Wilfa Vanilje iskremmaskin ICM-C15

Sånn skal det være.

Her snakker vi iskrem! Luftig, spiseklar og perfekt nedkjølt. Og hadde vi stoppet maskinen fem-ti minutter tidligere, ville vi hatt en perfekt softismasse. Foto: ELISABETH DALSEG
Her snakker vi iskrem! Luftig, spiseklar og perfekt nedkjølt. Og hadde vi stoppet maskinen fem-ti minutter tidligere, ville vi hatt en perfekt softismasse. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Forventningene var relativt lave etter vår test av OBH Nordicas lille iskremmaskin. For selv om den viste seg å være perfekt til slush og frozen cocktails, fikk vi ikke iskrem uten å fryse ned iskremen i etterkant.

LES OGSÅ:

Wilfas iskremmaskin Vanilje ga oss en a-ha opplevelse. I stedet for at vi måtte fryse ned ismaskinbollene i forkant, klarer nemlig maskinen brasene selv. Så enkelt og greit kan det være. Med et lite forbehold.

Se alle våre tester av kjøkkenutstyr.

Slik testet vi

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Akkurat som med den forrige iskremmaskinen vi testet har vi laget ulike sorter iskrem; Kremis, youghurtis og sorbet. Nærmere bestemt har vi laget sjokoladeiskrem, jordbærsorbet og yogurtiskrem fra bunnen.

Vi har fulgt ulike oppskrifter, jordbærsorbetoppskriften ser du under, og så kjørt kjøleskapskald iskremmasse etter anvisning på maskinen.

Slik virker den

Fire betjeningsknapper foran på maskinen er intuitive i bruk. Foto: Elisabeth Dalseg
Fire betjeningsknapper foran på maskinen er intuitive i bruk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Wilfas ismaskin Vanilje er en helautomatisk maskin, med en kompressor som fryser ned isen eller sorbeten underveis, og skal gi 1,5 liter iskrem på en time. Maskinen er intuitiv i bruk, og krever liten teknisk innsats. Selve isbøtten er i metall, mens rørepinnen er i plast. Den virker imidlertid meget solid.

Panelet har fire knapper. Én lar deg velge om du vil lage iskrem eller kjøle ned ferdig iskrem i inntil en time, eller begge deler (først lage is, så holde den frossen). To av dem lar deg regulere tiden. Om du ikke gjør noe, vil maskinen fryse ned og røre rundt i en time. Og så til sist, start/stoppknapp.

Den kan ikke skrus av underveis, men den har lokk med påfyllingsluke, for eksempel om du ikke ønsker å røre inn bær eller sjokoladebiter før helt på slutten.

Alle delene kan vaskes i oppvaskmaskin, og innsiden av maskinen har slippbelegg. Utsiden i børstet metall er et eldorado for fingermerker, (men heldgivis har vi et smart triks for rengjøring av rustfritt stål på lur, slik at vi slipper å gnikke oss i hjel.)

Fire betjeningsknapper foran på maskinen er intuitive i bruk. Foto: Elisabeth Dalseg
Fire enkle knapper. I tillegg viser displayet hvor mange grader maskinen holder. Det går raskt fra pluss 25 til minus 25. Foto: Elisabeth Dalseg
Lokket skrus til, og må ikke åpnes mens maskinen er i bruk, men du kan enkelt etterfylle smak eller biter gjennom luken til venstre. Foto: Elisabeth Dalseg
Her snakker vi iskrem! Luftig, spiseklar og perfekt nedkjølt. Og hadde vi stoppet maskinen fem-ti minutter tidligere, ville vi hatt en perfekt softismasse. Foto: ELISABETH DALSEG
Vink farvel til iskrystallene, maskinen rører ut alt! Foto: Elisabeth Dalseg
Fin og luftig jordbærsorbet, i bøtten. Foto: Elisabeth Dalseg
Perfekt sorbet, men merk at den bør spises med én gang. Fryser du den i etterkant, slik at den blir stående lenge, mister du den luftige, lette konsistensen. Foto: Elisabeth Dalseg

Synes du dette høres pesete ut? Vi har prøvesmakt årets iskremnyheter

Resultatet

Dette var ikke bare enkelt, det var knallgodt. Først enkelheten: Først laget vi iskremrøren, og helte i kammeret. Så satt vi på rørepinnen, satt ned i maskinen og satt på lokk. Et par tastetrykk senere, kunne vi fascinert se at gradene løp nedover fra pluss 25 til minus 25 grader på fem-seks minutter (og dette var midt i en vårlig hetebølge.)

Etter en times tid er den akkurat litt for myk til å forme i kuler - da er konsistensen midt mellom iskrem fra frysedisken og softice. Og apropos softice, stopper du maskinen litt for tidlig, får du perfekt softicemasse som du kan porsjonere ut om du har en kraftig sprøytepose. Her må man nesten prøve seg frem til perfekt tidspunkt, det går fortest med yoghurtisen, mens kremisen trengte lengst tid på å fryse.

Maskinen skal stoppe dersom isen blir for kald og stiv, og liker du fast og frossen is, bør du gi ismassen så lang tid som mulig. Vi prøvde oss også på å stille inn på lenger tid, slik at den gikk til maskinen stoppet, og da får man iskrem som er fin å forme i kuler.

Merk at om du stopper maskinen før den er helt ferdig, må du vente i minst fem minutter før du skrur den på igjen, for å ikke ødelegge kompressoren. Ismassen holder seg kjølig nok i kammeret, men det er ikke noe for utålmodige sjeler. Som vil ha iskrem. Nå.

Se selv:

 

Kjølefunksjonen er fin om du feilberegner tiden, slik at du slipper å ta isen over i fryseren. Men når maskinen slutter å røre, fryser det fort fast til sidene i isbøtten, og du må beregne litt tid for at den skal tine litt, slik at du får den ut av bøtten.

Vær forsiktig med kjøpesoftis: Dårlig hygiene gir store bakterieutslag

Konklusjon

Det tar en god stund å lage iskrem med Wilfas Vanilje - men det er likevel en langt mer impulsiv maskin enn de variantene der du må kjøle ned isbollen i minst åtte timer (med mindre du har plass til at de to isbollene bor i fryseren).

Selve maskinen er stor og ruver både på kjøkkenbenk, og eventuelt i skapet, og den koster også en del. Veiledende pris er 2.500, men vi har sett den fra rundt 1.500 kroner. Det er altså ingen maskin for deg som ønsker å lage iskrem et par ganger i året. Men det er en iskrem for deg som elsker is og sorbeter, og spiser det så ofte du kan.

– Trenger man en iskremmaskin da? Er det ikke bare å fryse ned ingrediensene? er en gjenganger når vi forteller at vi tester iskremmaskiner. Vi kan ikke påstå at noen trenger en iskremmaskin., men det er stor forskjell på is som er satt rett i fryseren, og iskremen fra Vanilje. Konsistensen er luftigere, den er mer smidig - og du unngår iskrystaller.

Testresultat

Wilfa Vanilje

Terningkast

Effektiv, godt resultat, krever ikke nedfrysing og lang planlegging.

Tar mye plass, lager endel støy, isen fryser fast om den blir stående.

Synes du det ser godt ut? Sjokoladeisoppskriften ligger nederst i denne testen, og sorbeten får du oppskrift på her:

Se også: DinSide tester iskremmiks