10 skjulte Windows 7-triks

TIPS: Windows 7 byr på mye nytt, men ikke alt er like kjent.

Windows 7 har vært i butikkene noen dager nå, og er kanskje det aller mest hotte produktet på teknologihimmelen i skrivende stund. Mye har vært skrevet og ment om Microsoft sitt nye operativsystem, spesielt om de store linjene og nyhetene.

Les dette før du installerer Windows 7

Men det er også en god del mindre nyheter som kan gjøre totalopplevelsen enda bedre, hvis man vet om dem, riktig nok.

Her får du ti av dem.

1. Klassisk Utforsker-oppførsel. Savner du Windows XP-grensesnittet, der mappelisten til venstre ekspanderte parallelt med at du klikket deg inn i navigasjonstreet til høyre? I Windows 7 er det ikke noe problem. Høyreklikk på et blankt område nederst i venstre del av vinduet, og huk av for Vis alle mapper og Utvid til gjeldende mappe.

10 skjulte Windows 7-triks


2. Windows Media Player Remote Media Experience (RME)
Bak det lange, rare navnet ligger en genial nyhet. Du kan nå bruke Windows Media Player som en musikk- og videoserver, ikke bare internt i lokalnettet, men over Internett! Dette fungerer vel og merke ikke på Basic-utgaven, og du må ha en Windows Live-konto, men den er gratis. Klikk "Direkteavspilling"-knappen, "Tillat Internet-tilgang til hjemmemedier" og følg veiviseren.

10 skjulte Windows 7-triks


3. Lag en virtuell harddisk: Ønsker du en egen stasjon i utforsker som bare du skal se? Windows 7 har innebygd støtte for å opprette og montere virtuelle disker. Høyreklikk på Datamaskin, velg Behandle fra hurtigmenyen, og klikk deretter på Diskbehandling til venstre. Til høyre i vinduet velger du nå Flere handlinger - Opprett VHD. Den virtuelle harddisken er egentlig en fil, og du bestemmer selv om den skal ha fast størrelse eller utvides etter behov. Førstnevnte gir best ytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10 skjulte Windows 7-triks


4. Få tilbake Windows Movie Maker: En ny Windows Movie Maker er en del av Windows Live-konseptet. Den er imidlertid ganske annerledes enn tidligere versjoner, og ikke alle synes den er blitt bedre. Men fortvil ikke. Last ned Movie Maker fra Windows Vista her.

10 skjulte Windows 7-triks


5. Utnytt mer av skjermen: De færreste er klar over at Windows 7 faktisk fungerer bedre med oppgavelinjen plassert vertikalt til venstre på skjermen istedenfor i bunnen. Du får da utnyttet mer av skjermen i høyden, noe som er en stor fordel i disse bredskjerm-tider.

NB! Det er ingen nyhet at du kan flytte oppgavelinjen, men etikettene er borte i Windows 7, dermed er det ikke lenger noen grunner til ikke å flytte den. Du finner mer informasjom om dette i denne artikkelen.

10 skjulte Windows 7-triks


6. Åpne og redigere OpenOffice-dokumenter: Du trenger ikke lenger installere OpenOffice.org eller Microsoft Word for å lese og redigere dokumenter. Den nye versjonen av Wordpad har innebygd støtte for både ODF, Docx og en rekke andre formater.

10 skjulte Windows 7-triks


7. Brenn ISO-filer: Har du lastet ned 90-dagers-versjonen av Windows 7, en Linux-distribusjon eller en DVD-film i form av en ISO-fil, og ønsker å brenne en CD eller DVD av innholdet? Da er det bare å høyreklikke på filen og velge Åpne med - Windows Disc Image Burner, og sette i en tom plate i brenneren.

10 skjulte Windows 7-triks


8. Kalibrér skjermen: Ved å bruke verktøyet dccw.exe kan du kalibrere farger, lys og kontrast, og dermed oppnå et langt bedre og riktigere bilde på skjermen din. Programmet starter du enklest ved å skrive "dccw" i søkefeltet på startmenyen og trykke enter.

10 skjulte Windows 7-triks


9. Se hva du har på skrivebordet: Du har kanskje miniprogrammer kjørende i bakgrunnen, bak en haug med programvinduer? Hold inne Windows-tasten og trykk mellomromstasten, og alle programvinduene blir gjennomsiktige.

10 skjulte Windows 7-triks


Slipp Windows-tasten, og du er tilbake. Funksjonen kalles Aero Peek, og kan også aktiveres ved å bevege musepekeren over den lille blanke firkanten på oppgavelinjen.

10. Start flere instanser av et program. Den nye oppgavelinjen viser faste ikoner i tillegg til kjørende programmer. Hvis du ønsker å starte en ny instans av et program, holder du ganske enkelt nede Shift-tasten på tastaturet når du klikker på ikonet, eller trykker på rullehjulet på musen.

10 skjulte Windows 7-triks


Kilder: Tim Sneaths blogg, Microsoft, Lifehacker, DinSide Datas egne tester

Les også:
Hvilken Windows-versjon? Her er prisene!
Slik installerer du Windows fra minneplugg
Hvor lagrer jeg filene i Windows 7
TEST: XP-modus i Windows 7