10 tekniske uttrykk de fleste uttaler feil

Tekniske navn, forkortelser og uttrykk uttales ofte helt feil, men nå gjør vi det lett å styre unna. Her får du nemlig fasiten.

<B>KLARER DU ALLE?</B>: Mange tekniske forkortelser uttales feil. Men du klarer kanskje alle?
KLARER DU ALLE?: Mange tekniske forkortelser uttales feil. Men du klarer kanskje alle? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid greit å vite hvordan man uttaler ord man bare har lest på papiret, og kanskje i særklasse tekniske uttrykk og forkortelser.

Spesielt forkortelser kan få en helt annen betydning dersom de uttales slik opphavspersonene mente de skulle uttales, og i denne artikkelen har vi tatt for oss noen av de vanligste. Kanskje du vet om flere? Da kan du bruke debattfeltet nederst og dele kunnskapen din med andre lesere.

Vi starter med noen tekniske forkortelser.

#1: SQL
Et av verdens mest utbredte programmeringsspråk for databaser - SQL - er en forkortelse for Structured Query Language. Typisk norsk uttale er «ess-ku-ell», men en vanlig uttale er som i «seek well». Det gir ikke bare forkortelsen mening, den blir også mye enklere å uttale.

OPPDATERT: Etter massive mengder tilbakemeldinger fra uenige lesere, erkjenner vi at begge uttalemåter kan anses som OK.

image: 10 tekniske uttrykk de fleste uttaler feil

#2: ICQ

Det er lenge siden det aldrende chattenettverket hadde sin storhetstid, og kanskje har du aldri tenkt over at navnet egentlig skal uttales som i «I seek you». Dermed får også disse tre bokstavene en mening. Du verden!

#3: SCSI
Det kjente kommunikasjonssgrensesnittet Small Computer System Interface, blir mye enklere å uttale dersom du uttaler det riktig. Det er ikke bokstav for bokstav, men ganske enkelt «skøssi». Den eneste forklaringen vi har funnet, er at det er langt enklere å uttale forkortelsen slik.

#4: Cache
Vi kaller det gjerne mellomlagring på norsk, men mange foretrekker å bruke den engelske termen, som uttales «kæsj» - som i cash, ikke «kæsje» eller «kæsji».

image: 10 tekniske uttrykk de fleste uttaler feil

#5: OS X

Nei, Apples operativsystem for Mac-er utalles ikke «o-ess-eks», men «o-ess-ti». X-en er nemlig romertall for 10.

#6: OS X Yosemite
Yosemite er navnet på en versjon av OS X. Det er også navnet på en nasjonalpark i USA og en sykkel fra Biltema. Men vet du hvordan Yosemite uttales? Ikke det nei. Det er ikke «yosemait» men «yo-semmiti».

#7: GIF
Dette er sannsynligvis den forkortelsen flest uttaler feil. Dette bildeformatet skal nemlig ifølge opphavsmannen uttales «jif».

#8: Imgur
Kjent bildetjeneste med særdeles merkelig navn, tenker du kanskje. I virkeligheten skal ordet uttales akkurat på samme måte som «Imager», og da blir det plutselig både enklere å uttale og forstå bakgrunnen.

Hva med deg?

Hvor mange kunne du? (Avsluttet)
8-9(19%) 383
Alle, selvfølgelig.(19%) 375
6-7(15%) 308
Ingen :((12%) 243
4-5(12%) 240
1-2(11%) 218
2-3(6%) 127
3-4(6%) 125
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


#: 1337
Dette tallet dukker ofte opp i geek-sammenhenger. Det uttales ikke som du ville uttalt tallet, men som «leet» eller «lit». Det er navnet på et alternativt alfabet, bestående av tall, tegn og bokstaver. Ifølge Wikipedia er det i dag hovedsakelig brukt av unge dataspillere og deltakere i nettbaserte fora. Opprinnelig ble Leet-språket opprettet av datahackere som ville kommunisere uten at andre skjønte dem.

#10: QXL
Den kjente nettauksjonen, som i sin tid sprang ut fra legendariske Dinside Auksjon her i Norge, skal IKKE uttales «ku-eks-ell». Da det britiske selskapet ble grunnlagt av Tim Jackson i London i 1997, ble det døpt QXL fordi det skulle uttales «quick sell», som altså betyr «raskt salg». Aha!

Kan du flere?

I debattfeltet under kan du dele andre ord og vendinger som ofte uttales feil, og dermed bidra til en mer opplyst befolkning :)

Kilder: Yahoo Tech, Wikipedia, BBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!