2. Lag din første hjemmeside

Din første hjemmeside bør du lage på din egen PC – utfordringene med å publisere hjemmesidene på Internett kan godt vente. Det er tross alt hyggeligst å teste ut sidene dine før andre får se dem.

Du er nok vant til å at alle hjemmesider har en adresse som starter med http://www.... Når du legger hjemmesidene på egen PC, får de i stedet en adresse omtrent som følger file:///C|/..... Funksjoner og muligheter i hjemmesiden kan allikevel være omtrent de samme. Det eneste du må passe på er å lage såkalte relative adresser for (de ulike HTML-editorene har ulike metoder for å stille inn dette, men stort sett er de automatisk innstilt på dette: du sjekker dette ved å se at lenker og bilder har en adresse som verken begynner med http://www eller file:///C| eller) og organisere mappene på maskinen din på en skikkelig måte.

Når du lager hjemmesider som ikke omfatter veldig mange undersider (for eksempel hjemmesidene dine ikke overstiger 100 undersider) bør du plassere alle HTML-filer i samme mappe, mens grafikk bør plasseres i egne mapper.

Du trenger grafikk

De fleste nybegynnere i hjemmesidekunsten er også nybegynnere i kunsten å lage webgrafikk. Det er et program som mange nybegynnere og også avanserte webgrafikere sverger til: Paint Shop Pro. Dette programmet kan lastes ned fra Internett (det er ganske stort, 18 MB, og tar ca. 1 time og 40 minutter å laste ned på et 33.6 Kbps-modem) og kan brukes gratis i 60 dager (lisens koster ca. 100 amerikanske dollar, 800 kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men du behøver strengt tatt ikke å lage grafikken selv. Det finnes en rekke tjenester på Internett hvor du kan velge mellom store mengder med gratis grafikk som knapper, animasjoner, illustrasjoner og fotografier. En stor samling av god grafikk finner du hos Designs4Free.

En solid samling GIF-animasjoner med høy kvalitet finner du hos Animation Factory. En tredje ressurs som kan gi deg mange godbiter helt gratis er Gifart.com.

Coolsajt er en svensk ressurs du absolutt bør sjekke. Den gir deg en rekke lenker til ressurser som er til stor nytte når du skal lage grafikk til bruk på webben.

Tyveri gir lærdom

Når du kommer over hjemmesider som du liker særlig godt, som har spesielle effekter eller som kanskje har løst problemer du selv står overfor, da er tiden inne til å stjele litt. Du kan da åpne kildekoden for dokumentet du har foran deg, slik at du enten kan kikke på kodene eller til og med overføre dette til en HTML-editor. Det er flere metoder for å se kildekoden, men en enkel metode er å høyreklikke i dokumentet og velge View Source. Pass på at du ikke peker på et bilde når du gjør dette. Det vil nemlig gi andre valg (blant annet for lagre bildet).

Koden kan du enten bruke for å studere hvordan andre gjør ting slik at du selv lærer noe nytt. Eller kan klippe den ut, og bruke den direkte i dine egne dokumenter. Dette høres kanskje uhederlig ut, men slik stjeling er faktisk en av grunnene til at Internett har utviklet seg så raskt som det har gjort.

Blant HTML-kodere regnes slik "knabbing" av kode mer som en ære enn som tyveri – men husk at hvis du stjeler riktig mye fra et og samme sted, bør du kreditere de opprinnelige utviklerne.

Lær mer om koding

Vi håper at du har satt deg inn i grunnreglene for HTML-koding slik du finner kilder til i denne artikkelen. Da vil tiden være inne til å lære mer, og heldigvis finnes det masse ressurser for deg som har kommet over den innledende kodegymnastikken.

En god samling av lenker til andre webtjenester som gir deg opplæring i mer avanserte utvikling av hjemmesider finner du hos PageResource.com.

En annen nyttig og mye brukt innføring i HTMLens rike finner du hos HTMLgoodies, som også inneholder en god del informasjon om hvor du går videre etter ren HTML – noe som alle seriøse webutviklere før eller siden blir tvunget til.

En solid referanse til HTMLens irrganger finner du også hos Rob Shlüters oversikt over HTML-tagger, en ressurs som er et viktig tillegg til HTML Reference Library 4.0.

Builder.com fra CNET er en annen god informasjonstjeneste for alle som ønsker å følge med på det aller siste innenfor utvikling av gode hjemmesider.

En samling av instruksjoner for deg som ønsker å lære deg webutvikling på ordentlig finner du hos Webteacher.com.