0.13 mikron Pentium4 er her

Intels nyeste 2.2 GHz prosessor er, på papiret, den raskeste PC-prosessor som noen gang er laget. Med ny 0.13 mikron-teknologi lover Intel at ytelseshungrige brukere ikke vil bli skuffet.

0.13 mikron Pentium4 er her

Northwood-arkitekturen i den nye prosessoren byr på 512 kb L2-cache, og det er dobbelt så mye som i den gamle Willamette-serien. I tillegg er arbeidsspenningen senket fra 1.75 volt til 1.5 volt og strømforbruket redusert.

2,2 GHz-prosessoren har vært tilgjengelig i Asia siden før jul, men først i går ble den offisielt lansert av Intel. Dette er den første prosessoren fra Intel som er basert på 0.13 mikron teknologi, så langt har Pentium4-prosessorene vært bygget på langsommere 0.18 mikron-teknologi.

Også flere andre Northwood-prosessorer ble lansert, med hastigheter fra 1.6 GHz til 2.0 GHz.

Koster flesk

Vi har sett den nye 2.2 GHz-utgaven annonsert i nettbutikker her hjemme, og prisen ligger mellom 7.500 og 8.000 kroner inkl mva, noe som skulle tilsi en salgsboom med det første. Klarer du deg med en 2.0 GHz-utgave, sparer du fort et par-tre tusenlapper.

Dette prisbildet er som forventet, og svært vanlig ved lansering av nye prosessorer.

Intel er samtidig i ferd med å iverksette en rekke tiltak for å effektivisere produksjonsprosessen. Sannsynligvis vil dette føre til langt rimeligere Pentium4-prosessorer, noe som kan bli skjebnesvangert for konkurrenten AMD Athlon XP, som så langt har vært uslåelig på pris.

Mye raskere?

Så langt har de fleste tester vist at Athlon XP er det beste valget for folk flest. I en sammenligningstest mellom Athlon XP 2000+ og Pentium4 2.2 GHz som ble offentliggjort i Tom’s HardwareGuide i går, vant Pentium4 på de aller fleste områder, først og fremst innen avansert videorendering, 3D-modellering og lignende. Spesielt stor var forskjellen i oppgaver som er SSE2-optimaliserte, de spesielle instruksjonene som foreløpig bare Pentium4 kan behandle.

Ytelsesforskjellene generelt viste seg å være langt mindre enn man kanskje skulle forvente, ikke minst fordi forskjellen i klokkehastigheten er på hele 533 MHz. I enkelte tester var Athlon til og med raskest. Du kan lese hele testen her.

Athlon XP 2000+ koster i skrivende stund omkring halvparten av hva du må ut med for en 2.2 GHz Pentium4.

For de prisbevisste er en Athlon 1800+ det optimale alternativet. Den har bare litt lavere ytelse enn Athlon 2000+ og koster godt under en tredjedel, nesten en fjerdedel, av den raskeste P4-modellen.