11 ting vi elsker ved Windows 10

Vi har brukt Windows 10 hver dag siden lanseringen. Her er vår liste over ting vi elsker så langt.

<b>Pent og oversiktlig</b>: Microsoft har gjort en god jobb med Windows 10, ikke minst med brukergrensesnittet.
Pent og oversiktlig: Microsoft har gjort en god jobb med Windows 10, ikke minst med brukergrensesnittet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Windows 8 måtte tåle mye kritikk, men med Windows 10 ser Microsoft ut til å ha truffet langt bedre. Så langt tyder det meste på at operativsystemet kommer til å bli en stor suksess for selskapet.

Bare det første døgnet etter at tiern ble sluppet 29. juli, meldte Microsoft om at det var blitt aktivert hele 14 millioner ganger.

Til sammenligning tok det over en uke for Windows 8 å nå samme tall.

Det er mange årsaker til at Microsoft ser ut til å lykkes, og vi har trukket fram 11 av dem i listen under.

Få også med deg: Ni ting vi misliker ved Windows 10

11 ting vi elsker ved Windows 10

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#1 - Gratis å oppgradere


Det kom som en stor overraskelse på mange at Microsoft valgte å gjøre oppgraderingen til Windows 10 gratis for alle brukere av Windows 7 og 8.1 - i et helt år fra lanseringsdagen. Når oppgraderingen i tillegg kommer som en oppdatering via Windows Update, har Microsoft senket terskelen for å oppgradere betraktelig. Oppgraderingen ser ut til å gå greit for de aller fleste. Opplever du problemer, er det enkelt å rulle tilbake til før du startet oppgraderingen.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#2 - Svært god driverstøtte


Å installere Windows på en blank harddisk/SSD har tradisjonelt sett betydd at du i etterkant har måttet installere drivere til maskinvaren og alle enhetene du har tilkoblet datamaskinen. Windows 10 har en svært omfattende driverdatabase, og veldig mange kan ta PC-en i bruk så snart operativsystemet er på plass.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#3 - Lave systemkrav


Vi har installert operativsystemet på en seks år gammel bærbar PC som var billig den gangen vi kjøpte den, og den oppleves som kjappere med Windows 10 enn den var som ny med Windows Vista. Systemkravene er ikke høyere enn de var for Windows 7; 1 GHz prosessor, 1 GB RAM (gjelder 32-bitsutgaven) og 16 GB ledig plass på disken.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#4 - Startmenyen er tilbake


Hvis du er av dem som savnet den klassiske startmenyen i Windows 8, vil du bli glad når du tar i bruk Windows 10. Nederst til venstre finner du startknappen, og menyen dekker ikke lenger hele skjermen (men du kan fortsatt velge heldekkende meny i innstillingene). Apper og programmer du bruker ofte kan du dandere etter eget ønske til høyre i menyen. Oversiktlig og intuitivt. Slik tilpasser du startmenyen i Windows 10.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#5 - Apper kan kjøres i vinduer


De nye Modern UI-appene som ble introdusert i Windows 8 kunne ikke kjøres i vinduer, kun i heldekkende eller vertikaldelt på skjermen. Nå er denne begrensningen borte, og klassiske programvinduer og apper oppfører seg likt. Det er med på å gi en mer helhetlig brukeropplevelse enn hva som var tilfelle i Windows 8.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#6 - Tett OneDrive-integrasjon


Hvis du bruker Microsoft skylagringsløsning OneDrive, vil apper som Groove Musikk, Bilder og Filmer & TV-programmer automatisk kunne vise/spille av innhold du har lagret der - uansett hvilken Windows 10-maskin du jobber på. Lagre ting ett sted, få tilgang overalt så lenge du er på Internett. Her synes vi Microsoft har gjort mye riktig, selv om vi savner flere muligheter for spesialtilpasninger.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#7 - Oppgavevisning


Den nye oppgavevisningen har fått et eget ikon på oppgavelinjen, og viser åpne programvinduer i krympet form over hele skjermen. Du kan også aktivere funksjonen ved å bruke Windows-tasten + Tab. De krympede vinduene er "levende", noe som betyr at du vil se hva som skjer i dem i sanntid, for eksempel ved video- og musikkavspilling. Det gir en svært god oversikt over alt som skjer på PC-en din her og nå. Et enkelt trykk på et programvindu forstørret det til full størrelse.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#8 - Flere skrivebord


Bruker du PC-en både hjemme og på jobben? Da kan du organisere snarveier og filer på forskjellige skrivebord, og svitsje mellom dem. Dermed kan du skape ryddige og adskilte miljøer. Du aktiverer flere skrivebord og svitsjer mellom dem ved å trykke Oppgavevisning-ikonet eller Windows-tasten + Tab.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#9 - Handlingsenteret


Nederst til høyre vil du se et nytt ikon som tar deg til det nye handlingssenteret. Her får du en ryddig oversikt over varsler og viktige innstillinger, logisk og kjapt.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#10 - Endelig MKV-støtte


Har du mange filmer liggende på harddisken i MKV-format? Nå trenger du ikke lenger bruke en avspiller fra tredjepart for å nyte dem på PC-en. Endelig er denne støtten bakt inn i operativsystemet, og du kan velge om du vil bruke Windows Media Player eller den nye appen Filmer & TV-programmer for å spille dem av.

image: 11 ting vi elsker ved Windows 10

#11 - Microsoft Edge


Internet Explorer ut, Microsoft Edge inn. Joda, den gamle traveren av en nettleser er fortsatt tilgjengelig dypt inne i startmenyen, men det er Edge som er standard. Den nye nettleseren oppleves som rask og kompatibel, og skal ifølge Microsoft være langt sikrere enn forgjengeren. Det kan vi like!

Hva mener du om Windows 10? Bruk debatten nederst i denne saken!

Tingene vi ikke liker...

Det er imidlertid også ting vi mener bør bli bedre - og som vi også har håp om at Microsoft kommer til å gjøre noe med i fremtidige oppdateringer av operativsystemet.

Les videre: 9 ting vi misliker ved Windows 10

Les også:
Windows 10 er sluppet
Fiks startmenyen i Windows 10