10 skjulte funksjoner i Windows 10

Kjenner du til disse mulighetene?

<B>Bli en dataguru</B>: Bli kjent med de mer ukjente funksjonene i Windows 10.
Bli en dataguru: Bli kjent med de mer ukjente funksjonene i Windows 10.Vis mer

Er du en av de mange som har oppgradert til Windows 10 på PC-en? I såfall har du sikkert oppdaget at det er en del nye ting å gjøre seg kjent med.

Ta for eksempel den nye startmenyen, for ikke å glemme muligheten for flere skrivebord og få oversikt med den nye oppgavevisningsknappen - alle disse tingene er grep som Microsoft håper har økt brukervennligheten og effektiviteten.

Men ikke alle de fiffige nyhetene er like enkle å få øye på, og i denne artikkelen har vi samlet ti av de mer skjulte funksjonene i operativsystemet som vi tror mange vil ha glede av. Forhåpentligvis finner du noe her du ikke kjente til fra før.

Ti skjulte funksjoner i Windows 10

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#1: Innebygd PDF-skriver


Adobe Portable Document Format (PDF) er den ubestridte standarden for elektronisk dokumentdistribusjon verden over. For noen år tilbake lanserte Microsoft sin konkurrent, XPS, men det formatet har ikke fått særlig oppslutning. Windows 10 har en virtuell skriver for begge formater. Det betyr at du kan konvertere hvilket som helst dokument til PDF ved å bruke utskriftsfunksjonen i programmet du jobber i, og velge Microsoft print to PDF.

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#2: Bruk pin-kode for å logge på Windows


Denne muligheten var der også i Windows 8, men under ren installasjon av Windows 10 blir du for første gang oppfordret til å bruke en firesifret pin-kode istedenfor passord.

Ifølge Microsoft gir dette økt sikkerhet, fordi du må være fysisk til stede ved maskinen for å logge på med pin-kode, slik du må med mobilen din. Det skaper også et skille mellom PC-en din og passordet til tjenestene i Microsoft-skyen.

Du endrer fra passord til pin-kode fra Start - Innstillinger - Kontoer - Påloggingsalternativer

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#3: Internet Explorer er ikke borte


Microsoft Edge er den nye standardnettleseren i Windows 10. Hvis du foretrekker Internet Explorer, behøver du ikke å være lei deg, for den klassiske nettlesere er fortsatt tilgjengelig. Du finner den på Start - Alle apper - Windows Tilbehør.

Eventuelt kan du selvsagt fortsatt installere Opera, Chrome, Firefox eller Safari - hvis du skulle ønske det.

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#4: Gudemodus


Ønsker du å få tilgang til mer enn 200 systeminnstillinger fra ett og samme sted? Da bør du aktivere GodMode. Vi har beskrevet hvordan du gjør det i denne artikkelen. Fungerer også for eldre Windows-versjoner (7 og 8).

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#5: Installér apper som ikke ligger i Microsoft Store


Modern UI-apper kan du i utgangspunktet kun installere fra Microsoft Store, på samme måte som du kun kan installere apper fra App Store på iPhone eller iPad. Denne begrensningen bidrar til økt sikkerhet, siden alle apper må godkjennes av Microsoft.

Hvis du likevel ønsker å installere apper fra andre steder, kan du gjøre det ved å aktivere Utviklermodus. Gå til Start - Innstillinger - Oppdatering og sikkerhet - For utviklere og aktiver Utviklermodus. Men husk: Dette øker faren for å installere usikre apper.

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#6: Konvertér med kalkulatoren


Den nye kalkulatoren i Windows 10 har innebygde verktøy for å konvertere mellom haugevis av forskjellige mål for volum, lengde, vekt, mengde, temperatur, energi, areal, hastighet, tid, effekt, data, trykk og vinkel. Du slipper med andre ord å google deg fram til riktig svar.

Takk til Bjarte Mjelde for dette tipset!

Kalkulatoren finner du på Start - Alle apper - Kalkulator

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#7: Se hvilke apper og programmer som tar mest plass


Begynner det å bli fullt på disken? For første gang i Windows kan du enkelt se hvilke apper og programmer som beslaglegger mest plass, og kan avinstallere dem direkte.

Du finner oversikten på Start - Innstillinger - System - Apper og funksjoner

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#8: Utvidet musefunksjonalitet


I Windows 10 kan du endre en rekke egenskaper ved pekeplaten på bærbare PC-er som du tidligere trengte eget styreprogram fra produsenten for å endre, for eksempel kan du aktivere omvendt rulling og bestemme hvor følsom den skal være for utilsiktet berøring.

Har du kun vanlig mus, kan du for eksempel aktivere rulling i inaktive vinduer. Da holder det å bevege musepekeren over det aktuelle vinduet, og bruke rullehjulet på musen.

Gå til Start - Innstillinger - Enheter - Mus og styrepute

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#9: Flere muligheter i Ledetekst


I Windows 10 kan du endelig bruke klipp-og-lim-snarveiene CTRL-C, CTRL-X og CTRL-V i Ledetekst-vinduer. Høyreklikker du på tittellinjen og velger Egenskaper, kan du aktivere denne nyheten og gjøre andre innstillinger.

Ledetekst starter du fra Start - Alle apper - Windows Systemverktøy - Ledetekst

10 skjulte funksjoner i Windows 10

#10: Kjør programmer i Windows 8-modus


Har du eldre programmer som krangler når du prøve å starte dem, eller som oppfører seg underlig under bruk? I Windows 10 kan du velge kompatibilitetsmoduser fra fra Windows 95 til Windows 8.

Høyreklikk på programfilen, velg Egenskaper - Kompatibilitet, og velg hvilken Windows-versjon du ønsker å simulere. Du kan også velge en rekke egenskaper for programvinduet.

Kjenner du til flere nyttige, skjulte funksjoner i Windows 10? Del dem med andre lesere i debatten under!

Les også:
Ting vi elsker ved Windows 10
Ting vi hater ved Windows 10