10 smarte Vista-tips

Under den blanke overflaten er det mange sider ved Windows Vista som ikke er så lette å få øye på. Vi viser deg noen av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Microsofts nyeste operativsystem Vista har nå rukket å bli litt varm i trøya. For oss som daglig har brukt operativsystemet har det vært en blandet opplevelse - mye funksjonalitet blandet med feil og mangler. Heldigvis blir det gradvis mindre av det siste, mens vår kunnskap om det komplekse OSet øker.

Vi har her samlet ti kjappe tips for deg som vil lære litt mer om Vista.

Praktiske tips

Windows-tast & søkelinja

En av de helt store "nyhetene" i Vista var det nye søket, som sammen med indekseringen (se neste punkt) i stor grad kan forandre måten du bruker datamaskinen på.

image: 10 smarte Vista-tips


Søkelinja har en dobbel funksjon. I tillegg til å søke med den brukes den også til en viss grad på samme måte som "Kjør"-linja i XP ettersom den også kjører programmet eller fila som søkes opp når vi trykker Enter/Return/Linjeskift. Merk deg også at Windows-tasten (finnes på de fleste PC-tastaturer) åpner startmenyen og gjør søkelinja aktiv.

En måte å for eksempel åpne kommandolinja blir da å søke etter den. Trykk Windows-tast, skriv command (eller cmd) og trykk Enter. Kjapt og enkelt.

Indeksering

Når Vista installeres er det hovedsakelig filer som finnes på brukerens profil som indekseres. Men mange foretrekker å lagre filer et annet sted, for eksempel ha musikksamlingen eller bildene på en harddisk nummer to for økt sikkerhet. Hvis det er tilfelle for deg (og du ofte søker etter for eksempel musikk) bør du legge denne plasseringen i indeksen, som er en filoversikt som gir deg raske søk.

Høyreklikker du Start-menyen (den som dukker opp når du trykker Windows-tast) og velger Egenskaper -> Start-meny -> Tilpass, kan du (under "søk i filer") velge hvor mye av det indekserte søket som skal dukke opp etter hvert som du skriver i søkelinja.

image: 10 smarte Vista-tips


For å åpne Indekseringsalternativer kan du lete deg gjennom kontrollpanelet eller ta snarveien som vi lærte om i forrige punkt, altså Windows-tast, skrive "indeks" og trykke Enter - dette vil åpne for å legge til eller fjerne mapper (Endre-knappen). Under Avansert kan du også flytte hele indeksen, kjekt å kunne gjøre dersom du setter inn en raskere harddisk eller lignende.

Husk også at det ikke er noe vits i å indeksere alle filene, da går det tregere og hele poenget blir borte... hold deg til filsamlinger du ofte søker i.

Fjerne funksjonalitet

For å holde Vista i form - og spesielt dersom du ikke har en så veldig rask PC - kan det være greit å trimme bort litt Windows-funksjonalitet du ellers aldri bruker. Dette kan du gjøre under Kontrollpanel -> Programmer -> Avinstaller et program. I menyen til venstre er det et valg som heter Slå Windows-funksjoner på eller av.

image: 10 smarte Vista-tips


Her kan du for eksempel fjerne spillene du uansett aldri vil prøve deg på (og ombestemmer du deg kan du legge de til igjen), funksjoner for faksing og skanning hvis du ikke driver med sånt, og kanskje Tablet PC-komponentene. Men sistnevnte må du la være dersom du skal dra nytte av neste tips.

Utklippsverktøy

image: 10 smarte Vista-tips


Med unntak av Vista Home Basic har alle Vista-versjonene som selges her på berget ekstra funksjoner for Tablet PC. Med i den pakka ligger noe som heter Utklippsverktøy (Snipping Tool på engelsk), og kan best beskrives som en avansert utgave av Print Screen-tasten.

Etter å ha startet dette anvendelige verktøyet første gang (Win-tast -> "utklipp" -> Enter) kan du under Alternativer krysse av for å vise ikonet i hurtigstartlinjen. Anbefales å prøve ut.

Vispa

image: 10 smarte Vista-tips


Mye kan gjøres i Vista ved å forandre på innstillinger, andre ting krever at du fikler direkte i registeret - som er en slags database for Windows' og installerte programmers innstillinger.

Vispa er et gratis alternativ som kjapt lar deg tukle med et utall instillinger, både av typen du kunne klart selv og slike som krever omskriving av registeret. Merk at denne ikke anbefales for nybegynnere, her er det nemlig en fordel å vite hva du rører med.

Vi fortsetter med skjønnhetstips på neste side! --->

PS! Føl deg fri til å legge til ditt eget lille tips i diskusjonen under. Og vennligst ingen "bruk Linux eller Mac i stedet". Vel, du kan jo alltids prøve, men de vil nok ikke ligge der lenge. ;-)