20 geniale gratisprogram til Mac

Vår Mac-relaterte artikkelserie fortsetter, og leserne har flittig tipset oss om programmer. Her er 20 av de beste.

Publisert
Sist oppdatert

Denne sommeren har undertegnede lånt en Macbook, med den enkle motivasjonen at jeg aldri har brukt en Mac i hele mitt liv.

Det har foreløpig resultert i artiklene Hjelp oss å teste Mac, 48 timer med Mac og Slik er Macbook, som tar for seg programvaren som følger med når du kjøper maskinen fra Apple.

Men, som på Windows finnes det selvsagt også en drøss av gratisprogrammer, og det er dem denne artikkelen handler om. Så - om du sitter med en splitter ny Mac, vurderer å kjøpe en eller bare er nysgjerrig: her er 20 av de beste programmene som ikke koster penger, uten noen spesiell sortering:

20 geniale gratisprogram til Mac


Quicksilver

Var det én ting leserne var enige om, var det at Quicksilver var et must å laste ned, og det skal jeg langt på vei være enig i. Quicksilver er en tyngre variant av Launchy, som vi har skrevet om i Programmene som sparer minutter, og lar deg i utgangspunktet snurre i gang et hvert program, dokument, kalenderavtale eller systeminnstilling du måtte ha på harddisken med et kjapt søk. Programmet er raskere enn det innebygde Spotlight-programmet, så allerede på grunn av det er det verdt installasjonen.

Quicksilver kan imidlertid også gjøre mye mer, som jeg har planer om å dekke i en egen artikkel. Se etter den neste uke.

Du finner Quicksilver her: http://quicksilver.blacktree.com/

iGTD

For deg som lever litt på farten og trenger å organisere livet ditt, er iGTD et svært hendig program (GTD=Getting things done). Programmet lar deg skrive såkalte TODO-lister, som kan tagges og organiseres slik du måtte ønske det.

20 geniale gratisprogram til Mac


Det hendige er imidlertid måten det integrerer seg med resten av operativsystemet på. Har du en nettside åpen og trykker F6 kommer du rett inn i avtalemodus der denne nettadressen er fylt inn, mens du også kan trykke F6 når du leser en epost for å få innholdet av denne limt inn i en ny oppgave.

Du finner iGTD her: http://bargiel.home.pl/iGTD/

LiquidMac

Okay, så er denne kanskje litt sær å ha på en slik liste, men den er i hvert fall svært fascinerende og morsom å vise kompisene. En Macbook har en innebygget sensor som registrerer om du mister maskinen slik at harddiskhodene kobles fra. Denne sensoren utnytter LiquidMac og gir deg illusjonen av å holde et lite akvarium i hendene. Tipper du maskinen mot siden, renner innholdet til tilsvarende side på skjermen.

Du finner LiquidMac her: http://uri.cat/software/LiquidMac/

Les også: TEST: Apple MacBook

VLC media player

VLC er også et program vi anbefaler Windows-brukere å laste ned - en videoavspiller som lar deg se filmer i nært sagt alle formater. Du kan også laste inn undertekster og andre ting du ikke får gjort i QuickTime.

Du finner VLC media player her: http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html

20 geniale gratisprogram til Mac


Adium

Ah, hva er vel livet uten en lynmeldingstjeneste (vel, sannsynigvis ganske behagelig)? Har du MSN, AOL, ICQ, GTalk og/eller andre kontoer, kan Adium samle dem alle under en paraply. Hvis du kjører flere samtaler parallelt legger de seg under flere flipper, og Adium tar også vare på historikken slik at du raskt kan skumme igjennom det dere pratet om sist. Du kan også bruke Adium til å sende filer, men det mangler støtte for webkamera - er du avhengig av det, får du heller sjekket ut aMSN.

Du finner Adium her: http://www.adiumx.com/

<strong><center>Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker <a href="http:</strong>//www.flickr.com/photos/kaylac/">Kayla C</a></center>
Forsidebildet er tatt av Flickr-bruker Kayla C
Vis mer


Boot Camp

For deg som har kjøpt MacBook, men savner Windows er det ingen grunn til å grine. De nye Intel-baserte Macene kan nemlig kjøre Windows Vista, og det kan du gjøre ved å bruke Boot Camp, som er gratis. Vista-lisensen må du imidlertid betale for, naturligvis.

(Det er også mulig å kjøre Windows virtualisert via Parallells, men det forutsetter at du har Ultimate eller Business-utgaven; i hvert fall linsensmessig.)

Du finner Boot Camp her: http://www.apple.com/macosx/bootcamp/

DesktopManager

For deg som liker å multitaske, kan det fort bli uoversiktlig når du har mange vinduer oppe. Selv om OSX har en veldig kjekk Exposé-funksjon, er det enda mer effektivt å ha ulike programgrupperinger på ulike skrivebord, og det hjelper DesktopManager deg med.

Du finner DesktopManager her: http://developer.berlios.de/project/showfiles.php?group_id=3463

20 geniale gratisprogram til Mac


SlimBatteryMonitor

Riktignok følger det med en batterimonitor i OSX, men denne er bedre. Du kan skreddersy den slik at den tar mindre plass i menylinja, i tillegg til at den kan bruke fargede ikoner. Det er også mulig å sette opp en advarsel når batterinivået blir dårligere enn en viss prosentandel av maks.

Du finner SlimBatteryMonitor her: http://www.orange-carb.org/SBM/downloads.html

Onyx

Onyx var også ett av programmene flere av DinSides lesere nevnte da vi spurte om tips. Onyx er et program som lar deg tweake på systemet og gjøre en del tilpasninger som ikke er tilgjengelige rett ut av boksen. Først og fremst et program som kan være lurt å fikle litt med hvis det er deler av systemet ditt som har begynt å gå litt tregt.

Du finner Onyx her: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/20070#screenshots

20 geniale gratisprogram til Mac


Transmission

Kort og godt - mens du venter på at µTorrent skal bli tilgjengelig for Mac, kan Transmission gjøre jobben når du skal laste ned torrentfiler med ehm...den siste Debian-distroen.

Du finner Transmission her: http://transmission.m0k.org/

Fuzzytime

Hvorfor skal vi leve på minuttet hele tiden? Hva er mest avslappende når du har en deadline klokka fire - at klokka er 15.43 eller at den er "kvart på fire"? Fuzzytime er din venn.

Du finner Fuzzytime her: http://www.objectpark.org/FuzzyClock.html#download

20 geniale gratisprogram til Mac


Paparazzi!

Et svært kjekt gratisprogram hvis du ofte er i den situasjonen at du gjerne skulle hatt en skjermdump av en hel nettside og ikke bare den som vises i vinduet. Se eksempelet til høyre, så skjønner du hvordan programmet fungerer:

Du finner Paparazzi! her: http://www.derailer.org/paparazzi/

Growl

Når du ikke har tid til å følge med på hva som skjer i Adiumvinduet, i mail eller andre ting, er Growl kjekt å ha. Det fungerer mot en rekke programmer og sørger for å gi deg kjappe beskjeder oppe i hjørnet når et kompatibelt program har noe nytt å by på.

Du finner Growl her: http://growl.info/

20 geniale gratisprogram til Mac


Burn

Om du skal brenne DVD-plater, musikk-CDer til bilen eller bryllupsbildene til onkel Rolf, trenger du et brenneprogram. Burn har akkurat den funksjonaliteten du trenger og er i tillegg helt gratis.

Du finner Burn her: http://burn-osx.sourceforge.net/

AppTrap

Okay, uten å tråkke noen på tærne nå: OSX er ikke så stabilt og perfekt som det hevdes både her og der, og selv om det er veldig elegant å installere og avinstallere programmer (dra og slipp), er det ikke alltid avinstalleringen får med alt. Det gjør den imidlertid hvis du bruker AppTrap.

Du finner AppTrap her: http://konstochvanligasaker.se/apptrap/

Calq

Om du handler på nettet eller bare er dårlig på gangetabellen - av og til har du bruk for en helt enkel kalkulator, og det er nettopp det calq er. Fyr opp med en hurtigtast, skriv inn det du vil regne ut og trykk enter. Kopier med eple-c og vips, så kan du lime det inn.

Du finner Calq her: http://www.katoemba.net/calq/

20 geniale gratisprogram til Mac


cocoAspell

OSX har innebygget stavekontroll som kan brukes av alle programmer, men bare på engelsk. Hvis du installerer cocoAspell kan du få den samme funksjonaliteten på norsk, eller på over 70 andre språk hvis du er flerspråklig.

Du finner cocoAspell her: http://people.ict.usc.edu/~leuski/cocoaspell/ og instrukser om hvordan du legger inn støtte for norsk her.

Cyberduck

Tre bokstaver: FTP.

Du finner Cyberduck her: http://cyberduck.ch/

Les også: TEST: Apple MacBook

20 geniale gratisprogram til Mac


NeoOffice

For deg som ikke vil bruke penger på en kontorpakke a la Microsoft Office kan NeoOffice, som er bygget på OpenOffice, være en attraktiv pakke. Her får du både tekstredigering, regneark og presentasjonsprogram i ett.

Du finner NeoOffice her: http://www.neooffice.org/neojava/en/index.php

20 geniale gratisprogram til Mac


RadioLover

Dette er programmet for deg som elsker radio, bokstavelig talt. Du kan spille inn nettradio du hører på, men det som er ekstra snasent er at du også kan sette opp programmet til å ta opp til bestemte tider slik at du kan høre på det senere.

Tagging gjøres også automatisk dersom radiostasjonen du hører på kommuniserer ut hvilken låt som spilles.

Du finner RadioLover her: http://www.bitcartel.com/radiolover/

Bonus: Alarm Clock

Lei av å våkne av den kjipe ringetonen du har på mobiltelefonen? Alarm Clock kan settes opp slik at Macbooken spiller av en valgfri låt fra iTunes. I tillegg kan du gjøre slik at den stadig blir høyere, og via fjernkontrollen kan du snooze. Maskinen din trenger ikke å være slått på - den våkner fra dvale og spiller opp til dans hvis du heller vil det.

Du finner Alarm Clock her: http://www.apple.com/downloads/macosx/ipod_itunes/alarmclock.html

Har du andre favoritter? Skriv inn tittel på programmet, URL og en kort beskrivelse a la de over. Og husk - det skal være gratis!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer