Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

10 tips PC-tyvene hater

Slik blir PC-en din et litt mindre attraktivt tyveriobjekt.

Bærbare PC-er selger i bøtter og spann, med harddisker store nok til å lagre ekstreme mengder bilder, videoer og musikk - og selvfølgelig nærmest ubegrensede mengder epost, dokumenter og andre ting du slett ikke vil skal havne på avveie.

Dessverre er det nettopp det som oftere og oftere skjer. En bærbar PC er lett omsettelig og enkel for en innbruddstyv å ta med seg under armen. Derfor er den blant de aller heteste tyveriobjektene. I tillegg er det ikke til å stikke under stol at mange av oss er svimete og har en tendens til å glemme igjen PC-er og mobiltelefoner på steder der de helst ikke burde ligge.

Men det går an å gjøre PC-en litt mindre attraktiv å stjele, vanskeligere for tyven å bruke/omsette, og fristende å returnere. Her er noen kjappe tips.

1. Merk PC-en godt

10 tips PC-tyvene hater


Gjør PC-en personlig ved å merke den tydelig, for eksempel kan du risse navnet ditt inn i lokket. På undersiden kan du ha en klistrelapp med kontaktinformasjon, samt opplysninger om eventuell belønning dersom PC-en kommer til rette. Slik kontaktinformasjon kan også legges i bakgrunnsbildet i Windows. Dette er enkle triks som kan vise seg å være svært effektive mot tyveri.

2. Installér et sporingsprogram

10 tips PC-tyvene hater


Det finnes programmer som varsler deg om hvor PC-en befinner seg, som tar bilde av tyven ved hjelp av webkameraet, og sender det til deg via epost, og som varsler om at PC-en er stjålet over høyttalerne og via en boks på skjermen. Og noen av disse er til og med helt gratis å bruke. Les mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Aktivér oppstartspassord i BIOS

10 tips PC-tyvene hater


Ingenting er surere for tyven enn å bli møtt med spørsmål om passord rett etter å ha skrudd på PC-en. Med system-passord aktivert skal man ha godt over middels kunnskap for å vite hvordan man kommer seg videre. På mange PC-er får man fram BIOS-innstillingene ved å holde inne DEL-tasten på tastaturet rett etter oppstart. Bla deg fram til passord-feltene, og aktivér. Bruk et passord som er lett å huske, men som består av både tekst og tall.

4. Lag skjulte, virtuelle disker

10 tips PC-tyvene hater


Hvis tyven er ute etter innholdet på harddisken din, har du flere måter å unngå at han får tilgang til dette. En løsning er å lage skjulte, virtuelle diskstasjoner som kun lar seg lese hvis man kjenner passordet, for eksempel SecretDrive

5. Kryptér harddisken

10 tips PC-tyvene hater


Også her vil tyven bli møtt med spørsmål om passord rett etter at PC-en er skrudd på, men dette tipset sikrer samtidig dataene på disken mot uautorisert tilgang. Selv om tyven skulle klare å ta ut harddisken og sette den inn i en annen PC, vil han aldri få tilgang til dataene med mindre han kjenner passordet. Les mer.

6. Lagre minst mulig sensitiv data lokalt

10 tips PC-tyvene hater


Bruk webbasert epost uten lokal mellomlagring, og bruk online-versjoner av kontorprogrammer slik at du kan lagre dokumentene dine på nett, eksempelvis med denne Microsoft Office-versjonen. Det sørger ikke bare for at tyven ikke får tak i dokumentene, det sørger også for at du får tilgang til dem selv om PC-en din blir borte. Rensk surfehistorikken automatisk hver gang du skrur av PC-en, ved hjelp av CCleaner, så finner ikke tyven ut hvilke nettjenester du bruker.

7. Aldri lagre passord i nettleseren

10 tips PC-tyvene hater


Tyven er muligens kjempeinteressert i å få vite passordene dine, slik at han kan gjøre mest mulig skade. Derfor skal du aldri lagre passordet i nettleseren. Med de rette verktøyene kan alle passordene hentes ut på sekunder - i klartekst.

8. Bruk en Kensington-lås hvis mulig.

10 tips PC-tyvene hater


En PC som er fastlåst til PC-pulten er alltid litt verre å få med seg. Med Kensington-lås for eksempel, ødelegges maskinvaren hvis man drar hardt nok, og tyven står igjen med en verdiløs PC.

9. Sett opp synkronisering

10 tips PC-tyvene hater


Dette er egentlig mest et råd til deg dersom PC-en skulle bli borte. Det er tross alt langt verre for de fleste at 10 år med digitale familiebilder forsvinner, enn at selve PC-en er borte. Da er det greit å vite at det finnes løsninger som sørger for at mappene dine automatisk synkroniseres med lagring i nettskyen. Jotta er et eksempel, her får du ubegrenset lagringsplass for 49 kroner i måneden.

10. Bruk sunn fornuft

10 tips PC-tyvene hater


Logg alltid av når du forlater kontorpulten for å spise lunsj. Stol aldri blindt på andre enn deg selv. Når du forlater PC-en, ikke legg den fra deg på steder der den er lett synlig, for eksempel i bilen eller på stuebordet dersom det er fritt innsyn. Det er aldri en god idé å ta med seg PC-en på toalettet, av mange årsaker. En av dem er at det er et av stedene vi oftest glemmer igjen ting.

Da gjenstår bare å ønske lykke til!

Har du flere tips som PC-tyvene hater? Bruk debattfeltet under!

Les også: Ny PC: AMD eller Intel?