Vurderer ikke røykfrie boliger

Norge har foreløpig ingen planer om å gå i Danmarks fotspor.

<strong>LEI AV RØYK:</strong> Mange danske ungdommer er positive til røykfrie boliger. Foreløpig ser det ikke ut som at Norge vil kaste seg på den trenden. Foto: colourbox.com
LEI AV RØYK: Mange danske ungdommer er positive til røykfrie boliger. Foreløpig ser det ikke ut som at Norge vil kaste seg på den trenden. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan hadde du reagert dersom det var røykeforbud i boligen din? Det kan faktisk bli reelt i Danmark.

En ny dansk undersøkelse som er utført av blant annet Hjerteforeningen, viser nemlig at unge foretrekker å bo i røykfrie boliger, ifølge fpn.dk

Boligforeningen AAB utelukker ikke at de kommer til å bygge røykfrie boliger med flere husstander i fremtiden.

– Det er ikke noe vi har diskutert, men det noe som kommer, og det er også noe vi kommer til å innføre. Jeg tror utviklingen går i den retning at røykfrie boliger blir mer utbredt, sier Christian Høgsbro, direktør for Boligforeningen AAB, til avisen.

Det er spesielt unge mellom 15 og 19 år som ønsker seg et røykeforbud i boliger. 52 prosent av de spurte var positiv til dette, mens en tredjedel svarte nei. Resten sa de var i tvil.

Er de lov eller ulovlig? Kan naboen røyke på balkongen?

Vil du ha røykfrie boliger? (Avsluttet)
Ja(50%) 520
Nei(46%) 481
Vet ikke(3%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vurderer ikke røykfrie leiligheter

Mener røykfrie leiligheter aktuelt i Norge?

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner problemstillingen. I utgangspunktet er alle våre leiligheter røykfrie. Det er opp til eierene å avgjøre om de vil at det skal være et røykfritt hjem, sier Bente Johansen, seniorrådgiver i Norske Boligbyggelag (NBBL) til DinSide.

Johansen tror likevel at røykfrie leiligheter kan ha noe for seg for allergikere, men at røykfrie boliger ikke er et tema som har blitt diskurtert hos NBBL.

Kreftforeningen kjenner heller ikke til om det finnes en tilvarende undersøkelse i Norge.

– Vern mot passiv røyking er en viktig sak. I Norge dør årlig 50 ikke-røykere av lungekreft som skyldes passiv røyking og om lag 100.000 barn utsettes jevnlig for passiv røyking, skriver Marianne van der Wel, rådgiver forebyggende i Kreftforeningen, i en epost til DinSide.

Plages du? Slik blir du kvitt røyklukt fra naboens leilighet

Vil beskytte barna

Van der Wel forteller at 85 prosent av all lungekreft i Norge kunne vært unngått hvis ingen røykte, men at det likevel er vanskelig å anslå hvilken effekt et slikt forbud vil ha på antall krefttilfeller.

– Kreftforeningen har ikke diskutert et generelt forbud mot røyking i private hjem, men vi vil se på muligheten for å styrke rettsvernet til barn ved å innføre en lov som direkte beskytter barn mot passiv røyking. Barn har et større behov for rettsvern, da barn har begrensede muligheter til å beskytte seg selv mot passiv røyking hjemme, i bilen og så videre. I den grad vi har sett på et forbud i private hjem, er det altså av hensyn til barnets rett til å puste i røykfri luft, uttdyper rådgiveren.

Pusse opp? Ny maling fjerner gammel røykelukt med ett strøk

Innrøyka leiligheter lite populære

Christian Dreyer, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling og leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund. Foto: NEF
Christian Dreyer, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling og leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund. Foto: NEF Vis mer


En annen ting som er verdt å tenke på er at innrøyka boliger faktisk er vanskeligere å selge enn røykfrie. Det bekrefter Christian Dreyer, eiendomsmegler i Eie eiendomsmegling og leder av Norsk Eiendomsmeglerforbund.

– Ja, absolutt. Dersom beboerne har røyket inne i lengre tid, er det mange som synes det er ubehagelig og faller fra av den grunn, sier Dreyer til DinSide.

Han mener at det ikke er like vanlig å røyke inne i Norge som det er i Danmark, og tror røykeloven kan være grunnen til dette. Det tror også Kreftforeningen.

– Vi vet at strukturelle virkemidler, slik som forbud, har en effekt. Røykeloven er i den sammenheng et godt eksempel: det er anslått at 40.000 stumpet røyken i perioden fra loven trådte i kraft i juni 2004 til august samme år. I det tobaksforebyggende arbeidet er det summen av tiltak som gir best effekt og Kreftforeningen håper den nye nasjonale tobakksstrategien vil foreslå omfattende tiltak på både struktur- og individnivå, skriver Marianne van der Wel.

Eiendomsmegleren tror likevel ikke at folk flest lar seg sjenere av at naboen røyker på terrassen, eller at boligens tidligere eier har røykt litt. I de aller fleste tilfeller lar ikke folk dette påvirke boligvalget.

– Jeg tror røykfrie boliger vil ha et begrenset marked i Norge, for det er ikke et like stort problem som det er i Danmark, forteller Dreyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer