1000 MHz og hva så?

1000 MHz og hva så?

AMD har slått på stortromma, og Intel holder på å feste grep om klubba for å være med på spetakkelet. Men er det egentlig så stort at klokkehastigheten passerer akkurat 1000 MHz? Er ikke dette bare et spill for galleriet?

Publisert

Det blir slått stort opp at AMD offisielt har lansert at de nå leverer en prosessor som kjører på 1000 MHz. Intel gjør det samme, og vil også kunne levere prosessorer med denne klokkehastigheten til utvalgte PC-produsenter.

Men i virkeligheten er dette å tøye begrepene til bristepunktet. Det som er realitetene er at begge prosessorprodusentene har finsortert produksjonen. Et ytterst lite antall enheter som klarer å kjøre stabilt på denne hastigheten tilbys en knapp håndfull ledende merkenavn. Vi snakker om Compaq og Gateway, som vil tilby PCer med AMD Athlon, og Dell og Hewlett-Packard, som støtter opp om Intel.

Men vi snakker om et ytterst beskjedent antall, og ikke spesifiserte leveringstider.

Grensesprengende?

I motsetning til mange andre fenomener, så er ikke 1000 MHz annet enn et tall. Det er ingen fysisk grense som ligger nøyaktig på dette tallet, som noen også liker å kalle en Gigahertz.

Det er ikke snakk om noen "lydmur", et "kokepunkt" eller noe som helst. I forhold til naturlovene og prosessorteknologi er 1000 MHz ikke mer spesielt enn 923 eller 1012 MHz.

Hele sirkuset er bare "De Runde Talls Magi", som brukes til å markedsføre merkenavnene.

Den praktiske og målbare forskjellen mellom en 800 MHz Pentium III og en Athlon på 1000 MHz er i virkeligheten mindre enn forskjellen i klokkehastighet.

Den er heller ikke særlig stor i testsammenheng. Hos nettstedet Anandtech, som har testet prosessoren, varierer forskjellen på noen få prosent i Intels eller AMDs favør, avhengig av hvilken test som kjøres.

AMDs triumfkort

Intel har foreløpig et viktig forsprang når det gjelder prosessorarkitektur i de prosessorene som faktisk leveres. I Intels raskeste prosessorer kjører det interne hurtigminnet på full klokkehastighet, mens AMD kjører hurtigminnet på 1/3 av klikkehastigheten.

Dette gjør utslaget i mange av testene.

Neste generasjon Athlon, med kodenavnet Thunderbird, har derimot et hurtigminne på full hastighet.

Når denne versjonen kommer i salg, noe som etter planene skal skje før sommeren, vil effekten av 1000 MHz klokkehastighet bli 10 til 20 prosent høyere. Da vil også de nye hovedkortene for Athlon, med brikkesettet KX133 fra Via, være i ordinært salg. Disse gir også vesentlig bedre ytelse.

Det er det verdt å vente på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer