Den veier bare 240 gram, og kan brenne Blu-ray-plater som rommer 128 GB med data. Dermed kan plateformatet kanskje bli interessant igjen. Foto: Pioneer
Den veier bare 240 gram, og kan brenne Blu-ray-plater som rommer 128 GB med data. Dermed kan plateformatet kanskje bli interessant igjen. Foto: PioneerVis mer

128 GB på én plate

Pioneer klar med ny, ekstern Blu-ray-brenner for BDXL-formatet.

Det begynner å bli en stund siden CD- og DVD-brenning var hotte temaer på DinSide.no, og i de senere år har de en gang så populære platene måtte vike for minneplugger og lagring rett på nett.

Men enkelte har fortsatt tro på at det vil være plass for fysiske platemedier også i fremtiden, ikke minst gjelder dette Sony, Pioneer og de andre som har vært forkjempere for Blu-ray-formatet.

For en tid tilbake skrev vi om utviklingen av BDXL her på DinSide. Det er en utvidelse av dagens Blu-ray-spesifikasjoner, som gjør det mulig å lagre data i fire lag mot dagens to. Dermed dobles også kapasiteten, og de romsligste BDXL-platene rommer 128 GB.

Minst og lettest

For sikkerhetskopier og arkivering kan dermed platene igjen bli interessante, og nå dukker det opp stadig flere BDXL-brennerne på markedet. Pioneer BDR-XD04 er en ekstern brenner som veier beskjedne 240 gram og har en tykkelse på 1,4 cm, ifølge Pioneer markedets minste og letteste. Den kommuniserer med PC-en via en USB 2.0-port, og får all strøm den trenger gjennom denne.

Dermed kan den være en fin kompanjong til de stadig mer populære ultrabookene, som ikke er utstyrt med optisk drev overhodet.

Brenneren er bakoverkompatibel, og skal støtte alt av BD, CD og DVD-plater. Den kommer i butikkene i midten av måneden, og prisen vil ligge på 150 dollar i USA. Vi har foreløpig ikke sett den annonsert i norske nettbutikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samleside: Blu-ray