10 iPad-spill for barn

…men som også kan være moro for voksne.

Barn kan også ha glede av mange av spillene i App Store. I denne artikkelen har vi samlet ti godbiter.
Barn kan også ha glede av mange av spillene i App Store. I denne artikkelen har vi samlet ti godbiter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange barnefamilier er svært begeistret for iPad; mye fordi det finnes et rikt utvalg av apps som også er laget for de minste.

Skjønt – det er også mange iPad-spill myntet på de minste som ofte er gratis, men som deretter inneholder såkalte «in-app purchases» der man må betale for ekstra funksjonalitet, penger som brukes i spillet eller lignende (og der spillet gir begrenset glede uten å bruke disse pengene).Dermed kan den totale regningen til slutt bli ganske høy.

Det kan fort utløse en del masing om å kjøpe ditten og datten inni spillet, og selv liker vi derfor best spill som man kjøper én gang og ferdig med det. Derfor har vi også plukket ut spill som stort sett ikke inneholder slike kjøp, eller at du i det minste fint kan ha glede av spillet uten å betale ekstra.

Les kommentaren: Gratis apps gir best betalt

Under finner du 10 iPad-spill som passer fint for barn. Noen er lærerike, andre bare morsomme. Ja, faktisk vil du ha glede av flere av dem også som voksen. Uten å være barnepedagoger har vi også prøvd å angi en cirka-alder de ulike spillene bør være egnet for.

Grow dammit!

Foreslått alder: 7 år og oppover

La oss begynne med et norsk produkt – Grow Dammit ble lansert i høst av det norske selskapet Poio og er laget etter samme prinsipp som Angry Birds og mange andre spill. Det betyr at du spiller brett etter brett, der du kan få inntil tre «stjerner» på hvert brett, som i dette tilfellet er tre små organismer du må redde fra en planet.

Det gjør du på flere måter etter hvert i spillet, der du på de første brettene må styre ei sol rundt planeten og så trykke med en ekstra finger for å få den til å lyse, slik at den røde materien sprer seg i strålen fra sola og berører de stakkars små. Samtidig må du unngå å lyse på sopper, snegler og annet. Se traileren over, så får du en idé om hvordan spillmekanismene fungerer.

Grow Dammit! (App Store, 14 kroner)

Spy Mouse HD

Foreslått alder: 4 år og oppover

image: 10 iPad-spill for barn


I dette spillet styrer du en liten mus, som på hvert brett skal stjele med seg alle ostebitene for så å rømme huset. Det gjør du ved å tegne en strek som angir hvor han skal gå, men selvsagt er det ikke fritt frem – katter vokter huset med jernhånd, der noen av dem er blinde, noen kaster ninjastjerner og andre tar seg en lur av og til. Dermed må du planlegge godt, og du kan også ta med deg noen oppgraderinger som chili (slik at du løper fort), lekemus (for å ta ostebitene som er i en musefelle), ballonger (slik at du ikke blir så treg når du har mange oster med deg) og mer til.

Underveis tjener du også «ostebiter» som brukes som valuta i spillet for å kjøpe hjelpemidler eller hoppe over brett. Disse kan du også kjøpe for penger, men det er ikke nødvendig – selv har jeg spilt igjennom hele spillet uten å bruke hjelpemidler av noe slag.

Spy Mouse HD (App Store, gratis)

Let's create! Pottery HD

Foreslått alder: 5 år og oppover

image: 10 iPad-spill for barn


Her har du det aldri travelt, og har du en iPad 3 eller 4 er grafikken svært pen. Konseptet er å lage krukker; enten på bestilling (der du skal prøve å få dem til å bli like som det som bestilles) eller for frihånd, der du står fritt til å lage det du vil. Deretter kan du selge kreasjonene på auksjon, og basert på estetikk og variasjon, får du så inn penger du kan bruke til å låse opp nye mønstre, håndtak og lignende. Du kan også dele bilder av dem med andre.

Det er kanskje heller et tidsfordriv snarere enn et spill, men det går allikevel litt sport i å ha «husrekorden» når det gjelder hvor mye man har fått for ei krukke.

Let's create! Pottery HD (App Store, 35 kroner)

Marble Mixer

Foreslått alder: 3 år og oppover

image: 10 iPad-spill for barn


I Marble Mixer skal inntil fire deltakere konkurrere mot hverandre ved å knipse klinkekuler. Det finnes tre ulike brett med litt forskjellig poengsystem, men på det enkleste skal man knipse en kule etter tur og prøve å komme så nærme midten av den roterende spillplaten som mulig, men uten å falle oppi. Og selvsagt kan man klinke hverandres kuler.

Dette er et spill selv de yngste mestrer, og når de får litt trening, blir de ofte vel så flinke som de voksne. Det er i hvert fall erfaringen her i huset.

Marble Mixer for iPad (App Store, 14 kroner)

Dragonbox+

Foreslått alder: 6 år og oppover

image: 10 iPad-spill for barn


Vi lovte at noen av spillene skulle være lærerike, og det er norskutviklede Dragonbox i høyeste grad. Det geniale med dette spillet er at det fremstår som et tenkespill der du må få en boks til å stå alene på den ene siden av spillebrettet, men det du i praksis gjør er å løse matteligninger. Utover spillets gang blir du presentert for stadig flere regler, som gjenspeiler de man bruker når man løser ligninger i matteboka.

Dragonbox+ (App Store, 42 kroner)

Lær klokken - Norsk

Foreslått alder: 5-9 år

image: 10 iPad-spill for barn


Med norske stemmer er dette en app som lar barn lære seg klokka. Spillet har en progresjon der man først begynner med hele timer, så halvtimer, kvarter, 5-minuttere og enkeltminutter. Det er også flere oppgavetyper som skal løses, og når man er ferdig får man diplom.

Lær klokken - Norsk (App Store, 14 kroner)

Little Fox Music Box

Foreslått alder: 2-6 år

image: 10 iPad-spill for barn


La oss også ta med en godbit for de minste – ikke direkte et spill, men uansett noe som fenger; i hvert fall her i huset. Appen inneholder fire ulike scener med en haug av småting i, der det går an å trykke på det aller meste for å utløse animasjoner og lyder.

Little Fox Music Box (App Store, 21 kroner)

Maily

Foreslått alder: 4-9 år

Introducing Maily for iPad from Maily on Vimeo.

Maily er rett og slett et epostprogram for barn. Det er gratis å laste ned og lar barna sende og motta epost til resten av familien, der foreldrene via et webgrensesnitt kan definere hvem som skal kunne få sende og motta epost. Som forelder kan du også velge om du vil godkjenne hver enkelt epost som sendes – begge veier.

Det handler imidertid først og fremst om tegninger og bilder tatt med kameraet (hvis du har ett) snarere enn å skrive på tastaturet.

Maily (App Store, gratis)

Sprinkle Junior

Foreslått alder: 3-6


image: 10 iPad-spill for barn

I dette spillet skal du leke brannmann, og spillet finnes i to versjoner - den litt enkle juniorutgaven og den mer krevende «vanlige» versjonen. I juniorutgaven har du ubegrenset med vann og heller ikke noe tidspress, og over 30 brett er poenget å slukke brannen ved å bevege brannslangen opp og ned. På noen brett må du dessuten bruke litt mer kløkt for å løse oppgavene.

Fullversjonen lar deg også justere vinkelen på spylehodet, brannen utvikler seg og du har begrenset med vann tilgjengelig. I tillegg krever brettene etter hvert mer tenking.

Sprinkle Junior (App Store, kr 14)
Sprinkle (App Store, kr 14)

Ski Safari

Foreslått alder: 6 og oppover


image: 10 iPad-spill for barn

Det finnes mange «endless runner»-spill i App Store. Ski Safari er blant de aller beste i våre øyne, der du styrer Sven, som hele tiden har et snøras rett bak seg. For å holde det på avstand og få større fart må du ta saltoer i lufta (du holder bare fingeren nede på skjermen for å rotere bakover, pass på å lande på bena), ri på pingviner, avskylige snømenn, ulver, snøscootere og mer til.

Underveis samler du også mynter som kan brukes til å oppgradere utstyret ditt (og som kan kjøpes for penger, men heller ikke her er det nødvendig), og det er også mulig å låse opp flere bakker etter hvert. For å få mye poeng må du dessuten fullføre oppdrag, som for eksempel å ta en trippelsalto eller kjøre en kilometer med snøscooter der en ørn er passasjer.

Veldig gøy!

Ski Safari (App Store, kr 7)

Les også:
Slik deaktiverer du hjem-knappen på iPad
10 spill flere kan spille på samme iPad

Hvilke spill er dine barn glade i? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!