I VÅRE HJERTER: Vi har tatt en titt på hvilke nettbrett-apper vi har likt best i året som har gått. Foto: COLOURBOX
I VÅRE HJERTER: Vi har tatt en titt på hvilke nettbrett-apper vi har likt best i året som har gått. Foto: COLOURBOXVis mer

10 favorittapper til nettbrett

Appene du bør ha på din iPad eller ditt Android-nettbett.

Et nettbrett er ingenting uten apper. Og da er det ikke antallet apper som er viktig, men om du finner de riktige appene og om de er bra nok.

Det lanseres hundrevis, om ikke tusenvis, av apper hver eneste måned, og det kan være vanskelig å finne de skjulte perlene.

Vi er her for å gjøre den jobben for deg, og har samlet sammen et utvalg av ti av våre favorittapper til iPad og Android-nettbrett fra 2013, både nyttige og morsomme.

Noen er helt nye for året, mens andre er blitt oppdatert med funksjonalitet som fremdeles gjør dem uunnværlige. Og det finnes naturligvis langt flere å ha med på en slik liste enn disse, så bidra gjerne med dine egne favoritter i kommentarfeltet nederst!

Les også: 10 apper du kan bruke på alle smartmobiler

Coast

OPERA-NETTLESEREN: Slik ser hjemskjermen til Coast ut. Trykker du på en av snarveiene, vil blant annet adressefeltet forsvinner.
OPERA-NETTLESEREN: Slik ser hjemskjermen til Coast ut. Trykker du på en av snarveiene, vil blant annet adressefeltet forsvinner. Vis mer


Alle nettbrett kommer med en standard nettleser. iPad har Safari, og på Android er det enten Chrome eller produsentens egen (ofte følger begge med). Det finnes imidlertid alternativer for alle plattformer. En av våre nye favoritter fra i år er fra Opera, den unike Coast-nettleseren som byr på en helt annen tilnærming til nettbrett-surfing enn vi har sett tidligere.

I stedet for å være en kopi av en skrivebords-nettleser, er Coast laget for å være mest mulig effektiv i nettbrett-formatet. Hjemskjermen baserer seg kun på et utvalg av dine favoritt-nettsteder og en adresselinje øverst dersom du trenger å manuelt taste inn en adresse eller søke etter en nettside. Når du åpner en nettside, forsvinner alle disse elementene slik at all fokus ligger på selve siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Berøringsfunksjonalitet er selvsagt på plass. Du sveiper til venstre og høyre for å bla frem og tilbake i nettsider. Sveiper du ned med én finger, oppdaterer du siden. Sveiper du ned med to fingre, kommer du tilbake til hjemskjermen igjen. Alt i alt en annerledes, men smart, nyskapende og ikke minst pen nettleser. Dessverre er det foreløpig kun iPad-brukere som får glede av Opera-nettleseren.

Coast for iOS (App Store, gratis)

Flipboard

EN GAMMEL FAVORITT: Flipboard samler alle de viktigste nyhtene for deg i et pent og lesevennlig format.
EN GAMMEL FAVORITT: Flipboard samler alle de viktigste nyhtene for deg i et pent og lesevennlig format. Vis mer


Nettbrettet egner seg godt til å lese nyheter på på grunn av den store, fine skjermen, og hvis du er glad i å bruke internett til det formålet, finnes det apper som kan gjøre leseopplevelsen langt bedre. Flipboard er en av de aller beste. Den henter stoff fra nyhetskilder og sosiale medier, og presenterer innholdet, både bilder og tekst, i en lekker, magasinlignende layout. Så ikke bare får du fulgt med på siste nytt, du kan se hva vennene dine holder på med også. Fin å bruke til morgenkaffen, sofakroken eller på toget hjem fra jobb.

Flipboard for iOS (App Store, gratis)
Flipboard for Android (Google Play, gratis)

Quickoffice

MENS VI VENTER PÅ MS OFFICE: Er Googles Officepack er godt alternativ om du trenger å jobbe med testdokumenter, regneark og presentasjoner på iPad-en eller Android-nettbrettet.
MENS VI VENTER PÅ MS OFFICE: Er Googles Officepack er godt alternativ om du trenger å jobbe med testdokumenter, regneark og presentasjoner på iPad-en eller Android-nettbrettet. Vis mer


Noen hevder det ikke er mulig å jobbe på et nettbrett, men det er ikke tilfelle. Skal du jobbe med dokumenter, finnes det flere kontorapplikasjoner å velge mellom. Google har et fint gratisalternativ kalt Quickoffice. Med denne appen kan du opprette, åpne og redigere Microsoft Office- og PDF-filer på nettbrettet ditt. Du kan åpne og lagre filer fra eller til nettlagringstjenesten Google Drive, men all redigering skjer offline, så du trenger ikke være redd for å miste data dersom du plutselig mister tilgang på nettet. Kobler du et trådløst tastatur, kan du jobbe enda mer effektivt.

Quickoffice for iOS (App Store, gratis)
Quickoffice for Android (Google Play, gratis)

Microsoft Remote Desktop

STYR PC-EN FRA AVSTAND: Trenger du en fil som ligger på hjemme-PC-en? Microsoft Remote Desktop-appen er din redning.
STYR PC-EN FRA AVSTAND: Trenger du en fil som ligger på hjemme-PC-en? Microsoft Remote Desktop-appen er din redning. Vis mer


I forbindelse med lanseringen av Windows 8.1, har Microsoft lansert en gratis fjernstyringsapp, som lar deg ta kontroll av PC-en din fra uansett hvor du er, fra en iPad eller Android-nettbrett. Du får tilgang til både filer og programmer. Installasjonen er enkel, forbindelsen skal være sikker og det er dessuten god støtte for flerfingerstyring. Appen er dessuten helt gratis, og det er de færreste fjernstyringsapper forunt.

Microsoft Remote Desktop for iOS (App Store, gratis)
Microsoft Remote Desktop for Android (Google Play, gratis)

Dropbox

FILER I SKYEN: Har du et nettbrett med lite lagringskapasitet, kan en skytjeneste som Dropbox gjøre at du får tilgang til alle de viktige filene dine.
FILER I SKYEN: Har du et nettbrett med lite lagringskapasitet, kan en skytjeneste som Dropbox gjøre at du får tilgang til alle de viktige filene dine. Vis mer


Hvis du ikke har en Windows-PC, eller bare ønsker en enkel måte å få tilgang til bilder, musikk, video og andre filer på, er vi fortsatt tilhengere av å bruke en nettlagringstjeneste. Og Dropbox-appen er fremdeles en av våre favoritter på denne fronten. Ikke bare kan du få tilgang til filene dine fra en hvilken som helst enhet med denne, du kan også laste opp filer andre veien. Det mest kjekke er muligheten til å automatisk laste opp bilder og video tatt med nettbrettet slik at du aldri mister dem.

Dropbox for iOS (App Store, gratis)
Dropbox for Android (App Store, gratis)

Duolingo

HABLA ESPAÑOL: Ikke det? Med Duolingo kan du kanskje komme i gang.
HABLA ESPAÑOL: Ikke det? Med Duolingo kan du kanskje komme i gang. Vis mer


Lyst til å lære et nytt språk? Teknologi gjør det enklere enn noensinne. Nettstedet Duolingo er et av de beste verktøyene i så måte, og de tilbyr en app for iOS og Android som fungerer overraskende bra. Språkene du kan velge mellom er engelsk, spansk, tysk, fransk, portugisisk og italiensk. Læringen skjer i form av oppgaver, både muntlige og skriftlige, og du serveres bilder og lyder som skal hjelpe deg på vei. Jo flere poeng du oppnår, jo flere oppgaver låser du opp. Kanskje ikke et fullverdig alternativ til et skikkelig språkkurs, men en nyttig hjelp på veien.

Duolingo for iOS (App Store, gratis)
Duolingo for Android (Google Play, gratis)

Repix

SPRIT OPP BILDENE: Med Repix kan du enkelt friske opp fotoene dine med noen penselstrøk.
SPRIT OPP BILDENE: Med Repix kan du enkelt friske opp fotoene dine med noen penselstrøk. Vis mer


Det finnes et uendelig antall fotoredigeringsapper for nettbrett, og det ser ikke ut til å bli noe færre av dem med det første. Å finne en skikkelig god en kan derfor være ganske vanskelig. Folk har ulike behov og ulikt kunnskapsnivå. En av årets favoritter i denne sjangeren er Repix. Den gir deg både fotoredigering og fotoeffekter i én og samme app, og er dessuten svært enkel og intuitiv å bruke.

Appen lar deg ikke bare legge filtere på bildene dine, du kan også male på effekter på spesifikke deler av et bilde med en børste. Du har over 28 børster å velge mellom, og her kan du både få bildene dine til å glitre og se ut som ekte malerier. Du kan naturligvis beskjære bilder og justere lysstyrke, kontrast, fargemetning og så videre, akkurat som i en vanlig fotoredigeringsapp.

Repix er gratis, men en de av de kulere børstene og filtrene må kjøpes. Er du glad i å flikke på bildene dine, vil du kanskje synes dette er helt greit.

Repix for iOS (App Store, gratis)
Repix for Android (Google Play, gratis)

Facetune/Perfect365

OI, SÅ HVITE TENNER DU HAR: Med retusjeringsapper trenger du i hvert fall ikke være redd for å smile lenger.
OI, SÅ HVITE TENNER DU HAR: Med retusjeringsapper trenger du i hvert fall ikke være redd for å smile lenger. Vis mer


Britiske Oxford Dictionaries har kåret "selfies" til årets nyord. Det er et «fotografi man har tatt av seg selv, typisk med en smarttelefon eller webkamera og lastet opp i sosiale medier». Og det gjør vi mye av om dagen. Vi er dessuten blitt glade i å fikse på bildene før vi deler dem. Ikke bare røde øyne, men kviser, urenheter og annet.

Facetune/Perfect 365 er en av mange apper som enkelt lar deg retusjere bilder av deg selv eller andre. Brukergrensesnittet er så enkelt at hvem som helst kan få det til. Resultatet blir omtrent som du kan forvente deg. Hvorvidt retusjeringsapper er nødvendig, lar vi andre debattere, men skal du først ta de i bruk, får disse jobben gjort.

Facetune for iOS (App Store, 28 kroner)
Perfect365 for Android (Google Play, gratis)

Netflix

TV HVOR DU VIL: Med Netflix-appen blir det så godt som mulig - men du må ha en internettforbindelse.
TV HVOR DU VIL: Med Netflix-appen blir det så godt som mulig - men du må ha en internettforbindelse. Vis mer


Netflix tar Norge med storm. Ifølge tall fra TNS Gallup har nå over 700.000 nordmenn tilgang til streamingtjenesten, ifølge vår søsterpublikasjon Digi. Og den er elsket av både liten og stor. Har du et nettbrett, er Netflix nærmest obligatorisk. Med appen kan du se filmer og tv-serier, både hjemme og på farten, og du kan enkelt begynne å se en film på én enhet, og så fortsette avspillingen på en annen enhet. På iPad og Android er det dessuten støtte for brukerprofiler som gjør det bedre å dele konto med flere i familien.

Netflix-appen er gratis å laste ned, men krever et abonnement til 79 kroner i måneden.

Netflix for iOS (App Store, gratis)
Netflix for Android (Google Play, gratis)

Rayman Fiesta Run

Hva er vel en app-liste uten spill? Det har blitt laget mange gode spill til nettbrett i år, og hvilket som er best, kommer an på hva slags spillsjanger du foretrekker. En av de beste plattformspillene er etter vår mening Rayman Fiesta Run. Som navnet antyder handler spillet om å løpe, og det er om å gjøre komme i mål ved å ha samlet flest mulig ildfluer og uten å bli drept av de onde monstrene som står i veien. Det er morsomt, utfordrende og avhengighetsdannende, både for små og store.

Rayman Fiesta Run for iOS (App Store, 21 kroner)
Rayman Fiesta Run for Android (Google Play, 21,68 kroner)

Les også:
10 iPad-spill for barn
10 anbefalte Anroid-apper for nettbrett

Hvilke er dine app-favoritter til nettbrett i år? Gi lyd fra deg i kommentarfeltet under!