11 elegante Mac-triks

Kan du dem alle?

<strong>MANGE TRIKS:</strong> Om du er ny eller erfaren – muligens vil du finne triks i denne saken som du ikke kunne fra før.
MANGE TRIKS: Om du er ny eller erfaren – muligens vil du finne triks i denne saken som du ikke kunne fra før. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tall fra vårt analyseverktøy, Google Analytics, bruker nå én av fem Dinside-lesere Mac (20 prosent), når vi ser på tallene fra de som leser Dinside via datamaskinen.

Det er en stadig voksende andel, for på samme tid i fjor var tallet 17,8 prosent.

Om du er ny på Mac, finnes det mange triks du muligens ikke visste om. Ja, kanskje du til og med vil plukke opp noen nye om du har brukt Apples datamaskiner i noen år allerede.

Ikke Mac-bruker? 10 skjulte funksjoner i Windows 10

#1: Hurtigvisning med mellomromstasten

Om du leter etter en fil i en mappe; det være seg et bilde, en pdf-fil, et Word-dokument, en MP3-fil, en Photoshop-fil eller lignende, er det kjekt å vite at du kan forhåndsvise filer ved å trykke på mellomromstasten.

HURTIGVISNING: Trykk på mellomromstasten for å hurtigvise et bilde, et dokument, en musikkfil eller hva det måtte være. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HURTIGVISNING: Trykk på mellomromstasten for å hurtigvise et bilde, et dokument, en musikkfil eller hva det måtte være. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Dette går som regel ganske fort og sparer deg for mye tid fremfor å vente på at et større program må starte først. Du kan også bruke piltastene mens forhåndsvisningsvinduet er åpent og pile deg opp og ned (eller til sidene) i den samme mappen.

PS! Du kan også bruke dette selv når du skal velge en fil, for eksempel som skal legges ved i en e-post.

Bonustips: Et trykk på enter-knappen i filutforskeren (Finder) gjør at du kan døpe om filnavnet. Vil du åpne en fil direkte fra tastaturet kan du bruke cmd-nedoverpil.

#2: Ta skjermbilder

Mac har lenge hatt ganske gode innebygde funksjoner for å ta skjermbilder. Det kan være kjekt om du vil sakse noe morsomt fra en nettside, eller om du får en feilmelding du ikke skjønner, og som du er nødt til å sende til noen som kan det bedre enn deg.

Her er hurtigtastene du bør kunne:
Cmd-shift-3: Tar et bilde av hele skjermen. Filen lagres på skrivebordet.
Ctrl-cmd-shift-3: Tar et bilde av hele skjermen og lagrer fila i utklippstavlen, slik at du kan bruke «lim inn»-funksjonen et annet sted, for eksempel i en epost.

Cmd-shift-4: Gir deg muligheten til å merke et område på skjermen. Innholdet blir lagret i en fil på skrivebordet.
Ctrl-cmd-shift-4: Samme som over, men innholdet lagres i utklippstavlen.

Om du heller vil fange alt innhold i et programvindu, kan du trykke på mellomromstasten etter den forrige kombinasjonen. Da endres markøren til et kamera og så trykker du bare i programmet du vil ta skjermbilde av:

BARE ETT VINDU: Cmd-shift-4 og så mellomrom lar deg velge hvilket programvindu du vil ta skjermdump av. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BARE ETT VINDU: Cmd-shift-4 og så mellomrom lar deg velge hvilket programvindu du vil ta skjermdump av. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Bonustips: Når du tar skjermbilder som lagres til skrivebordet, lagres de som standard i .png-format. Du kan endre dette formatet til et annet (f.eks. jpg, tiff, bmp, pdf) ved å åpne programmet Terminal (under programmer, verktøy) og skrive følgende:

defaults write com.apple.screencapture type bildeformat

killall SystemUIServer

Der bildeformat typisk er jpg, bmp, tiff eller lignende.

#3: Skru av irriterende lyder

VOLUM: Du kan slå av lyden som kommer hver gang du trykker på en volumknapp og også justere lydnivået i mindre trinn. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VOLUM: Du kan slå av lyden som kommer hver gang du trykker på en volumknapp og også justere lydnivået i mindre trinn. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Når du endrer volumet på en Mac med volumtastene på tastaturet, kommer det en lyd som kan være ganske irriterende; spesielt om volumet allerede står høyt og du har på hodetelefoner.

Du kan a) holde shift-knappen nede mens du endrer volumet for å unngå denne lyden, eller b) slå den av via systemvalg, lyd, lydeffekter, der du finner en avkrysningsboks for «Spill prøvetone når volumet endres». Har du slått den av, vil shift-knappen få motsatt effekt, som kan være kjekk om du opplever en situasjon der du er usikker på om maskinen gir lyd fra seg.

ENKELT: Det lille programmet StartNinja lar deg slå av den høye DONG-lyden når du slår på en Mac. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKELT: Det lille programmet StartNinja lar deg slå av den høye DONG-lyden når du slår på en Mac. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Bonustips: Irritert over «dong»-lyden som spilles når du starter maskinen? Den spilles egentlig for å gi deg et tegn på at alle oppstartssjekker har gått bra, men den kan skrus av på flere måter.

Det enkleste er å bruke gratisprogrammet StartNinja, som enkelt lar deg skru lyden av og på.

Enda et bonustips: Holder du shift+alt nede når du trykker på volumknappene, kan du endre volumet med enda mindre steg (avbildet over). Kjekt til finjustering av lyden; kanskje spesielt på lavt lydnivå.

#4: Mestre cmd-tab

Kjører du flere programmer samtidig, er det enkelt å bytte mellom dem ved å bruke tastekombinasjonen cmd-tab (tab er den knappen som ligger over caps lock på venstre side av tastaturet).

CMD-TAB: Dette er en effektiv måte å bytte programvindu på. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
CMD-TAB: Dette er en effektiv måte å bytte programvindu på. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Så lenge du holder cmd inne, kan du trykke på tab flere ganger for å flytte markøren til programmet du ønsker å gi fokus, før du til slutt slipper cmd-knappen for å bytte til det. Holder du i tillegg shift inne flytter du markøren motsatt vei.

Bonustips: Du kan også gjøre andre ting mens du holder cmd-knappen inne. Trykker du på Q vil du avslutte programmet som er markert (cmd-q er for øvrig en standard tastekombinasjon på Mac som avslutter programmer), eller trykke på H for å gjemme programvinduet, men la programmet kjøre fortsatt.

Enda et bonustips: Du kan bruke cmd-< for å bytte mellom vinduer i det aktive programmet.

#5: Lag stabler til ofte brukte mapper

STABLER: Ved å plassere stabler til ofte brukte mapper i docken, vil du alltid ha rask tilgang til viktige filer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STABLER: Ved å plassere stabler til ofte brukte mapper i docken, vil du alltid ha rask tilgang til viktige filer. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Docken er linja som ligger nederst på skjermen og som viser snarveier til programmer og kjørende programmer. Du kan legge til programmer i denne linja ved å dra og slippe programikoner på den, eller fjerne dem fra denne linja ved å dra dem ut fra docken, vente et lite sekund til det kommer et søppel-ikon ved siden av ikonet og så slippe musknappen.

Via systemvalg, dock kan du også skreddersy hvordan den skal se ut – hvor store ikonene skal være, hvor på skjermen den skal være plassert og om den automatisk skal skjules og vises når du beveger muspekeren i nærheten, blant annet.

Du kan også legge enkelte filmapper på docken. Det kjekke med det, er at du da vil ha kjapp tilgang til dem hva enn du måtte bedrive. Du kan raskt få tilgang til filene i mappen, eller også kopiere filer dit ved å dra dem over mappen.

Å gjøre dette er ganske enkelt. Du finner rett og slett frem til mappen du ønsker å ha plassert på docken og drar den ned til dock-feltet. Dernest kan du høyreklikke på den (prikke med to fingre om du bruker styreflaten) og velge hvordan innholdet skal sorteres og hvordan det skal se ut når du trykker på den.

Eksempelvis har jeg en mappe jeg kaller midlertidig der jeg lagrer alt av skjermbilder, bilder til artikler og lignende. Denne er sortert på dato endret og vises i vifteformat. Dermed er de siste filene tilgjengelig lett som en plett, og jeg kan også dra nye filer til mappen for å plassere dem der.

Bonustips: Holder du shift inne mens du trykker på en stack, åpnes den i slow motion. Ikke at det er nyttig til noe, men …

#6: Lagre signaturen din

UTEN PAPIR: Du trenger ikke skrive ut, signere og skanne for å bekrefte en avtale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
UTEN PAPIR: Du trenger ikke skrive ut, signere og skanne for å bekrefte en avtale. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Som standard i OS X finnes appen «forhåndsvisning», som lar deg lese mange ulike filtyper uten at du trenger et separat program, som for eksempel pdf-filer.

Dette programmet har også en kjekk funksjon der du kan scanne signaturen din fra et ark med det innebygde webkameraet, slik at du kan bruke den for å signere kontrakter og andre ting, fremfor å skrive ut, signere, skanne inn og sende tilbake.

Du finner alt du trenger å vite i denne artikkelen:
Signér en PDF uten å skrive ut

#7: Les og skriv tekstmeldinger fra datamaskinen

De fleste av oss skriver raskere på et PC-tastatur enn på mobiltelefonen, og om det også gjelder deg, kan det være kjekt å vite at du kan koble sammen Mac og iPhone (om du har begge deler) slik at du kan lese og skrive tekstmeldinger/iMessage-meldinger direkte fra Mac-en.

MELDINGER PÅ MAC-EN: Om du vil kan du få SMS-er og iMessage-meldinger til også å dukke opp i meldingsappen på Mac. Foto: APPLE
MELDINGER PÅ MAC-EN: Om du vil kan du få SMS-er og iMessage-meldinger til også å dukke opp i meldingsappen på Mac. Foto: APPLE Vis mer


For å få til dette, er du nødt til å være logget på den samme iCloud-kontoen både på Mac og iPhone, og de må være koblet til det samme trådløse nettverket. iMessage må også være aktivert på telefonen (men dette fungerer også med vanlige SMS-meldinger), og på telefonen må du aktivere videresending av meldinger som du finner under innstillinger, meldinger. Da vises en kode på Mac-skjermen som du bekrefter på iPhone, og så vil du finne alle meldingstråder også i meldinger-appen på Mac.

#8: Send filer frem og tilbake med Airdrop

Apropos Mac og iPhone – har du dem begge er det også enkelt å sende bilder, URL-er og lignende frem og tilbake ved å bruke AirDrop.

På iPhone aktiverer du funksjonen ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen og trykke på Airdrop. Her kan du velge mellom av, kun kontakter og alle, der de to siste angir hvem som skal få lov til å sende deg innhold.

SEND FILER: Med Airdrop går det lett som en plett å sende filer mellom iOS og OSX-enheter så lenge de befinner seg i det samme trådløse nettverket. Foto: APPLE
SEND FILER: Med Airdrop går det lett som en plett å sende filer mellom iOS og OSX-enheter så lenge de befinner seg i det samme trådløse nettverket. Foto: APPLE Vis mer


På Mac finner du Airdrop om du åpner Finder (filutforskeren) og velger Gå, Airdrop fra menyen på toppen (evt cmd-shift-r). Da kan du dra en fil, URL eller lignende over mottakerens navn (typisk navnet på telefonen din). Omvendt finner du Airdrop på delingsmenyen i iOS.

#9: Drep et program som har hengt seg opp

DREP ET PROGRAM: Cmd-alt-esc bringer opp denne menyen som lar deg avslutte et program som har hengt seg opp. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DREP ET PROGRAM: Cmd-alt-esc bringer opp denne menyen som lar deg avslutte et program som har hengt seg opp. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Lite er så irriterende som når et program henger seg opp, og muspekeren din forvandles til en roterende "badeball" der du ikke får trykket på noen elementer i programmet..

Om du har behov for å tvinge en app til å lukke seg finnes det flere metoder. Hurtigtasten cmd-alt-esc henter frem et lite vindu som viser kjørende programmer, der du bare merker programmet og velger avslutt.

Alternativt kan du holde alt-knappen inne og høyreklikke (prikke med to fingre) på app-ikonet i docken. Ved å holde inne alt-knappen får du et valg kalt «tvungen avslutning» som du kan trykke på for å avslutte et program som har hengt seg opp.

Bonustips: Alt-knappen kan du for øvrig bruke ganske mange steder i operativsystemet for å få flere menyvalg.

#10: Navngi en haug av filer i slengen

Denne funksjonen kom på Yosemite-versjonen av OS X i fjor og kan være kjekk om du for eksempel har en haug av bildefiler fra et kamera som alle har navn som IMG_0710.jpg eller _DSC1252.jpg.

Alt du trenger å gjøre er å merke alle filene du vil gi et nytt navn (trykk én gang på den første fila og hold cmd-knappen inne mens du merker flere, hold shift inne og trykk på en lenger ned i listen for å merke alle i mellom, dra en "firkant" med muspekeren over alle eller trykk cmd-a for å merke alle i mappen). Dernest høyreklikker du på utvalget og velger «Gi nytt navn til x objekter».

Da får du opp et vindu der du kan lage regler for hvordan filene skal navngis, for eksempel slik vi har gjort her:

FLERE I SLENGEN: Du kan endre filnavnet på flere filer i slengen ved å merke dem, høyreklikke og velge gi nytt navn &#8230; Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FLERE I SLENGEN: Du kan endre filnavnet på flere filer i slengen ved å merke dem, høyreklikke og velge gi nytt navn … Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


#11: Kjør to programmer side om side

Nytt i den foreløpig siste OS X-versjonen, El Capitan, er at det nå har blitt enklere å kjøre to programmer side om side. Dermed slipper du å flytte og endre størrelsen på vinduer slik at de passer ved siden av hverandre.

DEL I TO: Via Split View-funksjonen i El Capitan kan du endelig kjøre to vinduer side om side. Det har vært mulig i Windows en god stund. Foto: APPLE
DEL I TO: Via Split View-funksjonen i El Capitan kan du endelig kjøre to vinduer side om side. Det har vært mulig i Windows en god stund. Foto: APPLE Vis mer


Du aktiverer funksjonen ved å holde musknappen inne på den grønne prikken øverst til venstre i et programvindu i et lite halvsekund (ikke flytt på muspekeren), til halvparten av bakgrunnen farges blå. Nå kan du velge om dette programvinduet skal plasseres til høyre eller venstre på skjermen ved å dra det til egnet plass.

Etterpå får du en exposé-visning av øvrige programmer du har kjørende, slik at du kan velge hvilket av dem som skal oppta den andre halvdelen av skjermen. Du kan dra i midtskillestreken for å justere fordelingen av plass. For å oppheve dette, trykker du på den grønne prikken en gang til.

Trenger du flere Mac-tips?
50 kjekke tastatursnarveier på Mac
Kjekke snarveier med styreflaten
Mac-programmene du bare MÅ ha
(sjekk kommentarfeltet for enda flere tips)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!