20 triks for raskere PC

Det er mange ting du kan gjøre for å få en raskere PC. Her er noen av våre beste triks!


Første bud hvis du skal få Windows til å gå raskere er å sørge for at du har god nok maskinvare. Med tanke på internminne kjører mange fortsatt Windows XP med 512MB eller mindre, og la oss kalle en spade for en spade: Det holder ikke hvis du skal få litt fart på sakene. Sørg for å ha minst 1GB, og gjerne 2GB hvis du har råd. Kjører du Vista anbefaler vi 2GB.

Du bør selvsagt sørge for å ha en noenlunde god PC ellers også. Harddisken bør spinne rundt på minimum 7200rpm og ha 8MB cache og prosessor/hovedkort bør ikke være alt for gammelt. Uansett hvor mye fiksfakseri du gjør på de neste punktene, vil maskinvaren alltid være en begrensende faktor.

20 triks for raskere PC

Hvis du er usikker på hvordan du setter inn nye komponenter, kan du sjekke ut DinSides byggeskole.

Fjern dritten! Mange er uforsiktige med nedlasting av programmer, sikkerhetsoppdateringer og surfing på halvlugubre nettsider. Slikt kan føre til at du får en haug av uønskede prosesser som snurrer og går i bakgrunnen, som kan være alt fra helt ufarlige (men Gud, så irriterende) vindusoppskytere til avanserte tasteloggere som sender alt du skriver (inkludert passord og nettbankkode) til noen med skumle hensikter.

20 triks for raskere PC

Du finner tips til aktuell programvare og fremgangsmåte i artikkelen Blir du spionert på?.Virus bidrar heller ikke positivt når det gjelder ytelsen til datamaskinen din. Hvis du ikke har installert virusprogramvare bør du sjekke ut avast eller AVG som begge er gratis og som ikke opptar mange systemressurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

20 triks for raskere PC

Merk at Norton enkelte virusprogrammer er kjent for å oppta såpass mye systemressurser at de nesten koster mer enn de smaker.Avinstallér programmer du ikke bruker! Disse tar både opp plass på harddisken og plass i registeret, som er med på å sinke maskinen din. Dog er ikke alltid avinstalleringsprogrammet som følger med (eller det du finner i kontrollpanelet) godt nok, og etter å ha avinstallert risikerer du at det ligger igjen litt her og der.

20 triks for raskere PC

Vi anbefaler derfor at du bruker et program som Smarty Uninstaller Pro, som kan lastes ned i en gratis prøveversjon og som vi har skrevet om i denne artikkelen.Når du starter Windows, startes også en rekke programmer. Muligens har du en PC der det startes opp flere agenter som sørger for å sjekke etter programvareoppdateringer, kanskje har skriveren din et styringsverktøy som surrer og går og som du egentlig ikke trenger, eller kanskje startes andre ting som du strengt tatt kan starte selv om du trenger det.

20 triks for raskere PC

Vi har tidligere skrevet om programmet Autoruns, som byr på langt mer funksjonalitet enn det som er bakt inn i Windows når det gjelder å tilpasse oppstarten. Det finner du i denne artikkelen.Jo penere det ser ut, jo mer ressurskrevende. Sånn er det bare, enten det er Windows Vista eller Windows XP. Slå av alt du strengt tatt ikke trenger - halvgjennomsiktige vinduer, skygge på muspekeren, animert minimering og maksimering av vinduer etc.

20 triks for raskere PC

I Windows XP gjør du dette ved å gå inn i kontrollpanelet, velge "System", "Avansert" og "Innstillinger"-knappen under ytelse. Kryss vekk alt du klarer å leve foruten - selv holder vi oss til og med til de gamle, "kjedelige" tittelfeltene slik de så ut i Windows 2000.Når du bruker maskinen over tid, blir harddisken etter hvert ganske rotete. Filer kopieres inn, flyttes og slettes, og etter hvert blir de liggende spredt i flere fragmenter. En enkelt fil kan bestå av flere hundre fragmenter som ligger forskjellige steder på disken, og du kan potensielt få en stor gevinst av å sørge for at de ligger sekvensielt, som vil korte ned aksesstiden betraktelig.

20 triks for raskere PC

Det kalles defragmentering og er inkludert i Windows. Gå til start->alle programmer->tilbehør->systemverktøy->diskdefragmentering, kjør en analyse og rydd opp hvis du blir anbefalt det. Regn med at det tar en del timer - typisk en prosess du kan sette på før du legger deg om kvelden, så er den som regel ferdig når du står opp igjen.Bruker du Windows-søket ofte? De fleste gjør ikke det, og da opptar Windows' egen indeks-tjeneste veldig mye unødvendige ressurser. Den sørger for å scanne innholdet i dokumenter, excelark osv slik at du kan søke etter ord som ligger i selve dokumentet, men er det en funksjon du sjelden bruker er det bare å slå den av.

20 triks for raskere PC

Det gjør du ved å starte min datamaskin, høyreklikke på C-ikonet (gitt at det er systemdisken din) og velge egenskaper. På den første flippen kan du krysse vekk indekseringsfunksjonen, som vi har ringet rundt på bildet over. På det neste bildet tar du med undermapper. Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å få Windows til å gå raskere. Sannsynligvis får du feilmelding under prosessen - trykk "ignorer alle" så blir det med den ene.Lukk programmene du ikke bruker! Det burde være innlysende, men det er fort gjort å la det ligge til arbeidsdagen er slutt. Er du ferdig med å lese den 120 sider lange rapporten - lukk den! (Øhm...bildet er selvsagt arrangert, sjef - jeg bruker ikke SÅ mye tid på MSN!)

20 triks for raskere PC
20 triks for raskere PC

Faktisk kan det være lønnsomt å ta en omstart av enkelte programmer også - noen, som for eksempel Firefox og Photoshop, har en tendens til å oppta mye minne etter hvert. Sørg også for å lukke faner i nettleseren din når du ikke trenger den lenger.Det er kanskje vondt å høre dette, men jo flere skrifttyper du har installert, desto tregere går PC-en din. Prøv å holde antallet under 200, og i hvert fall ikke noe mer enn 500. Ta vare på de som følger med Windows (og de du eventuelt måtte bruke i jobbsammenheng, på hjemmesidegrafikken etc.) og begynn med å slette skrifttyper som du sjelden eller aldri bruker.På familie-PCen hjemme kan det hende hvert familiemedlem har hver sin innloggingskonto. Det er slett ikke dumt, men mange har også aktivert "fast user switching". Har du virkelig behov for å bytte bruker på et blunk? Å logge inn med en bruker og starte noen programmer for deretter å bytte over til en annen spiser unødvendige ressurser.

20 triks for raskere PC

Slå av ved å gå inn i kontrollpanel->brukerkontoer->endre hvordan brukere logger seg på og fjern krysset. Da vil programmer stenges av når du logger av, og ikonet for å bytte bruker vil forsvinne.Det finnes også en rekke andre tjenester som kjører og som du muligens ikke trenger. Har du ikke trådløs router er det unødvendig at "Wireless zero configuration" kjører, og bruker du ikke Messenger trenger du heller ikke å ha den kjørende.

20 triks for raskere PC

Å tukle med tjenestene krever litt mer enn nybegynnernivå, men på denne siden finner du en god oversikt via en eksempelkonfigurasjon (merket "safe") som vil fungerer uten problemer for de aller fleste.En av Windows mange "hemmeligheter" er at operativsystemet sørger for delvis å laste inn en del ting og tang som du bruker til vanlig. Dette går spesielt ut over den generelle ytelsen hvis du har lite minne, men det kan deaktiveres. Da vil lastetid for ulike programmer bli noe lenger, men den generelle hastigheten i Windows bli desto raskere.

20 triks for raskere PC

Dette gjør du:
1. Start->kjør
2. Regedit (enter)
(PS! Det kan være lurt å ta backup av registeret før du endrer på det, som for eksempel gjøres via fil->eksporter)
3. Finn frem til HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher
4. Dobbeltklikk og sett verdien til 0
(Reboot er nødvendig før dette får noen effekt)Hvis du av en eller annen grunn har formattert harddisken til FAT32, det være seg fordi du en gang hadde Windows 98 installert eller bare valgte det da du la inn XP, bør du konvertere til NTFS. Dette filsystemet er bedre på det aller meste - det er sikrere, støtter kompresjon av filer, er mer effektivt på plassbruk og gir bedre muligheter for gjenoppretting av tapt data.

20 triks for raskere PC
20 triks for raskere PC
20 triks for raskere PC

Høyreklikk på C-disken og se på filsystemet (ringet rundt på bildet over). Står det FAT32 bør du konvertere. Ta en sikkerhetskopi av viktige data (prosessen bør gå helt fint, men en vet jo aldri om strømmen går, et virus slår til eller lignende) og:
1. Start->kjør
2. cmd (enter)
3. convert c: /fs:ntfsSystemopprettingsfunksjonen i Windows tar en sikkerhetskopi når du gjør en endring i selve systemoppsettet, og da kan du gjenopprette operativsystemet slik det var ved forrige "save". Dette spiser også prosessor- og harddiskkraft og kan deaktiveres. Dette gjør du vet å:
1. Høyreklikke på min datamaskin og velge egenskaper
2. Velge flippen systemgjenoppretting
3. Krysse som anvist.Klart det er morsomt med tittelmelodien til 20th Century Fox når du starter Windows, men å ha lyder for ditt og datt i minnet er også ressurskrevende. Slå dem av. (Kontrollpanel->lyder)Sørg for at oppstartsfilene er defragmentert. Dette er aktivert i Windows når du kjøper det, men enkelte installasjoner (f.eks. som følger med ferdig maskin) kan være satt opp annereledes.

20 triks for raskere PC

1. Start->kjør
2. regedit (enter)
3. Finn frem til HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction
4. Sjekk at "Enabled" har verdien Y og sett den til Y hvis den ikke har det.Når du har mange programmer som kjøres samtidig, spises minnet sakte men sikkert opp, og når det ikke er mer igjen, tyr Windows til å bruke en fil på harddisken (vekselfila), som dog er MYE tregere enn internminnet. Et lite problem er da at Windows ofte tyr til vekselfila før den strengt tatt må, og derfor kan du gjøre følgende for å tyne operativsystemet enda litt mer:

Oppdatert: Takk til en oppmerksom leser som tipset oss om at denne kun virker i Windows 98/ME.

20 triks for raskere PC
20 triks for raskere PC

1. Start->kjør
2. msconfig.exe (enter)
3. Velg flippen system.ini
4. Ekspander og velg 386enh.
5. Trykk på ny-knappen og skriv inn ConservativeSwapfileUsage=1
6. OK, restart.Deler du filene dine i Windows? For - sannsynligvis har du mulighet til det, men hvis du bare har én PC i hjemmenettverket eller ikke benytter deg av fil- og skriverdeling, kan du like gjerne slå det av, så sparer du ressurser. Du går ganske enkelt inn på kontrollpanel->nettverk->nettverkstilkoblinger, velger tilkoblingen du bruker (sannsynligvis "lokal tilkobling") og fjerner krysset på linja avmerket over. (Dette har ingen innvirkning på din eventuelle bruk av andre delte mapper/skrivere.)Her i huset slår vi alltid av PCen før vi legger oss, og da er det alltid greit å følge med og sjekke at alt går greit for seg og at den slår seg av uten å henge seg opp. Når Windows lukkes, venter den en stund på at programmene svarer på en lukk-kommando før den eventuelt dreper prosessen. Den ventetiden kan du styre selv, og du kan også styre ventetiden fra du velger å avslutte et program som har hengt seg opp til Windows tar hånd om den uten silkehansker.

Andre artikler for deg som vil bli effektiv:
  1. Programmene som sparer minutter
  2. Autohotkey gjør deg effektiv

Du kan endre følgende verdier, f.eks. til 500, som betyr at Windows venter et halvt sekund før programmer termineres (start->kjør->regedit først):
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WaitToKillAppTimeout
HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\HungAppTimeout
HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop\WaitToKillAppTimeout (denne stod på 20 sekunder på denne maskinen!)
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\WaitToKillServiceTimeout