1. Lær deg grunnreglene

Det heter seg at alle kan lage hjemmesider, og det er nok riktig. Men ikke alle kan lage gode hjemmesider. En god hjemmeside er en informasjonsside eller en tjeneste som oppfattes av nettbrukere omtrent slik du satte deg som mål å få til.

Det er derfor viktig at du er grundig i begynnelsen – både for å finne ut mest mulig om teknologien og for å få en god forståelse for hvordan kommunikasjon på Internett fungerer.

Du trenger slett ikke kunne alt for å sette i gang med å lage dine første hjemmesider. En god metode er å lage de første hjemmesidene samtidig som du setter deg inn i hvordan ting skal gjøres. Men uansett tar du neppe skade av å finne ut en del om viktige teknologier som HTML, FTP, GIF, JPG, server, nettleser og domene.

Det finnes en rekke gode bøker som kan kjøpes i bokhandelen, men når du nå allerede har tilgang til Internett, bør du sjekke de mange gode ressursene som finnes helt gratis. I de tilfellene hvor det følger med søkemuligheter, er det lettere å finne frem enn i en vanlig bok.

På et tidlig tidspunkt bør du skaffe deg en HTML-editor, og vi anbefaler deg faktisk ikke å velge en editor som lover å gjøre mesteparten av jobben for deg. For gjør du det, vil du glipp av mye grunnleggende informasjon som du senere kommer til å ha stor nytte av. Sjekk vår sammenlignende test hvor mer enn 15 slike programmer omtales. Noen av disse programmene koster flere tusen kroner, men noen er tilgjengelige for nedlastning fra Internett og kan testes gratis i én måned. Ett program er til og med helt gratis!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnkurs i HTML

Selv om utviklingen av Internett går forholdsvis raskt fremover, er HTML (HyperText Markup Language) fortsatt grunnstammen i de fleste hjemmesider. HTML er koder som gir beskjed til nettleseren din om hvordan tekst og grafikk skal vises. Det går stort sett greit å komme i gang med HTML, men det er en rekke småting som du blir nødt til å holde rede på etter hvert som du lager mer og mer avanserte hjemmesider.

Et godt utgangspunkt er denne innføringen i HTML og mer avanserte kodeløsninger, som er en norskspråklig tjeneste og er en av de beste vi har sett. Mannen bak dette solide verket er Stephan Nedregård.

En annen ressurs som gir svært verdifull innføring i HTML, er HTML Reference Library 4.0. Den kan lastes ned over Internett, er på ca. 3 MB (ca. 17 minutter på vanlig modem) og er helt gratis. HTML Reference Library 4.0 er en gir deg grundig innføring i hvordan HTML-kodene fungerer og i hvilke sammenhenger de bør brukes. HTML Reference Library 4.0 er i tillegg fremragende organisert, og gir deg utmerkede søkemuligheter. HTML Reference Library 4.0 er forøvrig så omfattende at den vil fungere som et glimrende oppslagsverk også for avansert bruk.

Gratis bøker

Høres det interessant ut med gratis lærebøker? Vel, det er faktisk mulig. Hos InformIT får du lov til å lese flere fagbøker som i mange tilfeller er av høyere kvalitet enn du finner i en norsk bokhandel, helt gratis. Bøkene leser du i nettleseren din, og du laster ned kapittel for kapittel. Det er heldigvis ikke noe vanskelig å laste ned alle kapitlene til egen PC, slik at du kan lese disse i ro og mak uten å være bekymret for høye telefonregninger.

Blant alle bøkene hos InformIT finner du også flere utmerkede bøker om HTML.