Nei, det er ingen tryllekunst: Zenker kakedeler har spor som skal hjelpe deg å dele opp kaken i 6mm tynne lag.  Foto: Elisabeth Dalseg
Nei, det er ingen tryllekunst: Zenker kakedeler har spor som skal hjelpe deg å dele opp kaken i 6mm tynne lag. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Zenker kakedeler

Vi måtte jo prøve produktet som spammet ned Facebook-feeden vår ...

Kake er godt, men glasuren er best. Det er ofte dommen hjemme hos oss (og ikke minst i DinSides redaksjon som må hjelpe oss å spise opp alle testrestene). Lagkake er en variant å lure inn ekstra mye fyll, og å redde kaker som har blitt litt for tørre. Det er imidlertid ikke alltid like lett å få til. Lagene blir skjeve, de smuldrer opp, og man ender gjerne ufrivillig opp med sjokoladekakeversjonen av Eton mess.

LES OGSÅ:

Ikke noe feil med hverken Eton mess eller sjokokakevarianten av denne britiske desserten, men noen ganger vil man ha det litt mer festlig. Ludo Store har et smart produkt ute, som du kanskje har fått med deg om du ikke har blokkert for oppdateringene fra nettbutikken. Den består av en springramme, en konditorkniv (lang med tagger) og en kakeløfter - alt i rustfritt stål.

Vi har testet.

Slik virker den

Formen festes rundt kaken, og så skjærer du i de infnreste sporene. Vår hadde fått seg en liten trøkk, men det gikk fint å føre kniven igjennom likevel.  Foto: Elisabeth Dalseg
Formen festes rundt kaken, og så skjærer du i de infnreste sporene. Vår hadde fått seg en liten trøkk, men det gikk fint å føre kniven igjennom likevel. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Zenker kakedeler er enkel i bruk. Det er en høy form uten bunn, som kan låses rundt kaker i to størrelser, 26 og 28 centimeter i diameter. Halve formen har innfrest spor hver sjette millimeter som styrespor for kniven, slik at du enkelt kan dele kaken i like tykke lag.

Du velger selv om du vil kutte kaken i hvert eller annethvert spor - alt etter hvor tykke lag du ønsker. Den gjør det imidlertid mulig å dele opp kaken i syltynne lag, noe som skulle vise seg å komme godt med under vår test.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For selv om det kan være lett å tenke at dette er et produkt for dem som får til høye kaker, og briljerer i bryllup og begravelser, fant vi ut at den var minst like genial når resultatet ikke blir like bra som forventet. En mislykket flat og tørr kake fikk nytt liv i tre lag, med smørkrem imellom.

Kakedeleren kommer i en pakke med tre elementer: En konditorkniv (eller bakekniv som det også kalles), formen med spor du kan skjære i, og en kakeløfter. Det finnes lignende produkter som selges enkeltvis, både konditorkniver, kakeløfter - og andre varianter av lagdelere.

Her kan du se noen av dem:

Slike kakelagdelere er rimelige, men du skal være stø på hånden, og helst ha øvd deg litt, før du setter i gang på viktige prosjekter. Slike koster gjerne fra hundrelappen, men du kan gjøre kupp på feks Ikea. Foto: Wilton
Er det bare det å løfte bort lag, eller ta kaken trygt ut av formen du trenger hjelp til, passer kanskje denne kakeløfteren. Pris: cirka 250 kroner. Foto: Wilton
Brød/konditorkniv fra Victorinox koster cirka 600 kroner for 26 cm-versjonen. Foto: Victorinox
Slik ser settet ut; en springform som festes rundt kaken, en konditorkniv, samt en "kakeredder" slik vi hadde i plast på tidlig nittitalls for å "redde" kaken over på serveringsfatet. Foto: Elisabeth Dalseg

Se også vår test av makronmatten fra Lekué - og hva vi synes om ferdigmakronmiksen fra Møllerens.

I bruk

I bruk er kakedeleren relativt enkel og selvforklarende. Det er lett å endre på størrelsen, mellom 26 og 28 cm, men målene passet ikke helt med våre former, og det var ikke spesielt vellykket å prøve seg på kakedeling med for mye luft rundt kaken.

Løsningen ble for oss å kutte av noen millimeter rundt hele kaken, og så sette formen på. Formen hadde nok fått seg en ørliten trøkk i transport, og det ene laget var noe sammenklemt - men det var ikke noe problem å få kniven igjennom, vi måtte bare vri litt på den. Og er ikke kaken like høy som lagformen er det uansett ikke noe problem, da snur du den bare.

Størrelsen ble et lite problem. Vår kake ble bakt i en form som målte 26 centimeter i diameter, og var akkurat litt for stor. Da vi prøvde å gå et hakk opp, til 28 centimeter, ble det imidlertid vanskelig å holde kaken fast mens vi skar, og det ble mye søl.

Vi løste dette ved å barbere kaken litt på siden, til den passet i formen. Resten var lekende lett. Vi skar, vred på formen, skar litt til - og sjekket ved hjelp av kakeløfteren at vi hadde kuttet helt igjennom kaken. Så løftet vi av lagene, la på glasur, og løftet dem på igjen. Lett som en plett.

Og den tørre, flate, mislykkete kaken var ikke lenger så tørr og flat og mislykket.

Se bilder:

Slik ser settet ut; en springform som festes rundt kaken, en konditorkniv, samt en "kakeredder" slik vi hadde i plast på tidlig nittitalls for å "redde" kaken over på serveringsfatet. Foto: Elisabeth Dalseg
Formen har to hakk: 26 cm og 28 cm. Det skal fungere på kaker mellom disse størrelsene, men vi synes ikke den ble stabil nok med noen cm løsrom. Foto: Elisabeth Dalseg
Formen kan stilles inn på to hakk, og sikres med en liten klemme. Foto: Elisabeth Dalseg
Auda: 26 cm i diameter er relativt ... Forsøk på å lukke formen rundt kaken, så ut til å skvise den, så i stedet fant vi frem kniven. Foto: Elisabeth Dalseg
.. og skar bort det ytterste, som vi sparer til eventuelle godtesyke - eller som vi kan blande med glasurrester til cake pops. Foto: Elisabeth Dalseg
Formen er ment for de fine, høye kakene. Men vi har ingen springformer som støtter like høye kaker - og jammen falt ikke kaken vår helt sammen. Foto: Elisabeth Dalseg
Til tross for en mislykket kake, får vi fint delt den i tre like lag. Foto: Elisabeth Dalseg
Kniven glir stort sett lett igjennom, og det er enkelt å vri på formen, etter at vi slanket kakens omkrets. Foto: Elisabeth Dalseg
Nei, det er ingen tryllekunst: Zenker kakedeler har spor som skal hjelpe deg å dele opp kaken i 6mm tynne lag. Foto: Elisabeth Dalseg
Når lagene er skåret gjennom tester vi om vi får skjøvet kakeredderen helt uanstrengt inn, før vi fjerner sidene. Foto: Elisabeth Dalseg
Kakeløfteren glir enkelt gjennom sporene og vi får lføtet av de to øverste lagene uten å smule aaalt for mye. Foto: Elisabeth Dalseg
Kaken ble kanskje ikke så høy og flott som vi skulle ønske, men vi fikk fint laget tre lag, av den i utgangspunktet flate, tørre kaken. Og med ekstra myk krem i midten, oppleves den som langt mer saftig enn vi hadde fryktet. Foto: Elisabeth Dalseg
Er det bare det å løfte bort lag, eller ta kaken trygt ut av formen du trenger hjelp til, passer kanskje denne kakeløfteren. Pris: cirka 250 kroner. Foto: Wilton

Dette smarte spagettitrikset er genialt når du baker.

Konklusjon

Zenker kakedeler er helt super i bruk, men er nok for spesielt interesserte.  Foto: Elisabeth Dalseg
Zenker kakedeler er helt super i bruk, men er nok for spesielt interesserte. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Zenker kakedeler gjør akkurat det den skal. Den er lett å bruke, den deler kaken i millimetertykke lag, eller eventuelt drøye centimeteren - du velger selv om du vil skjære i hvert hakk, annet hvert - eller tredje hvert. Vi skulle ønske den var litt mer fleksibel, og var bedre tilpasset våre former, men når det er sagt: Det er ingen som blir lei seg av at det blir noen kakesmuler til overs.

Pluss for at det er mulig å skjære syltynne lag - slik blir det mulig å gjøre kaker som i utgangspunktet falt sammen og ble litt triste og tørre langt mer festlig, uten å måtte svette for mye over kjøkkenbenken.

Om kakedeleren er noe for deg, er avhengig av hvor mye du baker. Det er mulig hele Norge baker, men du skal bake ganske mye for å forsvare innkjøpsprisen på 449 kroner. Men er du den som alltid blir bedt om å ta med kake på foreldremøte og til kakebordet på runde dager og i bryllup, ville vi ikke nølt, ikke minst på grunn av den smarte kakeløfteren. Vi likte også bakekniven godt.

Hvor mye utstyr trenger man egentlig? – Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Helle Øder Valebrokk, Norges beste amatørkokk.

Andre kakereddere

Er kaken fryktelig smulete? Det blander seg lett i glasuren, så vi anbefaler å ta et tynt lag først, for å forsegle smulene, før du tar på topplaget, så slipper du smuler utenpå glasuren. Foto: Elisabeth Dalseg
Er kaken fryktelig smulete? Det blander seg lett i glasuren, så vi anbefaler å ta et tynt lag først, for å forsegle smulene, før du tar på topplaget, så slipper du smuler utenpå glasuren. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Det er fint med produkter som redder mislykkete kaker, men det er ikke alle som har plass i skuffen til ett produkt til enhver anledning. Blir kaken din for flat, for tørr, eller generelt ikke slik den burde, her er noen andre måter å redde dagen (og kaken) på:

Glasur, glasur, glasur: Hva med å late som kaken egentlig bare er en tynn liten bunn, á la bunnen i ostekake eller de fantastiske mousse-kakene fra for eksempel Pascal? Dekk med masse deilig fyll og friske bær, og alle er fornøyd.

Tilsett væske: Gjør som med bløtkaker som har stått litt for lenge: Dynk den med væske. Juice i ulike varianter passer perfekt til familieselskap, velg gjerne noe litt eksotisk, som pasjonsfrukt, eller kjør på med edlere dråper om det er voksenkake.

Lag cakepops: Cakepops er egentlig ikke en ny bakedille, det er opprinnelig en smart måte å bruke opp gamle kakerester på. Kaken smuldres opp og røres sammen med glasuren sin - eller annet som binder, for eksempel kremost. Rull til små kuler, og dypp i sjokolade. Kan serveres på pinne (derav navnet, kake møter kjærlighet på pinne, cake+lollipop) - eller i en liten konfektform.

... og til slutt, den Eton-mess inspirerte: Del kaken i passe store biter (kakestykkestørrelse om du skal ha én stor form, konfektstørrelse om du skal lage porsjoner), og legg lagvis i en bolle med glasur og annet du synes er godt. Det kan være marengs, peanøtter eller bringebær. Poenget er at det skal se litt tilfeldig ut.

Testresultat

Zenker kakeredder

Enkel i bruk, gjør det lett å lage avanserte bakverk. Kakeredderbiten er genial, selv uten å dele opp i lag.

Ikke veldig fleksibel, vanskelig å bruke om kaken ikke passer 100%, potensielt skapfyll?

Se alle våre tester