160 GB portabel lagring

Maxtor har satt sin største harddisk i et FireWire-kabinett, det er alt som skal til for å lage verdens største portable eksterne lagringsenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

160 Gigabyte er MYE data. Det er 13 timer DV-video, 160 timer komprimert video, 40 000 MP3-låter, 160 000 digitale foto – eller godt over 10 000 mono lydspor til en vanlig poplåt - sånn rundt regnet.

LES OGSÅ:

I tillegg kommer hele denne kapasiteten i en håndterlig innpakning, og til en kurant pris.

Installasjon

Disken er ferdig formattert i FAT32, så det er bare å koble den til FireWire-kontakten i PCen og begynne å bruke den med det samme.

Det er ingen av/på knapp på selve kabinettet, heller ikke på strømforsyningen, som er ekstern med vanlig løs nettledning. Den kobles til kabinettet med en mini-DIN-kontakt.
Selve disken er en DiamondMax D540X med UltraATA/133 grensesnitt. Den roterer med 5400 omdreininger, har 4 plater og hurtigbufferen er på 2 MB.

Kabinettet er beregnet på å ligge flatt. Det følger ikke med noen form for støttebein gjør at du kan sette den på høykant. Det har 2 FireWire-porter av den ordinære 6-pins utgaven.

Ytelse

Det første vi la merke til er at disken er svært stillegående. Du skal ha en svært stillegående PC hvis du i det hele tatt skal legge merke til lyden.

Vi testet disken på tre PCer: Vår ordinære testPC med 850 MHz Pentium III, koblet til FireWire-porten på SoundBlaster Audigy, på vår bærbare Dell Latidude 850 MHz Pentium III med Billionton Cardbus FireWire-kort, begge med Windows 2000, og til slutt på vår Athlon 1800+ med Tekram FireWire-kort som kjører Windows XP.

Det beste resultatet fikk vi på den ordinære testPCen, med en skrivehastighet på 19 433 KB/sekund og en lesehastighet på 35 920 KB/sekund.

På den bærbare Dell-maskinen målte vi en skrivehastighet på 12 116 KB/sekund og lesehastigheten til 33 014 KB/sekund.

Overraskende nok lå resultatene på vår Athlon 1800+ i mellom disse to, med en skrivehastighet på 17 141 KB/sekund og lesehastighet på 35 536 KB/sekund.

Konklusjon

Maxtor har plassert denne disken i kategorien ”Personal Storage”, beregnet på entusiaster som trenger lagringsplass til lyd og bilde i alle slags former.

Vi mener disken er midt i blinken til dette formålet, både på grunn av kapasiteten, hastigheten og fordi den er portabel.

Du kan jobbe rett mot denne disken og koble den til forskjellige maskiner alt etter oppgaven. For eksempel kan du ha den med deg i felten sammen med en bærbar PC, og jobbe videre når du er tilbake på basen. Da kan den kobles til en kraftigere maskin for etterredigering og bearbeiding av de digitale dataene.

Sammenligning

Vi har også selve diskmekanismen til test, og kommer tilbake til sammenligning av ytelsen montert internt i forhold til via FireWire i løpet av et par dager. Vi venter på nytt ATA-133 kontrollerkort som takler disker større enn 128 GB, som er grensen for standard ATA.

Disken er i skrivende stund ennå ikke i salg i Norge, men gateprisen er anslått til 549 €, som blir rundt 4500 kroner. Sjekk som vanlig din favorittforhandler for oppdatert informasjon.

Norsk distributør er Microtronica

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!