 28.8 over hele CDen. Intet mindre enn imponerende!

Konklusjon

Dette er den hittil raskeste brenneren vi har testet. Den har også en ytelse i toppsjiktet på alle andre områder hvor du kan bruke en CD-brenner, både til lesing og skriving av CD-RW.