2002 FIFA World Cup

Her er det offisielle VM-spillet, til glede for alle sofafotball-entusiaster. Og det viktigste av alt: Norge er med! Men er spillet noe bra?

Publisert
Sist oppdatert

Fotball-VM sparkes i gang om få uker, og naturligvis er EA Sports på banen med et fullt lisensert følgespill. Mange har sikkert fått sin dose av fotballspill etter fjorårets FIFA 2002, men de ekte entusiastene er nok allerede på vei til butikkene. EA Sports har imidlertid sørget for at World Cup-spillet er litt mer enn FIFA 2002 i ny innpakning.

Spillet bygger på et svært enkelt prinsipp – du kan enten spille en vennskapskamp mellom hvilke som helst landslag, eller kaste deg ut i et fullstendig VM-oppsett fra gruppekamper, mellomspill og til slutt finaler. Alle de kvalifiserte lagene er med, pluss en del landslag som ikke er med i VM, inkludert Norge. Du kan med andre ord få til det Semb & co ikke klarte, altså vinne VM.

2002 FIFA World Cup

Den offisielle lisensen innebærer at alle navnene og draktene er på plass, og den flotte grafikkmotoren sørger for at de datagenererte spillerne virkelig ligner på sine forbilder.

Alt foregår på de samme stadionene i Japan og Korea som det virkelige VM, og menyene i spillet er dekorert med de offisielle maskottene til mesterskapet.
Presentasjonen er forøvrig upåklagelig, med menyer som er enkle og forstå, og mange valgmuligheter.

Samme system

Det er få dramatiske endringer i måten spillet spilles på, men noen forbedringer er det. 2002 FIFA World Cup bruker den samme, flotte motoren vi så i FIFA 2002 i fjor høst, med drastisk forbedret ballkontroll i forhold til tidligere utgaver, mer nøyaktige pasninger og skudd. Forskjellen er at i denne utgaven har motoren blitt videre finpusset på, blant annet har pasningsteknikkene blitt jobbet videre med.

En av nyhetene er noe som heter ”airplay”, en funksjon som gir deg tilgang til ekstra spektakulære bevegelser – kanskje ikke så veldig realistisk, men i hvert fall flott å se på.

Generelt sett er EA Sports’ fotballmotor noe av det ypperste i et sportsspill akkurat nå, og en klar forbedring fra tidligere spill i serien. Den kombinerer realisme og brukervennlighet – det er lett å sette seg inn i, men det tar litt tid før du kan kalle deg en ekspert.

TV eller spill?

2002 FIFA World Cup

Et av målene til EAs sportsspill har alltid vært å få spillene til å se ut som TV-sendinger. 2002 FIFA World Cup er intet unntak, du vil se replays fra alle slags vinkler og feiringen av et flott mål når nye høyder. Det blir faktisk litt overdrevet til tider, for når var siste gangen du så fyrverkeri-eksplosjoner over et fotballstadion etter et mål?

Grafikkmotoren spillet bygger på er som sagt essensielt den samme som i det forrige spillet, og den er fremdeles like flott. Vi testet PlayStation 2-versjonen av spillet, og er kjempefornøyd med den høye kvaliteten på animasjonene, teksturene og lyseffektene.

En tilsynelatende liten nyhet som likevel gjør en stor forskjell, er at EA Sports tok i bruk et symfoniorkester for å spille inn lydsporet. Resultatet er flott, majestetisk musikk som øker spenningen og inspirasjonen. Godt tenkt!

2002 FIFA World Cup

Vi liker også veldig godt at det er tatt med en god del ekstramateriale i form av filmklipp, intervjuer med skaperne og andre behind-the-scenes-opptak. Vi så lignende tillegg i SSX Tricky, og håper det blir en tradisjon blant flere spillutviklere – det er alltids interessant å se på hvordan et spill blir skapt.

Verdt pengene?

Til tross for at det ikke er mange nyheter i 2002 FIFA World Cup, koste vi oss med det nye spillet. Det vil nok først og fremst appellere til de virkelige entusiastene som må ha det ferskeste, nyeste og mest oppdaterte produktet, men det er likevel en solid videreføring av en vellykket sportsserie.

Hvis du er ute etter en mer komplett fotballopplevelse, anbefaler vi fjorårets FIFA 2002 (anmeldesen kan du lese her), da den inkluderer flere navn, lag og serier. Men den mer begrensede World Cup-utgaven er absolutt ingen dårlig investering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer