108 Mbit trådløst - kompatibelt eller ikke?

Hvordan fungerer 108 Mbit trådløst fra forskjellige produsenter sammen? Er de kompatible eller faller hastigheten ned til 54 Mbit?

Publisert
Sist oppdatert

Trådløst nettverk med turbo, som vi har testet i flere omganger, har på sitt beste en ytelse som er en god del raskere enn både den gamle standarden på 11 Mbit og den nye på 54 Mbit.

Du kan klikke på disse linkene for å lese våre tester av løsninger fra Topcom og D-Link.

Nå har vi også testet begge PCMCIA-kortene mot aksesspunktet/ruteren fra D-Link, og samtidig også testet den innebygde 54 Mbit nettverksløsningen i vår nye Dell 8600 bærbare mot den samme ruteren.

Resultatene var interessante.

Høy kompatibilitet

Som det fremgikk av de tidligere testene, er det mye datakompresjon som gjør at de høyeste overføringshastighetene oppnås. Derfor var vi spesielt spente på om kompresjonen fungerte på tvers av fabrikatene D-Link og Topcom. Det viste seg at det fungerte aldeles utmerket!

108 Mbit trådløst - kompatibelt eller ikke?


Her ser vi at alle de forskjellige filformatene kom opp i en vesentlig høyere overføringshastighet enn typisk 802.11g som ligger rundt 3 000 Kbit/sekund.

Det som var overraskende var at på overføring av 100 MB tekst, så var Topcom-kortet vesentlig raskere enn D-Link kortet.

Derimot var lydfilen med denne kombinasjonen like treg som videofilen med D-Link i begge ender.

Testfilen, som består av diverse bitmønstre, var derimot nesten identisk uansett fabrikat.

Det er altså noe varierende resultater avhengig av filtyper, men uansett er det mye å hente ved å ta i bruk 108 Mbit løsninger, uansett hvilket av fabrikatene man velger eller støter på.

108 Mbit trådløst - kompatibelt eller ikke?


Vi sammenlignet også med den innebygde 802.11g løsningen i testmaskinen Dell 8600. Her ser vi tydelig at ytelsen er vesentlig lavere ved filtyper som lar seg komprimere. Alle målingene ligger i samme området som overføringen av MPG-filer, som allerede er komprimert i utgangspunktet.

Vi ser også at overføringen med begge de andre 108 Mbit-kortene er jevnere enn den innebygde løsningen, i dette testoppsettet.

Konklusjon så langt

Denne "stikkprøven" viser at flere av fabrikantene bokstavelig talt er på bølgelengde når det gjelder 108 Mbit trådløst. Ytelsen i de fleste situasjoner er utmerket, og vesentlig høyere enn den ordinære standarden.

Vi kommer tilbake med flere sammelignende tester av produkter i denne "standarden", etter hvert som de dukker opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer