10 Chrome-utvidelser du bør laste ned

Få mer ut av Googles nettleser.

Kanskje den største grunnen til at Firefox har kapret markedsandeler de siste årene, har vært såkalte extensions, eller utvidelser som vi liker å kalle det på norsk.

Alle kan lage slike utvidelser, som gjør at nettleseren får flere funksjoner enn det den har i utgangspunktet. Vi har tidligere gjort noen artikler på utvidelser for Firefox; sist da vi samlet våre favoritter.

Google kunne selvsagt ikke være noe dårligere med sin nettleser, Chrome, og så sent som onsdag kveld ble det også mulig for Mac-brukere å installere utvidelser til Google Chrome.

Her er 20 umiddelbare favoritter:

1. Feedly

Hvis du bruker Google Reader til vanlig bør du sterkt vurdere å bruke Feedly, som nå er tilgjengelig både for Firefox, Safari og Google Chrome. Feedly fungerer som et skall oppå Google Reader, og som derfor utstyrer RSS-leseren med langt flere funksjoner for deling, oppdagelse av nye og relevante kilder etc.

Vi har skrevet om Feedly og Google Reader tidligere:
Feedly - den ultimate startsiden?
Alltid oppdatert med Google Reader

2. Lastpass

Bruker du stort sett det samme passordet overalt? Det gjorde jeg også for en tid tilbake, inntil jeg endelig byttet dem alle. Den gangen brukte jeg 1password, men skiftet senere til LastPass. Lastpass er en såkalt Password manager der du lagrer alle passordene krypterte på en tjener, slik at de er tilgjengelige hvor enn du måtte befinne deg så lenge du husker hovedpassordet ditt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Lastpass installert i nettleseren går det som en drøm - logg på én gang med hovedpassordet, og så autofyller LastPass alle andre innloggingsbokser med navn og passord. Dermed kan du bruke lange, kryptiske passord overalt, og nettlivet ditt blir brått mange hakk tryggere.

Les mer: LastPass - det eneste passordet du må huske

3. Xmarks

Bruker du flere maskiner og flere nettlesere? Xmarks er en universell løsning som fungerer både for Chrome, Firefox, Safari og Internet Explorer og fungerer enkelt og greit ved at alle bokmerker synkroniseres på tvers så lenge du er logget inn med din konto. Dermed kan du legge til en favoritt på hjemme-PC-en, som dukker opp i nettleseren når du logger på på jobb.

Les mer: Xmarks - alltid oppdaterte bokmerker

(Selv bruker jeg forresten Delicious og lagrer dermed alle bokmerkene mine på nett. Les mer: Delicious - bokmerker på nett)

4. Cooliris

Cooliris er en utvidelse som gjør visning av bilder og film svært delikat. Om du søker på Googles bildesøk, ser på et Flickr-fotosett, et Facebook-album e.l. legges alle bildene i en matrise du kan bla rundt i, med en stilig 3D-visning som er godt egnet til å imponere kompisene med.

Her kan du se hvordan Cooliris fungerer:

10 Chrome-utvidelser du bør laste ned


5. Google Quick Scroll

Se for deg følgende: Du søker etter noe på Google og klikker deg inn på ett av søkeresultatene. Men - hvor var det du søkte etter? Med denne utvidelsen installert, vises det en boble nederst i høyre hjørne der du kan klikke på teksten for å hoppe rett til stedet der søkeordet ditt finnes.

6. Explode

Etter at Twitter kom med sin begrensning på 140 tegn, har URL-forkorterne blitt stadig mer populære. Dette er nettjenester som gjør en lang URL kortere, og du har sikkert sett lenker i det siste som begynner med bit.ly, is.gd og lignende. Med Explode installert, utvides disse URL-ene automatisk slik at du ser hvor du er i ferd med å navigere før du klikker.

7. Google Mail Checker Plus

Gir deg en kjapp visning av antall uleste eposter på Gmail-kontoen din. Du kan også klikke på ikonet for å få en kjapp forhåndsvisning av de siste e-postene, med hurtigknapper til arkivering, sletting, svar etc.

10 Chrome-utvidelser du bør laste ned


Bruker du Gmail bør du også vurdere Send from Gmail som gjør Gmail til standard epostprogram når du klikker på epostlenker i nettleseren (mailto:x@y.z).

8. Beautify Facebook

Denne utvidelsen gjør Facebook litt lekrere og mer oversiktlig etter min mening, ved å gruppere relatert informasjon i bokser, bevare toppstripen på semitransparent på toppen til en hver tid etc. Under ser du en skjermdump av hvordan Facebook ser ut etter installasjon:

10 Chrome-utvidelser du bør laste ned


10 Chrome-utvidelser du bør laste ned


9. Shareaholic

Gir deg kjapp tilgang til å poste nettsiden du surfer på til en haug av nettjenester, inkludert sosiale nettverk som Facebook og Twitter, bokmerketjenester som Delicious og Mixx, forkorte URL-en med bit.ly, blogge med Wordpress eller Tumblr, spare artikkelen til senere med Instapaper etc.

Shareaholic krever at du er registrert bruker (gjøres kjapt ved å fylle ut fire felt), og der kan du velge akkurat hvilke tjenester du vil ha i boksen.

10. Tong Wen for Chrome

Konverterer mellom tradisjonell kinesisk og forenklet kinesisk.

(Bare tøyset)

10. Turn off the light

Skrur av lyset på resten av en webside når du ser på en flashfil. Og, mens vi er inne på video – med YouTubeDownloader får du knapper ved siden av YouTube-videoen slik at du kan laste dem med.

Har DU noen favoritt-utvidelser du bruker til Google Chrome? La gjerne høre fra deg i debatten under.