10 myter om Mac

Mange har meninger om Mac, og mange tar feil. Både på godt og vondt.

Publisert
Sist oppdatert

Mac vs. PC-krigen tar aldri slutt.

Det merker vi godt når vi nevner ordet Mac i en artikkel. Debatten under artikkelen blusser som regel opp veldig fort og holder seg først saklig, går så over i en "hehe, morsom kar, du!"-tone før det braker løs for fullt.

Vi har sett oss nødt til å stenge en Mac vs. PC-debatt mer enn én gang, for å si det sånn.

Undertegnede var selv relativt fersk på Mac i fjor sommer, og etter å ha lånt en testmaskin i noen uker, bestemte vi oss for å kjøpe inn en til redaksjonen, slik at vi har større mulighet til å gjøre artikler både for Mac og PC-brukere.

De fleste har gjort seg opp en mening om Mac, enten de avskyr den som pesten selv uten å ha prøvd en, eller elsker den over alt i verden selv om de ikke har brukt en vanlig PC siden Windows 95.

Les også: 12 myter om PC og Windows

I denne artikkelen skal vi se litt på mytene om Mac, som i hvert fall undertegnede ikke får helt til å stemme - i begge "retninger". Spør du meg, er ikke Mac-plattformen så ille som mange tror, men heller ikke så overlegen som mange skal ha det til.

10 myter om Mac


#1: En Mac krasjer aldri

Mange fremhever stabilitet som det beste punktet ved en Mac. Mac-leiren skrattler hver gang det dukker opp en blåskjerm på en maskin som kjører Windows og hevder at dette aldri skjer på Mac.

Min Macbook er bare en måned gammel og dermed fortsatt relativt "ren". Allikevel opplever jeg, opptil flere ganger om dagen, at enkelte programmer stopper opp slik at jeg må drepe dem - langt oftere enn hva tilfellet er i Windows. Spesielt er Firefox synderen, men det hender også at Apples egne programmer henger seg opp.

Nylig skulle jeg for eksempel holde en presentasjon, men i det jeg trykket på play-knappen i Keynote (Apples svar på Powerpoint), restartet maskinen tvert. Bare et par timer senere hadde jeg tatt en omstart fordi epleknappen tilsynelatende hadde sluttet å fungere.

#2: Windows-programmer fungerer ikke på Mac

Denne henger igjen fra gammelt av. Når Apple omsider lot Intel slippe til med sine prosessorer, forsvant dette problemet for godt. På min Macbook holder jeg ganske enkelt nede alt-knappen når jeg slår den på, og så kan jeg velge om jeg vil starte opp i OS X eller Windows Vista med Office og "full pakke" uten noen ulemper i forhold til en vanlig PC. Boot Camp, som Apple kaller det, følger gratis med den nyeste utgaven av OS X (Leopard).

Det finnes også virtualiseringsprogramvare som Parallells og VMWare som lar deg kjøre Windows virtuelt innenfor OS X, eller et annet operativsystem for den saks skyld. Dette kan også fungere nærmest sømløst ved at du kan legge Windows-programmer rett i docken eller på skrivebordet og kjøre dem på "direkten".

Du kan til og med la være å installe OS X i det hele tatt, og kun ha Windows på Macen din...

10 myter om Mac


Microsoft lager også sin Office-pakke for Mac med både Word, Excel, Powerpoint og Entourage ("Outlook"), og 2008-versjonen kommer med full støtte for det nye OpenXML-formatet og alt nytt som ellers finnes i Windows' 2007-versjon.

iWork-pakken (som vi tidligere har skrevet om i denne artikkelen) kan åpne og lagre Office-dokumenter av den gamle typen, samt åpne filer med det nye OpenXML-formatet, men kan ikke skrive til dette formatet.

#3: Mac er mye dyrere enn en PC

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Sammenligner du prisen på en ny Macbook med prisen for en tilsvarende spesifisert PC vil Macbooken sannsynligvis være dyrere, men det må også tas med i regnestykket at en ny Mac kommer ferdig med operativsystem, samt en god del flere programmer som også øker verdien.

10 myter om Mac


Legg til at du får fem lisenser på Apples nyeste operativsystem for 1500 kroner, så vil besparelsen også der være stor for en familie. Leopard har heller ingen produktnøkkel eller aktivering, så om du bytter ut Macen din trenger du ikke å kjøpe ny lisens. Faktisk er det å bytte maskin en prosess Apple har løst veldig elegant ved at alt av innstillinger og programmer overføres smertefritt via en FireWire-kabel.

Og - selvsagt betaler du litt for design. Jeg har snakket med en sjefdesigner hos en av verdens største PC-produsenter, som kunne fortelle at de ikke kunne ha klart å lage PCer med tilsvarende design og materiale og samtidig holdt prisen konkurransedyktig.

#4: En Mac er mer personlig

Denne kjøper jeg ikke. Både Vista, Lepoard og kanskje spesielt de mange Linux-distroene kan skreddersys til å se ut akkurat som du ønsker. Antall Mac-modeller er svært begrenset i forhold til antall PC-modeller og selv om de er i mindretall på verdensbasis, føler i hvert fall ikke jeg at den er noe mer personlig enn den forrige bærbare jeg hadde annet enn at den er "annerledes".

#5: Apple låser deg til Apple

Joda, jeg kan til dels kjøpe den, men det er også en sannhet med modifikasjoner. På enkelte punkter kan det oppleves slik; for eksempel det faktum at Apple krever at du bruker iTunes til å overføre ringetoner til iPhone, eller at det kun er iPod (av bærbare MP3-spillere) som kan spille av musikken du har kjøpt i iTunes Music Store.

10 myter om Mac


Likefullt kan du, som nevnt, installere Windows og kun bruke det hvis du vil. Du kan faktisk velge i OS X at du vil bruke Windowspartisjonen som oppstartspartisjon, og det er også mulig å bruke en Mac helt uten Mac OS, noe vi så på forleden dag. Når det gjelder iTunes og DRM har Apple også hele tiden vært en pådriver for å kunne selge DRM-fritt, noe de også har fått igjennom hos enkelte plateselskap.

#6: En Mac fungerer dårlig i et Windows-nettverk

En Mac kan fungere like fint som en PC, men i enkelte tilfeller krever det at IT-avdelingen gjør noen konfigurasjonsendringer på filserverne for at det skal virke. Å åpne et vanlig Samba-share eller skrive ut på en nettverksskriver i et Windows-miljø går helt fint. Som du ser på bildet under - blåskjermdissingen vil ingen ende ta:

10 myter om Mac


#7: En Mac er mer brukervennlig enn Windows

Dette er en smakssak. Det skal sies at Mac-plattformen for meg virker å være mer konsistent - for eksempel har alle programmer et veldig likt utseende, og du finner enkelte menyvalg på samme sted i alle programmer. For eksemplel heter det alltid "preferences" (ikke options, settings, configuration etc), det ligger under nedtrekksmenyen med selve programnavnet og har alltid hurtigtasten eple-komma.

I tillegg er programmene tettere integrert enn hva tilfellet er på Windows. Du kan ta et bilde i Photo Booth (ta-forvrengte-bilder-med-webkamera-program), dra det over i Skitch for å tegne litt på det, og dra det videre inn i Photoshop for å fikse litt på kontrasten og sette på en ramme, før du til slutt drar det inn i epostapplikasjonen og sender det til kompisene (som du igjen henter fra en adressebok som er knyttet til din bruker og ikke til selve epostprogrammet).

Les også: Quicksiver - verdens beste gratisprogram?

Det finnes imidlertid ting som for meg virker å være lite intuitivt også. Når du bruker Finder (filutforsker) til å se på filer og piler opp og ned, forventer i hvert fall jeg at et trykk på enter-knappen sørger for å sparke i gang programmet, åpne bildefila, starte sangen eller hva det måtte være. Men neida - enterknappen lar deg gi fila et nytt navn! Er DET virkelig det primære man gjør med en fil? (Omtrent like dumt som at du i Windows XP må taste inn passordet til det trådløse nettverket to ganger.)

10 myter om Mac


Videre er det unødvendig tungvint at det kun er nede i høyre hjørne et vindu kan gjøres større og mindre og ikke i alle hjørner/kanter. Det er også noen issues knyttet til merking av filer. Når du velger en fil midt i en mappe og velger flere ved å holde shift-tasten inne og pile nedover, er det ikke logisk at et trykk på oppoverpila begynner å merke fila som lå over den første, og det er ikke noe jeg sier fordi jeg er vant med å bruke Windows.

Deg og Mac

Aktuelt for deg? (Avsluttet)
Jeg er Mac-bruker.(36%) 2531
Min neste maskin!(18%) 1287
Næh.(18%) 1249
Smågira(12%) 832
Njaaa...skeptisk(9%) 627
Ikke umulig(8%) 601
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


#8: Mac mangler knapper

Okay, jeg stusset også litt første gang jeg skulle skrive \, { og [ og måtte Google litt, men faktisk er det en liten genial tvist ved det hele. Over tallet 7 finner du den vanlige skråstreken, men ved å holde alt-tasten inne i tillegg får du varianten andre vei. Holder du bare alt inne står streken rett opp og ned: |

Tilsvarende for parenteser. Shift og 8+9 blir (), shift-alt blir {} og bare alt blir []. I tillegg har Mac en egen tast for alfakrøll - hvorfor skal denne være bortgjemt under ctrl+alt+2, egentlig?

#9: Apple har bare én museknapp

Apples mus har bare én fysisk knapp, men ved å ctrl-klikke fungerer den som høyre knapp. Det tar ikke lang tid å venne seg til, men har du en bærbar finnes det en mer genial måte.

Pekeflaten har nemlig en sensor som registrerer om du har én eller to fingre plassert på den. Det betyr at et lett "tap" med én finger fungerer som venstre musknapp, mens du får høyre musknapp ved å "tappe" med begge fingre. Du kan også scrolle i alle programmer ved å dra to fingre langs styreflaten; noe som også støttes i Vista om du vil bruke Macen til det.

Les også: 20 geniale gratisprogrammer til Mac

#10: Din myte

Nå er det din tur. Har du hørt eller erfart noe med Mac du mener er positivt eller negativt i forhold til Windows og andre kan du poste dem i debatten under, så aner det meg at det ikke tar lang tid før du får svar på tiltale.

Men husk - vær greie med hverandre og hold debatten saklig!

Artikkelen ble første gang publisert november 2007

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer