100 millioner DivX-spillere

Siden 2003 er det blitt solgt 100 millioner DVD- og mediespillere med støtte for filmpiratenes yndlingsformat.

DinSide Data skrev allerede i 2000 om "filmens svar på MP3", DivX-formatet. De første utgavene av DivX var bygget på en hacket utgave av Microsofts ASF-format, og ble brukt til å lage kompakte kopier av DVD-filmer. Et typisk kompresjonsforhold for DivX-filmer var i likhet med MP3 ofte 1:10. Slik kunne filmene få plass på vanlige CD-plater, og etter hvert også distribueres enkelt over nettet.

Interessen rundt formatet var stor, og man innså etter hvert at de kommersielle mulighetene var enorme. Kommersiell suksess krevde imidlertid at formatet ble "renhårig" først, og derfor startet Jordan Greenhall og DivX-skaper Jerome Rota selskapet DivXNetworks i 2000. Det førte til etableringen av åpen kildekode-prosjektet ProjectMayo, og utviklingen av OpenDivX - som skulle bli grunnlaget for kommende versjoner av DivX. I følge Rota valgte de navnet Mayo fordi både DivX-formatet og majones var franske oppfinnelser, og begge var vanskelig å lage.

100 millioner DivX-spillere


Året etter så DivX 4.0 dagens lys, og arbeidet med å få samarbeidspartnere på maskinvaresiden tok til for alvor, for å frigjøre filmene fra PCen. Etter hvert dukket imidlertid også et annet format opp, kalt Xvid (DivX baklengs). Det var også bygget på OpenDivX, men utviklerne hadde ikke til hensikt å tjene penger på formatet. Utbredelsen av filmer i både DivX og Xvid vokste raskt, først og fremst i piratfora på nettet.

Suksess med bismak?

Det skulle gå enda halvannet år før de første DVD-spillerne med DivX-støtte dukket opp i butikkhyllene, først og fremst til vill jubel blant filmpiratene. Produsentene kunne snart gni seg i hendene over gode salgstall, men suksessen var muligens krydret med en viss bismak. Utbredelsen av DivX-materiale var nemlig fortsatt, i all hovedsak, av ulovlig karakter (piratkopierte DVDer og TV-serier), og i motsetning til MP3 var verktøyene for å lage DivX-videoer både kryptiske og vanskelig tilgjengelig. Det var med andre ord ikke løsninger for hvermansen.

Hva med deg?

Har du lastet ned DivX-filmer ulovlig fra nettet? (Det er ingen risiko knyttet til å være ærlig på spørsmålet) (Avsluttet)
Ja(80%) 1530
Nei(16%) 305
Vet ikke(4%) 80
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Utviklingen av DivX-formatet har siden den gang langt fra stått stille. Siste versjon har støtte for HD-video, flere språkspor og undertekster, og er på mange måter overlegne det meste som finnes av konkurrerende formater. Likevel har de fleste forsøk på å være "noe mer" enn et format som brukes til å distribuere ulovlig kopierte DVD-filmer, vært mer eller mindre mislykket.

Russland leder an

Men mens kampen om å bli ledende på markedet for streaming video ruller videre, er det kun DivX inc. som kan skryte av å være støttet på mer enn 100 millioner DVD- og multimediaspillere. I enkelte land, som for eksempel Russland, har 9 av 10 solgte spillere DivX-støtte, og det er neppe tilfeldig.

Med slike salgstall burde DivX-gjengen uansett ha penger nok til majones på brødskiva.

Les også:

Tar opp video rett på minnekort
Mediespiller som kan alt?

[Ugjyldig objekt (debatt)]