Yoghurtmaskin fra Clas Ohlson

Lage vår egen yoghurt? Vi har testet.

HJEMMELAGET: Vi laget yoghurt på tre måter, i bolle på benken, i en yoghurtmaskin - og i jernpannen vår.  Foto: ELISABETH DALSEG
HJEMMELAGET: Vi laget yoghurt på tre måter, i bolle på benken, i en yoghurtmaskin - og i jernpannen vår. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bevisst eller ubevisst plasserer vi mat i to grupper: Noe kjøper vi, noe lager vi. Vi kjøper for eksempel frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og egg, og så lager vi retter og måltider av råvarene.

Meierivarer havner også i den første kategorien: Det kjøper vi. Ikke har vi kyr og ikke har vi tenkt å anskaffe det.

Men vi lærte oss å lage smør i krisetider, så hvorfor ikke prøve seg på yoghurt?

Vi har testet Clas Ohlsons nye yoghurtmaskin og den tradisjonelle oppskriften der man lager yoghurt på kjøkkenbenken over natten.

Konklusjonen er klar: Kjøkkenet vårt kommer aldri til å bli en yoghurtfabrikk. Vi trenger elektrisk hjelp.

Visste du at vaniljesmaken i yoghurt kan komme fra beverrumper?

- Lager seg selv

FRA BUNNEN: Andreas Viestad er fagansvarlig for Geitmyra matkultursenter for barn, og deler villig av sin matglede og -kunnskap. Foto: ELISABETH DALSEG
FRA BUNNEN: Andreas Viestad er fagansvarlig for Geitmyra matkultursenter for barn, og deler villig av sin matglede og -kunnskap. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Ifølge Andreas Viestad, matskribent og faglig ansvarlig ved Geitmyra matkultursenter for barn, er det ingen heksekunst å lage sin egen yoghurt. Snarere tvert imot.

- Barna her lager yoghurt hver uke. Vi rører det sammen på ettermiddagen, og så har vi hjemmelaget yoghurt til frokost neste dag, forteller Viestad.

Metoden er enkel: Bland melk med yoghurtkultur, for eksempel vanlig yoghurt naturell (eller rester fra sist gang du laget yoghurt). Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle, og la det stå på et lunt sted på kjøkkenet over natten. Neste morgen skal du ha ferdig yoghurt.

Yoghurtkulturen sørger for at melken tykner og blir til yoghurt, og du vil kjenne at den ferdige yoghurten er god og varm. Den kan med fordel stå litt i kjøleskapet før du spiser den.

- Pass også på at yoghurten står lunt over natten. Det kan hende du må prøve og feile litt, til du finner frem til kjøkkenets luneste og varmeste sted, er rådet fra Viestad.

Er dette årets kjøkkendings? Vi har testet to slow cookere

Slik virker Clas Ohlsons yoghurtmaskin

FEM DELER: Yoghurtmaskinen består av fem deler, som enkelt settes sammen.  Foto: ELISABETH DALSEG
FEM DELER: Yoghurtmaskinen består av fem deler, som enkelt settes sammen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Clas Ohlsons nye yoghurtmaskin er for dem som ikke har lyst til å prøve å feile seg frem til kjøkkenets luneste og varmeste sted. Det er rett og slett et lunt og varmt sted der yoghurtbakteriene kan få utvikle seg i jevn og ideell temperatur.

Maskinen er svært enkel, det er ingen av- og påknapp, kun et støpsel du stikker i kontakten når du skal bruke den.

Metoden som brukes er omtrent den samme som Viestad beskriver, men i tillegg anbefales det å varme opp melken til 80-85 grader først, for å bli kvitt eventuelle usunne bakterier.

Les også: Så godt må du steke kjøttet.

Slik testet vi

DAMP: Den lager ikke noe særlig lyd, kun et lite lys i front og litt kondens på innsiden av lokket vitner om at maskinen står på.  Foto: ELISABETH DALSEG
DAMP: Den lager ikke noe særlig lyd, kun et lite lys i front og litt kondens på innsiden av lokket vitner om at maskinen står på. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi valgte å prøve tre ulike metoder: En som tipset av Viestad, en etter oppskrift fra yoghurtmaskinen - og gyllen middelvei der vi varmet opp melken og lot den stå over natten i en jerngryte.

Det første var det enkleste: Vi blandet sammen ingrediensene i en bolle, la over et kjøkkenhåndkle og lot det stå på benken.

Så var det de to andre. Vi varmet opp melken i jernpannen vår. Etter den var varm nok til å drepe bakterier. og kjølte den ned til drøye 40 grader, og så blandet vi forsiktig inn yoghurt i blandingsforholdet én del yoghurt til ti deler melk.

Vi helte halvparten av denne blandingen i maskinen, satt på lokket, og plugget i. Resten lot vi stå under lokk i jerngryten.

Les også vår test av Philips Aifryer

Slik gikk det

Yoghurtmaskinen reddet froksten vår. Tre ganger. Vi våknet opp til fin, nylaget yoghurt hver dag. Den var noe tynnere enn det vi er vant til fra butikken, men her kan man eventuelt la den sile av i et klede, slik vi gjør med vanlig yoghurt naturell for å få matyoghurt.

Det gikk ikke fullt så bra med de to andre variantene. Vi prøvde et par ganger, byttet plass på kjøkkenet, fra benken ved vinduet, til en natt på komfyren, helt innerst i kjøkkenet, men resultatet var det samme: Litt yoghurtlignende masse i bunnen, men melk på toppen.

Her kan du se hvordan det så ut etter en natt på kjøkkenbenken. Først romtemperaturmetoden, så i jernpanne - og så i yoghurtmaskinen.

 

Vi prøvde i flere omganger, og for å få til noe som lignet på yoghurt på kjøkkenbenken vår, måtte blandingen stå ute i nesten to døgn. Det føltes ikke spesielt sunt eller friskt å spise etterpå.

Med maskinen derimot, var yoghurten ferdig hver morgen. Konsistensen var litt annerledes enn kjøpeyohgurten vi er vant til, litt mer små klumper, men smaken er den karakteristiske vi er glad i. Og så kan man tilsette akkurat den smaken man vil.

TIPS: Bland yoghurten ut med litt melk og havregryn for frokosten som lager seg selv, kjøleskapsgrøt.

Konklusjon:

Det er ikke vanskelig å lage yoghurt, og har man et godt og varmt kjøkken, kan man sikkert lage det på benken uten noe problem. Det gikk ikke hos oss.

Vi prøvde flere ganger, og flere steder, men selv ikke på kjøkkenets luneste plass fikk vi til noe som lignet på yoghurt over natten.

Spiser vi nok yoghurt til å forsvare en egen maskin? Neppe. Men om du gjør det, kan vi absolutt anbefale den, om du heller ikke får dreisen på kjøkkenbenksyoghurten. Men prøv det først. Og får du dreisen på det, fortell oss gjerne hvordan!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer