Blir man mer deppa hvis man bruker Facebook mye? Ny studie kan tyde på det. Foto: Per Ervland
Blir man mer deppa hvis man bruker Facebook mye? Ny studie kan tyde på det. Foto: Per ErvlandVis mer

100% vanntett foreldrekontroll

Sliter du med at familiemedlemmer misbruker Internett på nattestid? Her er en løsning som garantert virker.

Sosiale tjenester, spill og underholdning på nett har forandret medievanene våre dramatisk de siste ti årene, og stadig flere benytter nettene til å surfe på når dagene ikke strekker til, eller når foreldrene ikke følger med.

I mange familier er dette et velkjent fenomen, for ikke å si problem. Barna har gjerne PC og Internett på barnerommet, og når fristelsene blir for store er det vanskelig å etterleve foreldres formaninger om å bruke nettene til å sove.

Barna vet mer enn foreldrene

Og foreldre som ønsker å ta tilbake kontrollen kommer gjerne til kort. Barna får i dag nettbruken "inn med morsmelken", og besitter gjerne langt større kunnskaper om teknologien enn mor og far.

Verken sikkerhetsprogrammer eller passord på ruteren behøver å være uoverkommelige hindre for en middels teknisk begavet fjortenåring som lengter etter chattevennene på Internett.

Les også: De slurver med passordet ditt

Stenger helt

Det var dette som gjorde at daglig leder Atle Brovold hos nettleverandøren Romerike Multimedia (ROMM) fikk idéen til en 100% vanntett foreldrekontroll. ROMM tilbyr i dag bredbånd og kabel-TV på Øvre Romerike.

- Vi har foreldre som kommer til oss og forteller at barna sovner på skolen, fordi de har vært på nettet hele natten, forteller Brovold til DinSide Data.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atle Brovold er daglig leder hos Romerike Multimedia.
Atle Brovold er daglig leder hos Romerike Multimedia. Vis mer


- Disse har gjerne fått hjelp til å konfigurere foreldrekontroll-programmer, men opplever at disse lett blir overstyrt av barna, fortsetter han.

Det er imidlertid én ting som ikke lar seg overstyre, nemlig når nettleverandøren selv går inn og sperrer tilgangen. Skrur rett og slett av nettet fra sentralt hold, med andre ord.

- Med vårt nye tilbud kan vi kommunisere direkte med hvert enkelt bredbåndsmodem, og stenge tilgangen helt etter ønske, for eksempel på faste dager eller til faste tidspunkt på døgnet, sier Brovold.

Tjenesten er helt ny, og koster 29 kroner måneden. Etter det Brovold erfarer, er de foreløpig alene om å tilby slik "foreldrekontroll". Før konseptet nylig ble omtalt i Eidsvold/Ullensaker Blad, hadde 12 fortvilte foreldre benyttet seg av muligheten.

Nettvett må læres

Stenging og forbud er effektive virkemidler på kort sikt, men det er samtidig viktig at foreldrene forstår hvilken sosial betydning nettet har i en hverdag der nesten 100% av barn mellom 8 og 18 år har tilgang til PC og Internett i hjemmet.

For å skape en forståelse for grensene kreves en åpen dialog mellom voksne og barn om hva som skjer på nettet. Dette er bare ett av rådene Redd Barna gir på sine nettvettsider.

Kjenner du til andre leverandører som tilbyr tidsstyrt stengning eller andre effektive virkemidler? Bruk debattfeltet under!

Les også: Er nettstedet trygt?