Det følger også med et praktisk etui, hvor du får plass til både batteripakke og en eventuell Iphone-adapter. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Det følger også med et praktisk etui, hvor du får plass til både batteripakke og en eventuell Iphone-adapter. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Zeiss Cinemizer OLED

Er fremtiden endelig her? Kan en endelig se på film og TV gjennom nesten-magiske briller uten å få nakkesleng?

For ikke lenge siden testet vi Sonys HMZ-T2, det produsenten selv kaller en 3D-viewer. Resultatet var en heftig hodepine og et rødt merke i pannen.

For de uinnvidde: Her er det altså snakk om et par briller med to små skjermer bygget inn i brillene. Disse tar du på deg for eksempel når du har tapt kampen om TV-en, eller er ute på reise. Da kan du se på det du vil uten å tvinge andre til å se på det samme.

Vi har fortsatt til gode å se et konsept som fungerer optimalt. Vi var derfor spente da vi fikk inn Cinemizer-brillene fra Zeiss.

Trykk her for å lese flere saker om 3D

Nettere enn konkurrenten

Det første vi legger merke til er at esken er liten. Overraskende liten, egentlig. Og det er ikke så rart, for brillene som Zeiss har laget er langt mindre enn konkurrenten fra Sony.

Så har de da også helt motsatt tankegang, de to produsentene. Sony la mye vekt på at brillenes tyngde skulle plasseres på pannen, og ikke på nesen. Zeiss er åpenbart av en helt annen oppfatning, for Cinemizer hviler kun på nesen.

Utseendet er altså ganske annerledes i forhold til konkurrenten. Sony HMZ-T2 valgte vi å kalle et visir, men det vi fikk fra Zeiss blir mer naturlig å kalle briller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zeiss Cinemizer med batteripakken i bakgrunnen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Zeiss Cinemizer med batteripakken i bakgrunnen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Kabelkaos

Det skal ikke være lett å lage et produkt som tilfredsstiller alles krav. Zeiss har gått for en mobil løsning, med batteripakke i enden av brillenes kabel. Til denne kan du feste den medfølgende HDMI-adapteren, eller en iPhone/iPod-adapter som kan kjøpes separat.

Igjen går Zeiss motsatt vei sammenliknet med Sony, som valgte en stasjonær løsning.

Vårt problem med Zeiss sin løsning er at det fungerer dårlig når du er hjemme. Vi koblet den opp mot en PS3 for å teste høyoppløste filmer og spill. Fra PS3-en gikk det en HDMI-kabel på to meter, via en HDMI til mini HDMI-adapter over til batteripakken. Derfra var det halvannen meter med kabel til brillene.

Resultatet ble at kabelsamlingen ble hengende i spenn da vi satt i sofaen. For å hindre dette måtte vi sette oss nærmere stereobenken, og dermed også TV-en. Det føles litt feil når poenget er å komme seg vekk fra TV-en.

Løsningen er selvfølgelig å kjøpe en lengre HDMI-kabel. Det blir i så fall en utgift du må ta med i regnestykket.

Vil du heller ha ny TV? Her finner du alle våre TV-tester.

Det følger med en overgangskabel, slik at du kan bruke vanlig HDMI-kabel ved tilkobling til for eksempel Blu-rayspiller eller spillkonsoll. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Det følger med en overgangskabel, slik at du kan bruke vanlig HDMI-kabel ved tilkobling til for eksempel Blu-rayspiller eller spillkonsoll. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Praktisk på tur

Zeiss har som nevnt gått for en mobil løsning som skal gjøre det enkelt å ta brillene med på tur.

Og det er det - såfremt du har en HDMI-utgang eller overgang på telefonen.

Da er alt du trenger en HDMI-kabel mellom de to enhetene, så blir det lekende lett å se høyoppløst film mens du er på farten.

Du kan også velge å kjøpe en iPhone/iPod-adapter fra Zeiss, og det er denne vi har brukt når vi har testet brillene sammen med mobiltelefon. Det rare er at du med Zeiss' egen adapter kun får analoge signaler, og dermed ikke HD-bilder.

Det betyr også at alt annet enn filmtitting må foregå på telefonskjermen, siden det virker som kun videosignaler (med lyd) slipper gjennom til brillene. Det er i tillegg verdt å merke seg at ikke alle apper sender videoen videre gjennom dockingporten. Hverken Viaplay, TV2 Sumo eller YouTube fikk vise film i brillene, mens Netflix og NRKs app fungerte strålende.

Vårt råd: Kjøp heller en HDMI-overgang.

Behagelige briller

Vi kan like gjerne si det med én gang: Nei, det er ikke noen lette solbriller du har på nesen. Du merker vekten. Sammenlignet med visiret fra Sony er de likevel fjærlette. Zeiss oppgir brillenes totalvekt til 120 gram, mot HMZ-T2s 330 gram.

Zeiss hevder også at bare 75 gram havner direkte på nesen.

Forskjellen er som sagt klar. Påkjenningen på nesen er ikke i nærheten av påkjenningen pannen fikk av HMZ-T2. I DinSide-redaksjonen var det likevel delte meninger. Noen mente de var tunge, og andre mente vekten var som forventet.

Undertegnede, som har testet brillene over flere dager, må innrømme at vekten ikke brydde meg nevneverdig. Litt vekt må man forvente, til syvende og sist er det en TV du har på nesen.

Hvert "brilleglass" kan enkelt justeres fra -5 til +2 dioptrier. Foto: Gaute Beckett Holmslet
To øreplugger følger også med. De kobles til hver sin utgang på hver side av brillene. Vil du bruke egne er det en egen utgang på batteripakken. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Brillene har praktiske holdere til ørepluggene. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Zeiss Cinemizer, her sett fra siden. Foto: Gaute Beckett Holmslet
HDMI-adapteren bruker mini-HDMI. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Batteripakken kobles enkelt til HDMI-adapteren via en docking-port. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Batteripakken tilkoblet Iphone-adapteren. For å utjevne forskjellene i tykkelse (Iphone-adapteren er også kompatibel med Ipod) følger det med tre nanoputer. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Zeiss Cinemizer med batteripakken i bakgrunnen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Her er en Iphone montert og klar for avspilling. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Det følger med en overgangskabel, slik at du kan bruke vanlig HDMI-kabel ved tilkobling til for eksempel Blu-rayspiller eller spillkonsoll. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Du kan justere neseputen på tre måter: Slik den er montert ved kjøp, eller ved å bruke en av de to forlengerne. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Det følger også med et praktisk etui, hvor du får plass til både batteripakke og en eventuell Iphone-adapter. Foto: Gaute Beckett Holmslet


Smarte løsninger

Cinemizer har også lagt bedre til rette for brillebrukere enn det Sony gjorde i sitt visir. Hver linse kan justeres individuelt fra -5 til +2 dioptrier. Da får man i alle fall med seg en del av brillebrukerne, selv om det også vil være noen som faller utenfor grenseverdiene.

Er du innenfor grensene er vår erfaring at det fungerer akkurat slik det skal. Det er også svært enkelt å gjøre justeringene.

En annen hendig detalj er ekstra neseputeforlengere, som er akkurat det det høres ut som. Neseputen er nemlig avtagbar, og det følger med to mellomledd som gir neseputen en annen vinkel. Da har du altså tre mulige posisjoner, så kan du velge den du synes er mest komfortabel.

Du kan justere neseputen på tre måter: Slik den er montert ved kjøp, eller ved å bruke en av de to forlengerne. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Du kan justere neseputen på tre måter: Slik den er montert ved kjøp, eller ved å bruke en av de to forlengerne. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Ikke overbevisende skjerm

Cinemizer kan skilte med to høyoppløste skjermer, hver på 870x500 piksler (500p). Skjermene er altså ikke HD-klare, ettersom den magiske grensen går ved 720p. Det merkes også - bildet blir ikke like skarpt som på Sonys visir (to skjermer på 1280x720), men til gjengjeld er det like skarpt over hele skjermen, noe Sony ikke klarte å få til.

Skjermen skal tilsvare en 40-tommers skjerm på to meters avstand. Det er en del mindre enn Sonys visir, som skulle tilsvare 72 tommer på samme avstand.

Lyden er for øvrig helt grei, men blir selvfølgelig langt bedre om du bruker skikkelige hodetelefoner, og ikke de medfølgende ørepluggene. Det er imidlertid ikke kjempebehagelig, ettersom ørene kommer litt i klem mellom brillestang og ørepute. Men med de rette hodetelefonene kan det fungere bra.

Kvaliteten på bildet er også så som så. I vanlig 2D er det helt greit, men et noe irriterende problem er at hvitfargen farger av når det er mørke farger rundt. I praksis opplevde vi at det ble en lyseblå "skygge" fra undertekster, hvite skjorter og andre lyse elementer.

Det farget ikke bare av i bildet, men også ut av skjermen, på det området som ellers er svart. Dette var ikke fullt så irriterende, men mer som en dårlig variant av Phillips' Ambilight-funksjon.

Les også: Her er TV-en som setter ny standard i LED-klassen

Ligg unna 3D

Det verste var likevel å se 3D-innhold med Cinemizer. Det var som å se på en vanlig TV gjennom en tynn film av vann. Bildet bølger og flimrer, og selv om det er en viss dybdefølelse virker objektene flate. Når alt står stille er bildet bra, men med en gang det er bevegelse på skjermen(e) blir det hakkete. Litt upraktisk, ettersom sistnevnte er hele poenget med filmer.

Følelsen av at ting kom ut av skjermen var nærmest fraværende, og selv om de tre musketerene prøvde så hardt de kunne, følte vi oss aldri truet av kårdene.

Mørke områder preges også av mye bildestøy, altså lysfargede piksler som egentlig burde være svarte.

For å gjøre det enda verre er menyen i brillene direkte ukomfortabel å bruke når brillene er i 3D-modus. Det virker som årsaken kan være at menyen kun vises på den ene skjermen.

Her er en Iphone montert og klar for avspilling. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Her er en Iphone montert og klar for avspilling. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Konklusjon

Cinemizer er et spennende produkt, og viser at produkter i denne sjangeren stadig blir mindre og lettere. Spørsmålet er om det blir lite og lett nok til at det finner en stor nok kundegruppe.

Ett av ankepunktene er kabler og batteripakke. Skal du bruke brillene på reise har du noen meter med kabel å holde styr på, begrenset batteritid, og en sosial terskel du må over. Du ser nemlig ikke direkte smart ut med slike briller på (se bilde under).

Brillene vekket oppsikt på trikken i Oslo.  Foto: Per Ervland
Brillene vekket oppsikt på trikken i Oslo. Foto: Per Ervland Vis mer


Bildekvaliteten i 2D er helt ålreit og passer fint til å se filmer på iPhone, såfremt du kjøper overgangen du trenger i tillegg. Du kan også kjøpe Zeiss' egen adapter, men minuset med denne er at den bare overfører analogt, og dermed får du lavere kvalitet på filmene. Ettersom denne er ekstrautstyr har vi gitt adapteren et eget terningkast.

Er det 3D-innhold du hovedsakelig skal se bør du ligge langt unna disse brillene. Kvaliteten er såpass dårlig at du mest sannsynlig ender opp med å bli skuffet.

Kanskje ikke overraskende har vi valgt å trekke en del for 3D-opplevelsen. Resultatet er et terningkast midt på treet.

Cinemizer finnes i skrivende stund bare hos én norsk butikk. Den selges hos Japanphoto til 5.499 kroner. En ganske drøy prislapp, med andre ord. Plusser du på noen hundrelapper for Iphone-adapter eller HDMI-overgang, og noen hundrelapper til for en lengre HDMI-kabel til hjemmebruk, så begynner det å bli dyre briller.

Kanskje burde du heller bruke pengene på et nettbrett, og se film på dét? Da kan du få bedre bilde og bedre lyd, og samtidig oppnå øyekontakt med andre.

Cinemizer har blitt testet med Iphone 4S, Playstation 3 og Phillips Blu-rayspiller BDP7500 MKII. Vi har blant annet sett på Netflix (både på mobil og PS3), Hobbiten (3D/2D) og De tre musketerer (3D/2D).

Testresultat

Zeiss Cinemizer OLED

Forholdsvis lette briller, pent design, greie 2D-bilder, fungerer bra på reise (med HDMI-overgang), kan justere dioptrier for brillebrukere.

Ganske dyrt, dårlige 3D-bilder, upraktisk å koble til utstyr hjemme.

Se alle våre tester


Testresultat

Cinemizer adapter kit for Iphone og Ipad

En kabel mindre å tenke på.

Dyrt, Ikke HD, speiler ikke telefonen, ikke alle video-apper får sendt signal til brillene, blir klumpete, faller lett av.

Se alle våre tester