<strong>FOLKSOMT:</strong> Med 4.000 utstillere og 180.000 besøkende, er CES verdens største teknologimesse. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FOLKSOMT: Med 4.000 utstillere og 180.000 besøkende, er CES verdens største teknologimesse. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

CES 2018 oppsummert:

10 kule ting fra messegulvet

Verdens største teknologimesse har stengt dørene, og vi sitter igjen med nesten tusen bilder og videoklipp av hundrevis av teknologiprodukter. Her er noen av dem vi vil huske best!

Publisert
Sist oppdatert

LAS VEGAS: CES - Consumer Electronics Show, er verdens største teknologimesse. Den avholdes i Las Vegas hvert år i januar, og i år var mer enn 180.000 mennesker innom messa de fire dagene den pågikk. Dinside var som vanlig på plass, og har allerede publisert en rekke artikler om alt fra TV-er til biler.

Vi satte av en hel dag til bare å vandre rundt i messehallene, og etter rundt 25.000 skritt sitter vi igjen med et par vannblemmer, samt mellom 900 og 1000 bilder og videoer av rare, innovative, smarte og kule duppeditter og andre teknoligiinnovasjoner.

I denne artikkelen har vi samlet noen av høydepunktene fra denne turen. God fornøyelse!

#1: AR til nye nivåer

Alle fikk plutselig et forhold til AR da Pokemon Go ble lansert i 2016. Foreløpig har ingen løsninger hatt tilsvarende kommersiell suksess, men vi fikk se en god del eksempler på spill med potensiale under årets messe.

Selskapet PTUVR viste for eksempel fram AR-GUN, som er en pistol som du plasserer mobilen på. Ved hjelp av mobilkameraet, skjermen og AR skal du skyte på virtuelle fiender og monstre som plutselig befinner seg rundt deg i rommet:

<strong>PEK OG SKYT:</strong> Fienden er virtuell men dukker opp i virkelige omgivelser. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PEK OG SKYT: Fienden er virtuell men dukker opp i virkelige omgivelser. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

AR-GUN er foreløpig ikke lansert, men når den blir det, vil den komme med en app som inneholder minst ni forskjellige spill - inkludert skyting på en virtuell blink, får vi opplyst fra selskapet. Oppslukende, men ikke noe du bør leke deg med utenfor husets fire vegger...

#2: En virkelig sammenleggbar elsykkel

Mange av oss har et ønske om å bli litt mer miljøvennlige, og elsykkelen er i så måte et glimrende verktøy i hverdagen. For egen del ville det vært perfekt med en sammenleggbar elsykkel jeg med enkelhet kunne tatt med på buss eller tog. Smacircle S1 ser ut til å være perfekt til formålet:

<strong>SMART:</strong> Hjulene får plass inni sirklene når du pakker sykkelen sammen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMART: Hjulene får plass inni sirklene når du pakker sykkelen sammen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Sykkelen brettes sammen i fem enkle steg, til den får plass i sekken. Materialet er karbonfiber og sykkelen veier dermed ikke mer enn sju kilo - men skal fint tåle en voksen person på 100 kg. Topphastigheten er 20 km i timen, rekkevidden inntil 2 mil og batteriet lades på 2,5 timer. Du finner mer informasjon om denne sykkelen på indiegogo.com

#3: Hologrammer

Vi har ventet på dem i flere tiår, men hologrammer som svever i luften foran deg, er fortsatt noe vi først og fremst ser på film - for eksempel i Blade Runner 2049. Men på årets CES fikk vi sett det selv i levende live:

Hypervisn fra det britiske selskapet Kino-mo består av en roterende 3D-projektor som skaper en illusjon i løse lufta av at objekter og personer befinner seg i rommet. Som du ser av illustrasjonen over, kan objektene betraktes fra forskjellige vinkler, og effekten er derfor temmelig imponerende. Du finner mer informasjon om teknologiene bak hos kino-mo.com.

#4: Er kroppen utslitt? Bytt den i en ny og frisk en!

Litt science fiction fikk vi også se på messa. Under parolen «A body to die for», presenterte selskapet Psychasec sin løsning: En framdyrket, organisk menneskekropp som kan erstatte din gamle og slitte kropp når den tid kommer:

<strong>CREEPY:</strong> Synes du kroppen begynner å bli utslitt? Da kan du kanskje kjøpe deg en ny om noen år. Foto: Bjørn Eirik Loftås
CREEPY: Synes du kroppen begynner å bli utslitt? Da kan du kanskje kjøpe deg en ny om noen år. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ved hjelp av en brikke som plasseres i nakken din, kan hele din personlighet og alt innhold i hjernen lagres og programmeres i din nye kropp. Nysgjerrige publikummere som stimlet til, reagerte med alt fra forbløffelse til latterkuler. I virkeligheten er Psychasec og kroppene bare oppspinn, og i realiteten bare reklame for den nye Netflix-serien Alterede Carbon. Men hvem vet hva som blir mulig en gang i fremtiden ...

#5: Langt mer jordnært, men kanskje ikke så dumt?

Det var langt mellom blekkskriverne å se under årets CES, teknologien er langt over middagshøyden og det er lenge siden vi så noe særlig av innovasjoner å skrive hjem om. Men HP var representert med modellen AMP, som i tillegg ble nominert til en av CES mange innovasjonspriser. Årsak? Skriveren har innebygd PC-høyttaler, som også kan nås fra mobilen via Bluetooth:

<strong>LYD OG BILDE:</strong> Nå trenger du ikke lenger både skriver og høyttalere - du kan få alt i ett. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LYD OG BILDE: Nå trenger du ikke lenger både skriver og høyttalere - du kan få alt i ett. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

En dings mindre på skrivebordet altså, noe som gir en viss mening. Skriveren er dessuten ikke særlig kostbar, vi har sett den i USA for 99 dollar, men har ikke fått noen signaler om den blir tilgjengelig her hjemme med det første.

#6: Robotane kjem

Roboter er i vinden som aldri før, og årets messe innholdt hundrevis av dem. Det slår oss likevel at utviklingen ikke akkurat går superrask. De fleste robotene er veldig stakkato i bevegelsene, omtrent som i science-fiction-filmene fra før krigen, og blir neppe noen trussel mot menneskeheten med det første.

Men nye roboter er ofte utstyrt med en skjerm som kan gi deg nyttig info og den kunstige intelligensen blir stadig bedre.

Mange av dem vi så, hadde en Google Assistant innebygd, og da kan du jo få svar på alt mellom himmel og jord. Og så kan robotene følge etter deg på gulvet og blunke til deg, da. Og spille scrabble, som denne roboten fra kinesiske iFlyTek:

<strong>SCRABBLEKONGEN:</strong> Ifølge iFlyTek skal det være temmelig vanskelig å slå denne roboten i det populære ordspillet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SCRABBLEKONGEN: Ifølge iFlyTek skal det være temmelig vanskelig å slå denne roboten i det populære ordspillet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

#7: Byton - kinesernes svar på Tesla - til halve prisen

Bil og bilteknologi får en stadig mer framtredende plass på messa, og det er faktisk her vi finner noen av de mest fremoverlente og futuristiske ideene og konseptene. Vi så blant annet eksempler på kjøretøy som kan styres med hjernen, selvkjørende busser og naturligvis en rekke nye elbiler. Byton SIV Concept er kanskje en av de aller mest spennende, med sitt stilige design og gode ytelser. Den er ventet på markedet allerede til neste år, først i Kina og deretter står Europa for tur:

<strong>UTFORDRER TESLA:</strong> Byton er en spennende elbilprodusent som kommer med denne modellen til neste år. Foto: Bjørn Eirik Loftås
UTFORDRER TESLA: Byton er en spennende elbilprodusent som kommer med denne modellen til neste år. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Prisen? Fra rundt 360.000 kroner, noe som kommer til å gjøre den aktuell for mange. Du får vite mye mer i denne artikkelen.

#8: Solo: Den perfekte pendlebilen?

Har du noen gang reflektert over at det bare sitter én person i nesten alle bilene som står og stamper i kø inn mot de store byene hver morgen? Hadde det da ikke vært bedre å bytte ut den store SUV-en med en liten bil som bare hadde plass til deg?

Det er her trehjulingen Solo kommer inn i bildet. Den er svært kompakt, men skal likevel ha plass til handlingen og gymbagen i bagasjerommet i fronten, lover selskapet bak bilen - kanadiske ElectraMeccanica Vehicles Corp:

<strong>BAGASJEN FORAN:</strong> Solo er en svært kompakt elbil som er laget for å frakte én person. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BAGASJEN FORAN: Solo er en svært kompakt elbil som er laget for å frakte én person. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bilen fullades i en vanlig stikkontakt på tre timer, og skal kunne kjøre 16 mil på én lading. Den aksellerer fra 0-100 på 8 sekunder og skal fint klare 120 km i timen på motorveien.

Prisen er kanskje det som gjør den aller mest spennende - 15.500 amerikanske dollar skulle vel bety rundt 120.000 norske kroner. Den er ventet til markedet i fjerde kvartal i år, og skal kunne leveres over hele kloden. Du finner mer informasjon hos produsenten.

#9: Syltynne TV-er fra Skyworth

Selv om vi snart vil se konkurrenter som sannsynligvis vil by på minst like godt bilde, ser de fleste TV-produsentene på OLED som fremtiden for TV-paneler.

Under årets CES-messe så vi flere eksempler på TV-er som bare er noen millimeter tykke, Ikke bare fra LG - men også fra andre produsenter, som Wallpaper fra Skyworth:

TV-ene du ser her, måler 65 tommer men veier ikke mer enn et par kilo. Det gjør dem perfekte til å henge på veggen. Alle tilkoblinger gjøres i en egen boks som kan plasseres i et skap eller på en hylle under TV-en.

#10: Hvis gaming virkelig er noe du brenner for ...

Det er lenge siden det var imponerende med en 27-tommer på skrivebordet, men vi tipper at gaming-monitoren ROG Swift PG65 fra Asus vil vekke en viss oppmerksomhet i vennegjengen:

Ikke bare er den 65 tommer stor, den byr også på 4K-oppløsning og støtter Nvidia G-Sync og en dynamisk oppfriskningsrate på 120Hz. Støtte for HDR er naturligvis også på plass, med inntil 1000 nits lysstyrke i de mest intense scenene. Prisen er foreløpig ikke kjent, men monitoren skal komme på markedet senere i år. Les mer om skjermen her.

Flere saker fra årets CES

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer