Coolpix 950 har også fått et mer solid kamerahus enn forgjengeren Coolpix 900.
Coolpix 950 har også fått et mer solid kamerahus enn forgjengeren Coolpix 900.Vis mer

2 millioner bildepunkter fra Nikon

Vi antar at Nikon vil få suksess med sitt nyeste digitalkamera som registrerer hele 2,11 millioner bildepunkter. Dette er langt mer enn testvinneren i vår løpende test av digitale kameraer. Kombinert med Nikons gode optikk, er det mye som tyder på at dette kameraet er svært bra.

Vi har tidligere testet Nikon CoolPix 900s. Det nye kameraet har fått navnet Coolpix 950, og vil være tilgjengelig i Norge i slutten av april, med en pris på 12.500 inkl. mva. Totalmarkedet for digitale kameraer i Norge er ca. 11.000 kameraer, og Nikon har ambisjoner om å klare en markedsandel på 20%.

CCD-brikken registrerer 2,11 mill. bildepunkter, og oppløsningen kameraet leverer på bildene er 1600 x 1200. Kameraet har i tillegg til den høye oppløsningen en rekke egenskaper som de aller mest kresne brukerne vil vite å sette pris på. Nytt på kameraet er at du kan justere blender og lukker (fra 8 sek. til 1/700 sek.) helt uavhengig, som på et vanlig manuelt speilreflekskamera. Det gir spennende muligheter både i studio og ved krevende utefotografering.

Kameraet har en brennvidde på 38-115 mm (f/2,6-4,0) tilsvarende et 35-mm-kamera. Tre forskjellige forsatslinser er også tilgjengelige (vidvinkel, fisheye og tele).

Bildene lagres på CompactFlash minnekort, og leveres standard med 8 MB. Det blir alt for knapt med så høy oppløsning, men nå kommer en rekke produsenter med nye billige minnekort. Bildene lagres i standard JPEG-format, men du kan også velge ukomprimert TIFF hvis du ønsker det. Det er en fordel hvis du skal ta det ene studiobildet som absolutt må ha topp kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet har et internt bufferminne på 48MB, og det gir mulighet for å ta serieopptak (eng. burst mode) på opptil 1,5 bilder i sekundet i full oppløsning. Tidsforsinkelsen på lukkeren er kun 0,2 sek. Oppstarten er også forbedret, og du trenger bare vente 2 sekunder fra du skrur på kameraet til du kan ta det første bildet. Dette er et problem på flere kameraer vi har testet, og spesielt Kodak DC 260 peker seg ut i negativ retning (oppstart på 20 sekunder).

Et av Nikons sterkeste salgsargumenter er en god lysmåler som også kan jobbe sammen med ekstern blitz. Kameraet har Nikkon Matrixmåling med hele 256 Matrixfelter. Spot og sentrumsmåling er også tilgjengelig pluss eksponeringskompensasjon på +/- 2 blendere i 1/3 trinn.

Vi venter i spenning på å motta kameraet til test, og Interfoto som distribuerer kameraet i Norge, har lovet oss et eksemplar så snart det er tilgjengelig.