20 GB i jakkelomma

Iomega står på for å kunne tilby lagringsmuligheter som løser problemer og gir nye muligheter. Det nyeste alternativet er en ekstern harddisk med USB 2.0. Den har vi hatt på testbenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig lanserte Iomega 2 nye serier med løsninger for portabel lagring, basert på harddisker. Modellen vi har testet tilhører den mest kompakte serien, som Iomega kaller den Portable. Den andre serien kalles Ekstern, og du kan lese vår forhåndsomtale i denne artikkelen.

LES OGSÅ:

Installasjon

Det første som møter oss når vi åpner pakken er en lapp hvor det står STOP! Videre står det at vi skal installere programvaren før vi installerer maskinvaren.

Derfor pakket vi ut disken, grensesnitt-adapteren og strømforsyningen, satte det sammen og koblet det rett i USB 2.0 porten på PCen, uten å installere noe som helst først. Vi måtte jo se hva som skjedde.

Det som skjedde var at Windows 2000 oppdaget disken, konfigurerte seg selv og fortalte at disken var klar til bruk.

Så startet vi opp PCen fra en annen harddisk. denne gang med Windows XP, og der skjedde nøyaktig det samme.

Ikke akkurat noe drama, derfor var vi spente på hva slag viktig programvare som lå på CDen.

Der lå det QuickSync, som tar hånd om synkronisering av filer du jobber med på flere maskiner, som automatisk oppdateres ved å koble til den portable harddisken.

I tillegg fant vi Iomega Backup, Music Match Jukebox og en brukermanual i HTML-format.

Dette er praktiske programmer, men det er ingen grunn til at noe av dette skulle installeres før vi koblet til selve drevet.

Ytelse

Vi prøvde først ordinær filkopiering i Windows, og sjekket for moro skyld hvor lang tid det tok å overføre testfilen på 648 MB som vi bruker når vi tester CD-brennere.

Det tok 45 sekunder. Å lese den tilbake til 37 sekunder. Uten tvil langt raskere enn å brenne CD…

Vi målte skrive og leseytelse på disken med vårt testprogram, og fant at den var vesentlig bedre enn den tidligere, beslektede løsningen fra Iomega – Peerless - som du kan lese om i denne artikkelen.

Skriveytelsen var på 11 040 KB/sekund, mens lesing ble utført med 18 309 KB/sekund.

image: 20 GB i jakkelomma

I tillegg var spesielt leseytelsen på HDD langt jevnere enn hos Peerless, som det fremgår svært tydelig av de røde og blå kurvene i grafen.

Skriveytelsen var også jevnere, men ikke på langt nær så dramatisk mye bedre sammenlignet med forgjengeren. Hastigheten på 11 MB/sekund mot 7,5 MB/sekund er likevel et stort framskritt.

Konklusjon og alternativer

HDD er et bra produkt, det er ikke noe originalt, det er flere lignende konkurrerende løsninger, men det er stilig og fungerer utmerket.

Det eneste vi er litt misfornøyd med er at USB ikke klarer å levere tilstrekkelig strøm til lagringsenheter. FireWire klarer å drive langrinsenheter basert på 2,5-tommers drev, og har praktisk talt samme ytelse som USB 2.0.

image: 20 GB i jakkelomma

Iomega leverer også FireWire-adapter til HDD, og dette er en enda mer praktisk løsning, hvis du allerede har FireWire i PCen. Mange bærbare har dessverre ikke FireWire-kontakt som gir strøm, og FireWire PC-kort krever ofte ekstern adapter for å gi strøm til å drive enheter. Og da er man jo like langt.

Uansett er denne løsningen langt kraftigere, og ikke minst langt billigere enn Peerless. Listeprisen på 2 290 er bare et par hundrelapper mer enn prisen på selve lagringsmodulen til Peerless. Så kommer baseenheten i tillegg, som koster det samme. Halv pris, med andre ord, hvis du greier deg med en enhet, og du skal opp i et stort antall moduler før Peerless blir en rimeligere totalløsning. Trenger man så mange moduler er det mer fornuftig å se seg om etter en helt annen løsning…